Κροατία: Στήριξη από την Ελλάδα για την συμμετοχή στους MED7

Κροατία: Στήριξη από την Ελλάδα για την συμμετοχή στους MED7

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Κροατίας, Gordan Grlić Radman, που πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα έγινε δεκτός την Παρασκευή από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Οι δυο Υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και συμφώνησαν ότι υπάρχει περιθώριο ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας. Ο υπουργός Grlić Radman ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της στην ένταξη της Κροατίας στον Όμιλο MED7, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), την ευρωζώνη και τον χώρο Schengen.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι η συνέχιση της πολιτικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μεγάλη σημασία και ότι η ΕΕ πρέπει να είναι συνεπής και αξιόπιστη στην προσέγγισή της προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προκειμένου να διατηρήσει την ευρωπαϊκή προοπτική. «Αναφέρθηκα στη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας, τονίζοντας το παράδειγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η οποία αγωνίζεται για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτήν τη μεγάλη πρόκληση. Τόνισα επίσης ότι η Κροατία βρίσκεται σε αλληλεγγύη με την Ελλάδα, ένα κράτος μέλος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης πολιτικής, ασφάλειας και οικονομικής πρόκλησης, και το οποίο καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την προστασία των κοινών μας συνόρων στην ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Grlić Radman.

Βρήκε επίσης την ευκαιρία να ευχαριστήσει τον Έλληνα ομόλογό του για τη γενναιόδωρη ανθρωπιστική βοήθεια της χώρας στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον σεισμό στην Κροατία. «Η ίδια η Ελλάδα πρόσφατα επλήγη από ισχυρούς σεισμούς και μεταφέρω την υποστήριξη και την ετοιμότητά μας για βοήθεια. Καταλαβαίνουμε πλήρως τι είναι μια πρόκληση», δήλωσε ο υπουργός Grlić Radman.

Ο Έλληνας Υπουργός Νίκος Δένδιας συνεχάρη την Κροατία για την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρυσι, τονίζοντας ότι η Κροατία και η Ελλάδα έχουν εξαιρετική συνεργασία εντός της ΕΕ. Υπενθύμισε την παρουσία του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Κροατίας, Andrej Plenkovic, στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον Μάρτιο του περασμένου έτους, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Η οικονομική συνεργασία συζητήθηκε επίσης στη συνάντηση. «Το εμπόριο μας αναπτύσσεται σταθερά και ανοίγει τη δυνατότητα περαιτέρω επενδύσεων. Οι εταιρείες της Κροατίας και της Ελλάδας έχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός, οι υποδομές και η στρατιωτική βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Grlić Radman.

Στο τέλος, ο υπουργός Grlić Radman επεσήμανε ότι η Κροατία και η Ελλάδα έχουν εξαιρετικές σχέσεις με μεγάλες δυνατότητες σε πολλούς τομείς και ότι η σημερινή συνάντηση στην Αθήνα τόνισε την περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «συζητήσαμε, επίσης, για τα θέματα περιφερειακής συνεργασίας και έκανα μνεία για την ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήσαμε και για τις Ευρω-Τουρκικές σχέσεις και είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι η έκθεση που θα υποβληθεί από τους θεσμούς, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Θα πρέπει να έχει προτάσεις, τόσο για τη θετική ατζέντα, όσο και για την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων στην περίπτωση που η γείτονα Τουρκία μπει ξανά στον πειρασμό να επανέλθει σε παραβατική συμπεριφορά.

Υπογράμμισα, επίσης, στο συνάδελφό μου – και θα συζητήσουμε και κατά την διάρκεια του γεύματος – ποιό είναι το πλαίσιο των συζητήσεών μας με την Τουρκία και τί ακριβώς σημαίνουν οι διερευνητικές επαφές, που δεν είναι διαπραγματεύσεις».

Καταλήγοντας ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την είσοδο της Κροατίας στην πρωτοβουλία MED7./ibna