Βουλγαρία: Διακόπτεται ο εμβολιασμός με το Astra Zeneca

Βουλγαρία: Διακόπτεται ο εμβολιασμός με το Astra Zeneca

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov έδωσε εντολή σήμερα για την διακοπή του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά το θάνατο 57χρονης γυναίκας.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας Konstantin Angelov η απόφαση ελήφθη ως προληπτικό μέτρο, μετά το θάνατο 57χρονης γυναίκας που είχε υποκείμενα νοσήματα. Ο Angelov σημείωσε ότι αναμένεται η ιατροδικαστική εξέταση, ενώ επεσήμανε ότι δεν υπήρχαν σχηματισμός θρόμβων στο αίμα της.

Μπροστά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Άγιος Γεώργιος» στο Plovdiv, ο υπουργός και οι ιατροί του ιατρικού ιδρύματος επεσήμαναν ότι η σύνδεση του εμβολιασμού ως αιτία του μοιραίου τέλους αυτή τη στιγμή σίγουρα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός. Η διάγνωση του ασθενούς είναι οξεία καρδιαγγειακή ανεπάρκεια.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, κατέστη σαφές ότι η νεκρή γυναίκα είχε εμβολιαστεί στο Ιατρικό Κέντρο Stamboliyski. Ο εμβολιασμός έγινε την Πέμπτη 11 Μαρτίου το απόγευμα μετά από εξέταση από καρδιολόγο, ο οποίος έδωσε θετική γνώμη για τον χειρισμό.

Ο Υπουργός Υγείας Angelov είπε ότι δεν ανησυχούν για τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με το Astra Zeneca.

Αφήστε αυτούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί να είναι ήρεμοι, παρότρυνε. Όσοι έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα θα αντικατασταθούν επίσημα.

Καθόσον υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο Astra Zeneca, οι εργασίες του ηλεκτρονικού μητρώου για την κράτηση ραντεβού διακόπτεται, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός συνεχίζεται με τα εμβόλια των Moderna και Pfizer. Ωστόσο, το εμβόλιο της Pfizer διατηρείται για τα μέλη της εκλογικής διοίκησης και ο υπουργός τόνισε ότι αν θα υπάρξει άρνηση των μελών της Εκλογικής Επιτροπής, οι ποσότητες των εμβολίων θα ξεκλειδωθούν.

Καταλήγοντας ο Angelov σημείωσε ότι οι παρενέργειες είναι περίπου 3 στους χίλιους./ibna