Μαυροβούνιο: Ευχαριστημένος από το έργο της κυβέρνησης ο Krivokapić

Μαυροβούνιο: Ευχαριστημένος από το έργο της κυβέρνησης ο Krivokapić

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić αξιολόγησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να είναι περήφανη για αυτό που έχει πετύχει τις πρώτες 100 ημέρες, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες και οι δυνατότητες δεν είναι έννοιες ταυτόσημες.

Στη συνέντευξη τύπου με αφορμή τις 100 ημέρες από την ανάληψη της κυβέρνησης, ο Krivokapić είπε ότι πολλά παραδείγματα καταδεικνύουν την ανεύθυνη και αμελή στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων απέναντι στους πολίτες. Είπε ότι το μέτρο της λειτουργίας του Μαυροβουνίου έχει μειωθεί σε νεποτισμό, προφανές σε κάθε βήμα.

Ο Krivokapić επεσήμανε ότι η πολιτική διαφθορά στη δικαιοσύνη είχε επίλογο.

«Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι η υπόθεση «Snimak» είναι τέτοια που μπορούμε να συμπεράνουμε ότι κάποιος δεν έκανε τη δουλειά του σωστά. Ούτε η κυβέρνηση ούτε η συνέλευση ευθύνονται για αυτό, αλλά το δικαστικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να υπερασπιστεί κάποιον και να τιμωρήσει κάποιον εκ των προτέρων,» δήλωσε ο Krivokapić.

Μιλώντας για την πανδημία του κορωνοϊού, ο Krivokapić είπε ότι οι μεγαλύτεροι ήρωες ήταν οι υγειονομικοί.

«Γι ‘αυτό τους χρωστάμε ευγνωμοσύνη, γιατί προσπαθούν ακούραστα να σώσουν κάθε ανθρώπινη ζωή,» είπε ο Krivokapić.

Εκτίμησε ότι η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης ήταν η ελλιπής υποστήριξη εκείνων που ψήφισαν την εκλογή της, προσθέτοντας ότι είναι η μόνη περίπτωση τα τελευταία 30 χρόνια όπου οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της κυβέρνησης προέρχονται από την πολιτική παράταξη που είναι τώρα στην εξουσία.

«Είναι αφύσικο, αλλά ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες, αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να επιτύχει ορισμένα αποτελέσματα,» δήλωσε ο Krivokapić.

Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση προσπαθεί να είναι διαφανής.

«Σε αυτές τις 100 ημέρες, κανείς δεν μπορεί να βρει ούτε μια σπιθαμή διαφθοράς. Αυτή η κυβέρνηση θέλει τον μετασχηματισμό του Μαυροβουνίου, ο οποίος θα εξασφαλίσει την ευημερία όλων,» δήλωσε ο Krivokapić.

Είπε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι το Μαυροβούνιο να είναι έτοιμο για την τουριστική περίοδο, τονίζοντας ότι η χώρα θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμβολιαστεί το 35% του πληθυσμού έως τα μέσα Ιουνίου.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση είχε την εξαιρετική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας από τη στιγμή που ο ίδιος κλήθηκε ως φιλοξενούμενος στις Βρυξέλλες.

«Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι πραγματικά αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία,» επεσήμανε ο Krivokapić.

Μιλώντας για τη διπλωματία, είπε ότι ο νόμος ορίζει ότι μόνο το 30% των πολιτικών και των εμπειρογνωμόνων μπορούν να είναι διπλωμάτες, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τη «σχέση μεταξύ των διπλωματών σταδιοδρομίας και αυτού του άλλου.»

Ο Krivokapić είπε ότι ήταν απογοητευμένος με τις αποφάσεις προσωπικού που λαμβάνουν και αναλύουν στις κυβερνητικές συνεδριάσεις.

Επεσήμανε ότι το κριτήριο αυτής της κυβέρνησης είναι η ικανότητα, «γιατί αν είναι εμπειρογνωμοσύνη, υποθέτω ότι θα ήταν περισσότερο απ’ το ίδιο.» /ibna