Β-Ε: Συνάντηση Turković με Borrell και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ

Β-Ε: Συνάντηση Turković με Borrell και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος της ΕΕ Josep Borrell συναντήθηκε την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 με την Υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Bisera Turković στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Borrell.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, ο ΥΕ/ Αντιπρόεδρος Borrell παρότρυνε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να χρησιμοποιήσει το 2021, ένα έτος μη εκλογών, για να προχωρήσει αποφασιστικά στην εφαρμογή των 14 βασικών προτεραιοτήτων της γνώμης της Επιτροπής σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην ΕΕ. Χαιρέτισε τα πρόσφατα θετικά βήματα στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ να στηρίξει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην περαιτέρω Ευρωπαϊκή πορεία της.

Ο Borrell υπενθύμισε τη μεταναστευτική κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις αρχές του 2021 και τόνισε τη σημασία της καθιέρωσης ενός βιώσιμου συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, με πιο δίκαιο καταμερισμό ευθυνών σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Borrell και η υπουργός Εξωτερικών Turković συζήτησαν επίσης τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και την πρόσβαση της περιοχής σε εμβόλια. Ο Αντιπρόεδρος υπενθύμισε το πακέτο επιχορήγησης της ΕΕ ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια που διατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει στην κάλυψη του κόστους ορισμένων δόσεων που έχουν προμηθευθεί τα κράτη μέλη της ΕΕ. Συζήτησαν επίσης την υποστήριξη μέσω του μηχανισμού COVAX. Η ΕΕ, ως TEAM Europe, είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του συστήματος COVAX, με περισσότερα από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κοινοτικά κονδύλια).

Τέλος, μιλώντας για τη διαδικασία ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Borrell υπογράμμισε την ανάγκη να ξεπεραστούν τα κατάλοιπα του παρελθόντος και να προχωρήσει η χώρα από τη Συμφωνία του Dayton προς τις Βρυξέλλες. Η ΕΕ υποστηρίζει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στις Βρυξέλλες, η Turković συναντήθηκε επίσης με αρκετούς ευρωβουλευτές και ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ, όπως την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson και τον Αντιπρόεδρο της ΕΚ Μαργαρίτη Σχοινά. /ibna