Κροατία: Την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας συζήτησαν Grlić Radman Χριστοδουλίδης στην Λευκωσία

Κροατία: Την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας συζήτησαν Grlić Radman Χριστοδουλίδης στην Λευκωσία

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Gordan Grlić Radman πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας την Πέμπτη στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Grlić Radman συζήτησε τις φιλικές διμερείς σχέσεις και τις ευκαιρίες ενίσχυσης της συνεργασίας Κροατίας Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο υπουργός Grlić Radman ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του για την οικονομική βοήθεια που έστειλε η Κύπρος στην Κροατία μετά τον σεισμό που έπληξε το κεντρικό τμήμα της Κροατίας. Και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν τις καλές και φιλικές διμερείς σχέσεις, οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης ότι υπάρχουν ευκαιρίες για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, ιδίως στις βιομηχανίες πετροχημικών, φαρμακευτικών προϊόντων, τροφίμων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, στον τομέα της πληροφορικής, στη γεωργία και στη ναυπηγική βιομηχανία.

Τονίζοντας τη μεσογειακή διάσταση που μοιράζονται η Κροατία και η Κύπρος, ο υπουργός Grlić Radman ευχαρίστησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την υποστήριξη της Κύπρου στην ένταξη της Κροατίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην ευρωζώνη και στην περιοχή Schengen.

Ο Κροάτης Υπουργός δήλωσε επίσης ότι η Κροατία υποστηρίζει την ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, τα οποία θα είχαν ως αποτέλεσμα την ενοποίηση του νησιού σε μια δικοινοτική ομοσπονδία, διζωνική με μια κυριαρχία.

Ο Grlić Radman εξέφρασε την αλληλεγγύης της Κροατίας για όλες τις χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε μεταναστευτικές πιέσεις. «Η στενή συνεργασία και η κοινή συνεργασία με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους παραμένουν οι πυλώνες της στρατηγικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης της μετανάστευσης», δήλωσε ο υπουργός. Υπογραμμίζονται περαιτέρω τα μέτρα που έλαβε η Κροατία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από απόπειρες παράνομης διέλευσης, εμπορίας ανθρώπων και δευτερογενών μετακινήσεων.

Μετά τη συζήτηση για τη μετανάστευση, ο υπουργός Grlić Radman επεσήμανε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αφού το ζήτημα της ασφάλειας έγινε επίκαιρο κατά τη μετανάστευση και την ανθρωπιστική κρίση σε αυτήν τη χώρα. Τόνισε τη σημασία μιας σταθερής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που βασίζεται στην ισότητα των τριών συνιστωσών λαών, καθώς και στη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου – ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και λειτουργικότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης .

Χαιρετίζοντας την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η υπογραφή παρείχε ένα ισχυρό κίνητρο για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων.

Συνεχίζοντας ο Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του, είπε, πως η Λευκωσία αναμένει ότι η επικείμενη άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό στα τέλη Απριλίου θα ανοίξει τον δρόμο για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, προσανατολισμένων στην επίτευξη αποτελεσμάτων. «Συμφωνούμε για τον κρίσιμο ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Τουρκία και το πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία  να αποδείξει έμπρακτα τη δέσμευσή της, συμβάλλοντας έμπρακτα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε εξάλλου πως «η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό Κράτος, ένα βιώσιμο κράτος μέλος της ΕΕ, ένας σταθερός και αξιόπιστος δρώντας στην περιοχή της. Ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος που δεν συνδέεται με αναχρονιστικά συστήματα και δομές που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα».

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Κροατίας ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως «διαβλέπουμε μεγάλες δυνατότητες σύσφιξης των παραδοσιακά εξαιρετικών δεσμών που συνδέουν τις χώρες μας και πιστεύουμε ακράδαντα ότι έφτασε η ώρα να τους δώσουμε νέα ώθηση για μια ακόμη πιο ουσιαστική σχέση».

Επεσήμανε επίσης πως αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, όπως ο σημαντικός αντίκτυπος της μετανάστευσης στις χώρες μας αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, το μέλλον της Ευρώπης, τα Δυτικά Βαλκάνια, και φυσικά οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ενόψει των συνόδων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ακόμη πως «σημειώνουμε το ενδιαφέρον της Κροατίας να συμμετάσχει στο πλαίσιο MED7. Προσβλέπουμε σε συζήτηση του θέματος με τους εταίρους μας στο MED7, όπου το ενδιαφέρον της Κροατίας θα αξιολογηθεί βάσει των δικών της χαρακτηριστικών. Από την πλευρά μας, βλέπουμε την προστιθέμενη αξία της συμμετοχής της Κροατίας», σημείωσε./ibna