Σλοβενία: Ο Karl Erjavec αποχωρεί από την ηγεσία του DeSUS

Σλοβενία: Ο Karl Erjavec αποχωρεί από την ηγεσία του DeSUS

Ο Karl Erjavec, πρώην ηγέτης του Κόμματος των Συνταξιούχων (Demokratična stranka upokojencev Slovenije – DeSUS), ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παραιτείται από τα καθήκοντά του ως προέδρου. Παράλληλα, αποχώρησε και από το κόμμα, δηλώνοντας ότι αυτό δεν ήταν πλέον το κόμμα του οποίου είχε ηγηθεί για 15 χρόνια.

Η παραίτηση σηματοδοτεί το τέλος της βραχύβιας επιστροφής του. Ο Erjavec εκδιώχθηκε ως αρχηγός του κόμματος από την Aleksandra Pivec στις αρχές του 2020, προτού επιστρέψει προς το τέλος του έτους μετά την εμπλοκή της Pivec σε ηθικό σκάνδαλο.

«Γνωρίζετε ότι μου ζητήθηκε να επιστρέψω ως πρόεδρος πέρυσι … ανέλαβα το αξίωμα κυρίως για να δέσω το κόμμα, να το σώσω. Αλλά τα τελευταία γεγονότα έδειξαν ότι το κόμμα είναι τόσο κατακερματισμένο που δεν μπορεί να σωθεί,» δήλωσε ο Erjavec.

Η δήλωση κατέφθασε μετά τη σύνοδο του συμβουλίου του κόμματος στην οποία είχε προγραμματιστεί συζήτηση για το μέλλον του DeSUS, στον απόηχο της αποτυχημένης πρωτοβουλίας του Erjavec για καθαίρεση του πρωθυπουργού Janez Janša.

Ο Erjavec παραιτήθηκε από πρόεδρος και αποχώρησε από το κόμμα DeSUS στην αρχή της συνόδου του συμβουλίου του κόμματος την Τετάρτη, εγκαταλείποντας τη συνεδρίαση λίγο αργότερα. Η αντιπρόεδρος του κόμματος Irena Majcen επίσης κατέθεσε την παραίτησή της.

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, ένας από τους αντιπροέδρους θα πρέπει να αναλάβει προσωρινά καθήκοντα, οπότε μετά την παραίτηση της Majcnova τα μέλη ψήφισαν μεταξύ δύο υποψηφίων. Σε μυστική ψηφοφορία, επέλεξαν τον Anton Balažek να ηγηθεί του κόμματος στο τρίτο εκλογικό συνέδριο, μετά τα δύο συνέδρια του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί εντός ενός έτους, ωστόσο ο Balažek διευκρίνισε ότι η ακριβής ημερομηνία παραμένει άγνωστη, αν και είναι πιθανό να συγκληθεί σε τρεις μήνες. Αυτό, είπε, εξαρτάται επίσης από το τι θα προκύψει από τις αναλύσεις όσον αφορά τι είναι καλό και έχει νόημα για το κόμμα.

Οι εικασίες σχετικά με την παραίτηση του Erjavec ήταν ισχυρές, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη ότι είχε αποδεχτεί μια εταιρική δουλειά στον κατασκευαστή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Iskratel, όπου θα συμβουλεύει τον διευθύνοντα σύμβουλο για την επέκταση σε ξένες αγορές.

Ο Erjavec αντιμετώπισε προβλήματα ειδικά με την αναπληρωτή του ομάδα, μια μερίδα της οποίας αρνήθηκε να υποστηρίξει την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση Janša.

Μετά την αποτυχημένη ψηφοφορία, ορισμένοι βουλευτές προσπάθησαν να ευθυγραμμιστούν με την κυβέρνηση, παρόλο που το DeSUS αποχώρησε από τον κυβερνώντα συνασπισμό τον Δεκέμβριο. Τελικά αποφασίστηκε για το κόμμα να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην αντιπολίτευση. /ibna