Τουρκία: Σε διπλωματικό επίπεδο οι επαφές με Αίγυπτο, για αποκατάσταση των διμερών σχέσεων

Τουρκία: Σε διπλωματικό επίπεδο οι επαφές με Αίγυπτο, για αποκατάσταση των διμερών σχέσεων

Σε δηλώσεις προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu, στο Πρακτορείο Anadolu και την κρατική τηλεόραση TRT, επιστρέφοντας από την επίσημη επίσκεψη του στο Κατάρ,. Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε στις Ευρωτουρκικές σχέσεις, την επίλυση του Κυπριακού, τα ελληνοτουρκικά αλλά και την προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με Αίγυπτο, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν οι ‘θερμές’ επαφές με τη Γαλλία και τη Γερμανία σε επίπεδο ηγετών θα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα όπως σχέδια δράσης, ο Çavuşoğlu υποστήριξε ότι οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών είναι πολύ χρήσιμες για τη διατήρηση ενός θετικού κλίματος.

Υπενθύμισε ότι ο Recep Tayyip Erdoğan είχε τακτικές επαφές με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Merkel, ενώ, αναφερόμενος σε πρόσφατη συνομιλία του Erdoğan με τον Γάλλο Πρόεδρο Macron, σχολίασε πως «Θα έλεγα ότι είναι η πιο θετική επαφή που είχαν ποτέ με τον Macron. Στο τέλος, ξεκινήσαμε τις διαβουλεύσεις. Έχουμε κάποια ζητήματα επί των οποίων δεν συμφωνούμε, όπως είναι η Συρία και η Λιβύη. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπήρξαν συζητήσεις σε επίπεδο συμβούλων». Πρόσθεσε δε ότι η άμεση επαφή του Προέδρου Erdoğan με τους ηγέτες της ΕΕ είναι χρήσιμη για συγκεκριμένη δράση σε ορισμένα θέματα.

Συνεχίζοντας, υπενθύμισε ότι ελήφθη απόφαση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Charles Michel να εργασθούν πάνω σε έναν οδικό χάρτη για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

«Τους στείλαμε την πρότασή μας, το σχέδιο του οδικού χάρτη μας. Τώρα περιμένουμε απαντήσεις από αυτούς», δήλωσε συγκεκριμένα, εξηγώντας ότι ο εν λόγω χάρτης περιλαμβάνει την επικαιροποίηση των γνωστών ζητημάτων σύμφωνα με τη σημερινή πραγματικότητα, και υπογραμμίζοντας αφενός ότι το θετικό κλίμα είναι σημαντικό για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, αλλά αφετέρου ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένες προσδοκίες από την ΕΕ όπως επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, απελευθέρωση των θεωρήσεων, ενημέρωση της συμφωνίας για τη μετανάστευση και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ανέφερε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian κατόπιν αιτήματός του, προσθέτοντας ότι «Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. Μετά, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η διπλωματία εντατικοποιήθηκε παρά την πανδημία, επιταχύνθηκε πολύ».

Ερωτηθείς για την προθυμία της ΕΕ να συμμετάσχει στις συνομιλίες της Κύπρου, ο Çavuşoğlu ανέφερε ότι «όλοι μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση ενός προβλήματος και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους. Αλλά στις διαπραγματεύσεις, η ΕΕ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος και δεν θα έπρεπε να είναι. Γιατί; Επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μέλος της ΕΕ. Έγινε άδικα μέλος και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η ΕΕ τάσσεται μέχρι στιγμής πλήρως με την ελληνοκυπριακή πλευρά και αγνόησε τα δικαιώματα της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς. Εννοώ ότι έγιναν συμβολικές διαπραγματεύσεις, αλλά τους αγνόησαν.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τη συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες διεξάγονται ήδη στο πλαίσιο του ΟΗΕ και ότι η ΕΕ είχε παρακολουθήσει τις προηγούμενες συναντήσεις ως παρατηρητής, ενώ αναφέρθηκε και στην άτυπη συνάντηση 5+1 που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των τριων εγγυητριών χωρών και των Ηνωμένων Εθνών.

«Τώρα, επίκειται μια συνάντηση 5+1. Ο σκοπός της είναι η πρότασή μας, να δούμε αν θα υπάρχει βάση για διαπραγμάτευση ή όχι. Εφόσον η ΕΕ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος και λόγω αυτής της κρίσης εμπιστοσύνης, η “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”, συγκεκριμένα, δεν θέλει να λάβει μέρος η ΕΕ. Η ΕΕ δεν πρέπει να προσβληθεί από αυτό, επειδή δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Εννοώ, δεν υπάρχει ‘είμαι παρατηρητής στις απόψεις μου’. Εάν όμως υπάρχει βάση για διαπραγματεύσεις και ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, η ΕΕ θα είναι και πάλι παρατηρητής. Δεν αποκλείουμε την ΕΕ από εδώ».

Υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι η αναζήτηση λύσης στην Κύπρο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης επί 53 έτη χωρίς αποτελέσματα, διερωτήθηκε «Τι θα διαπραγματευτούμε για άλλα 53 έτη; Για ποιον λόγο να διαπραγματευτούμε κάτι που δεν θα συμβεί; Γιατί να σπαταλήσουμε την ενέργειά μας; Θα είναι το τέλος του κόσμου, όταν θα υπάρχουν δύο κράτη, ή θα μετακινηθεί η γη; Αφήστε τους να μας το εξηγήσουν αυτό». Τόνισε, ταυτόχρονα, ότι θα πρέπει να προταθούν ρεαλιστικές λύσεις στη διαδικασία.

Σε ερώτηση εάν οι συμβουλευτικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα εξαλείψουν την απειλή κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, ο Çavuşoğlu, ανέφερε πως «Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου να πω κατ’ αρχήν το εξής. Στη Σύνοδο του Οκτωβρίου, χρησιμοποίησαν τη γλώσσα των κυρώσεων, απαντήσαμε στο πεδίο. Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου χρησιμοποίησαν θετική γλώσσα, ανταποκριθήκαμε θετικά. Δεν είμαστε μια χώρα που φοβάται τις κυρώσεις. Δεν μιλάμε καν για κυρώσεις».

Τονίζοντας, ακολούθως, ότι η Τουρκία «δεν είναι χώρα που θα χαιρόταν επειδή δεν υπήρξαν κυρώσεις», υποστήριξε πως «ξέρουν πολύ καλά τι απάντηση θα πάρουν, εάν αποφασίσουν να επιβάλουν κυρώσεις. Αλλά δεν μιλάμε καν γι’ αυτό. Στις συζητήσεις, δεν υπονοούμε καν ‘υπάρχει ένα θετικό κλίμα στις σχέσεις. Δεν σκέφτεστε για κυρώσεις, σωστά;’. Έχουμε ήδη ξεπεράσει αυτά τα στάδια ως Τουρκία. Μιλάμε για το πώς να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με συγκεκριμένα βήματα».

Ο Çavuşoğlu, ανακοίνωσε, επιπλέον, την έναρξη των διπλωματικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, ενώ, απαντώντας στην ερώτηση, ‘Θέτουν προϋποθέσεις τα μέρη; Γιατί δεν αρχίζουν αυτές οι αναμενόμενες συγκεκριμένες συνομιλίες;’, σημείωσε πως «Δεν προέκυψαν προϋποθέσεις από τους Αιγύπτιους και δεν έχουν προβληθεί τώρα προϋποθέσεις ούτε από εμάς. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, αλλά μετά από χρόνια διακοπής, δεν είναι και τόσο εύκολο να ενεργήσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Προκύπτει σταδιακά, κάνοντας συναντήσεις, ορίζοντας έναν οδικό χάρτη και κάνοντας βήματα επ’ αυτών των ζητημάτων… Υπήρχε έλλειψη εμπιστοσύνης κατά το διάστημα, όπου τόσο άσκοπα είχαμε αποσυνδεθεί. Εννοώ ότι είναι φυσιολογικό, θα μπορούσε να συμβαίνει και στις δύο πλευρές. Επομένως, υπάρχουν συζητήσεις στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης στρατηγικής, στο πλαίσιο του οδικού χάρτη. Έχουμε επαφές τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Τις επόμενες ημέρες, θα γίνουν, επίσης, συνομιλίες σε επίπεδο διπλωματών και σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών».

Ο Çavuşoğlu, αναφερόμενος στις συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση, τόνισε ότι το μοντέλο Κρήτης δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τους S-400.

Σχολιάζοντας ότι οι τεταμένες σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αρχίσει, επίσης, να βελτιώνονται με θετικά μηνύματα μετά τη δολοφονία Khashoggi, ανέφερε συγκεκριμένα πως «Βλέπουμε περισσότερα θετικά μηνύματα από το Abu Dhabi. Βλέπουμε μείωση των αρνητικών εκστρατειών εναντίον της Τουρκίας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μαζί τους, αλλά εκείνοι είχαν αρνητική στάση απέναντί μας. Δεν υπάρχει λόγος να μην βελτιωθούν οι σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία. Εάν κάνει ένα θετικό βήμα, θα το κάνουμε κι εμείς. Το ίδιο ισχύει και για τα ΗΑΕ. Η σχέση μας ήταν επίσης καλή. Μετά τη δολοφονία Khashoggi, το κατέστησαν, δυστυχώς, αμοιβαίο ζήτημα, ενώ δεν επρόκειτο για διμερές ζήτημα. Ήταν η αναζήτηση για δικαιοσύνη για ένα σημαντικό άτομο και θέλαμε εκείνοι που διέπραξαν τη δολοφονία να λογοδοτήσουν ενώπιον του δικαστηρίου και να αποδοθεί δικαιοσύνη»./ibna