Κύπρος: Πλήρη εμπλοκή των ΗΠΑ στο Κυπριακό ανακοίνωσε ο Blinken

Κύπρος: Πλήρη εμπλοκή των ΗΠΑ στο Κυπριακό ανακοίνωσε ο Blinken

Την πλήρη εμπλοκή της αμερικανικής διπλωματίας στο Κυπριακό, ανακοίνωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, στην κατάθεση του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων την Τετάρτη το απόγευμα.

Σε ερώτηση του Δημοκρατικού βουλευτή του Rhode Island, David Cicilline, ο Blinken αφού υπενθύμισε την μεγάλη εμπλοκή του Πρόεδρου Biden στο Κυπριακό και ως μέλος της Γερουσίας, αλλά και ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είπε πως αποτελεί θέμα το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Κυπριακού Πρακτορείου Αποστόλης Ζουπανιώτης.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά μία συνολική διευθέτηση που θα επανενώνει την Κύπρο ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Θα εμπλακούμε στην προσπάθεια να προωθήσουμε αυτή την προοπτική, συμπεριλαμβανόμενης της υποστήριξης στον κρίσιμο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, όπως και σε άμεση αμερικανική εμπλοκή στην προσπάθεια. Νομίζω θα δείτε πλήρη εμπλοκή της αμερικανικής διπλωματίας», κατέληξε Antony Blinken.

Ο βουλευτής Cicilline στην παρέμβασή του, αφού σημείωσε ότι τον Ιούλιο συμπληρώνονται 47 χρόνια από την επέτειο της τουρκικής κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου, ανέφερε ότι για πρώτη φορά έχουμε Πρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ με ουσιαστική εμπειρία στην επανένωση της Κύπρου.

«Θέλω να γνωρίζω πριν από τις συνομιλίες για την Κύπρο που συγκαλεί ο ΓΓ του ΟΗΕ τον Απρίλιο, ποια είναι η στρατηγική για την αντιμετώπιση της εμμονής της Τουρκίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη σε λύση δύο κρατών και στο άνοιγμα της πόλης-φάντασμα των Βαρωσίων. Και τα δύο αντιτίθενται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στην αμερικανική πολιτική».

Ο βουλευτής Cicilline πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές προσδοκίες ότι με αυτή την κυβέρνηση θα υπάρχει πραγματική πρόοδος στην κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου.

Απαντώντας αργότερα σε παρέμβαση της ρεπουμπλικανής βουλευτή Νέας Υόρκης, Nicole Malliotakis, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την υποστήριξη σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ σημείωσε πως «θα ρίξουμε και το δικό μας διπλωματικό βάρος σ’ αυτή την προσπάθεια και επίσης θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση».

«Μπορώ να σας δηλώσω με ασφάλεια ότι θα δείτε τις ΗΠΑ και τους διπλωμάτες μας πολύ αναμεμειγμένους και αναμεμειγμένους στην Κύπρο και να προσπαθούν μετά από πάρα πολλά χρόνια να προχωρήσουν τα πράγματα», συμπλήρωσε.

Για τις τριμερείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, το αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα της Τουρκίας και το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ, ο Antony Blinken σημείωσε πως οι ΗΠΑ βλέπουν με μεγάλη ανησυχία ορισμένες από τις ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά από την Τουρκία, είτε αφορούν εδαφικές, ή θαλάσσιες περιοχές, είτε ενεργειακούς πόρους.

«Είναι πολύ σημαντικό οι ΗΠΑ να τοποθετηθούν και να προωθήσουν τη σταθερότητα και την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των μερών στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιμείνουν πως τυχόν διαφορές οι οποίες προκύπτουν να επιλυθούν ειρηνικά, διπλωματικά, όχι στρατιωτικά και σίγουρα όχι μέσω προκλητικών ενεργειών. Έχουμε επικρίνει ενέργειες, μεταξύ άλλων και της Τουρκίας, οι οποίες κατά την κρίση μας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ή δεσμεύσεις ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ όπως στην περίπτωση των S-400 και που περιλαμβάνουν προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας, όπως παραβιάσεις του εναέριου χώρου κ.λπ.», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο ο Antony Blinken σημείωσε και «μία από τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων», την σημαντική πτώση του υδράργυρου στα θέματα αυτά, με την Τουρκία να προσπαθεί εμπλεκόμενη με την ΕΕ και άλλους να προχωρήσει κατά παραγωγικότερο τρόπο.

«Είμαστε πολύ υποστηρικτικοί σ’ αυτό και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βοηθήσουμε να προχωρήσουν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Απαντώντας στη βουλευτή Nicole Malliotakis για το θέμα των επιθετικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είπε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να τις αντιμετωπίζουν. «Νομίζω μία θετική εξέλιξη είναι η θετικότερη εμπλοκή της Τουρκίας σ’ αυτή την περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα με την ΕΕ. Ελπίζουμε ότι η θερμοκρασία τουλάχιστον σ’ αυτόν τον τομέα θα συνεχίσει να πέφτει και θα παραμείνει χαμηλή».

Σε σχέση με το ρόλο των ΗΠΑ στις διάφορες συνεργασίες και σχέδια στην περιοχή, είπε, απαντώντας στη βουλευτή Dina Titus, ότι μελετούν να δουν αν υπάρχει παραγωγικός ρόλος τον οποίο μπορούν να διαδραματίσουν, ιδίως σ’ ότι αφορά την ενέργεια και την διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρόμων.

«Είναι κάτι που προωθεί την δική μας ασφάλεια, όπως και την ασφάλεια άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και εταίρων», πρόσθεσε.

Ήταν η πρώτη κατάθεση του Antony Blinken στην επιτροπή από την ανάληψη των καθηκόντων του. Κυριάρχησαν τα θέματα της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν, αλλά και του αγωγού Nord Stream,  ενώ από μέρους του δημοκρατικού βουλευτή της Καλιφόρνιας, Brad Sherman εθίγη το θέμα των παρεμβάσεων της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν και η ανάγκη να είναι υπόλογη η Άγκυρα για τις πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυλακίσεις αντιπάλων του καθεστώτος./ibna