Πεδίο συγκρούσεων Δύσης-Ρωσίας η ΝΑ Ευρώπη σύμφωνα με πρώην Στρατηγό του ΝΑΤΟ

Πεδίο συγκρούσεων Δύσης-Ρωσίας η ΝΑ Ευρώπη σύμφωνα με πρώην Στρατηγό του ΝΑΤΟ

Έτος αυξανόμενων συγκρούσεων μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, πιστεύει ότι θα είναι το 2021 ο πρώην Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Phillip Breedlove σε διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσε το Κροατικό Πρακτορείο Hina.

Πιστεύει ότι το νέο αλλά παλιό γεωπολιτικό πεδίο μάχης θα είναι η Νοτιοανατολική Ευρώπη και τόνισε ειδικότερα τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Αυτό το έτος θα σηματοδοτηθεί από την εντατικοποίηση της σύγκρουσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας για το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά η νέα αμερικανική κυβέρνηση επανέφερε την εστίαση των ΗΠΑ σε αυτήν την περιοχή μετά από περισσότερα από 10 χρόνια απόσυρσης» σημείωσε ο Breedlove.

Δήλωσε επίσης ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, στα τέλη του περασμένου έτους, στο «πολιτικό προσκύνημα» του, στόχευσε δύο χώρες που «επιτρέπουν στη Μόσχα να συνεχίσει την περιφερειακή της πολιτική, διαίρει και βασίλευε, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία.

«Η Μόσχα θα συνεχίσει να αντιτίθεται σθεναρά στην πρόοδο της Β-Ε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Σερβία θα εφαρμόσει το σχέδιό της για το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» προβλέπει ο Breedlove, εμπειρογνώμονας της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Αναφέρθηκε επίσης στη στρατιωτική ενίσχυση της Σερβίας, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι πιο ανοιχτό για τα συμβαίνουν στα Βαλκάνια.

«Μέρος της κατανόησης του προβλήματος είναι η αναγνώριση του και η κατηγοριοποίησή του. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν η ηγεσία του ΝΑΤΟ ήταν πιο άμεση για αυτές τις ανησυχίες και να απαντήσει με διπλωματικό και πολιτικό έργο στην περιοχή», είπε.

Ο Phillip Breedlove ο οποίος έχει αποκαλέσει τον νέο Αμερικάνο Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin “καλό φίλο”, στο παρελθόν συνεργάστηκε συχνά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden τόσο όταν ήταν γερουσιαστής και όσο και αργότερα ως αντιπρόεδρος.

Όπως είπε τα «καλά νέα» είναι ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει σαφώς στραφεί προς το ΝΑΤΟ και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Ο νέος πρόεδρος θα επιστρέψει την Αμερική στην Ευρώπη για να είναι ξανά μέρος της ηγεσίας εκεί, μετά από 12 χρόνια αμερικανικής αποχώρησης από την Γηραιά Ήπειρο» τόνισε.

Ο Breedlove επισημαίνει ότι «αρνείται να γίνει πολιτικός» επειδή έχει την εμπιστοσύνη και των δύο πολιτικών κομμάτων στην Ουάσιγκτον, «οπότε δεν θα ήθελε να αποξενώσει το μισό κοινό». αλλά είπε ότι οι άνθρωποι που διορίστηκαν από την κυβέρνηση Biden είναι αφοσιωμένοι στο ΝΑΤΟ και εξοικειωμένοι με το γεωπολιτικό πλαίσιο της Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων.

«Νομίζω ότι θα δείτε το κατάλληλο είδος προσοχής από τις ΗΠΑ», είπε.

Μιλώντας για την ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, που κέρδισε έδαφος στην Ευρώπη αφότου ο προηγούμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump επέλεξε μια «ψυχρότερη» στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ και στην εταιρική σχέση με την Ευρώπη, ο Breedlove επεσήμανε πως ό, τι κάνουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον στρατό τους είναι καλό και για το ΝΑΤΟ, επειδή τα περισσότερα κράτη είναι μέλη και των δύο συμμαχιών.

«Αυτό που δεν είναι καλό είναι, όταν μια χώρα επενδύει στις ικανότητες που έχει ήδη το ΝΑΤΟ» είπε.

Πρόσθεσε ότι οι εχθροί της Βόρειοατλαντικής Συμμαχίας προσπαθούν έντονα να επηρεάσουν την κοινή γνώμη της Δύσης, ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει βρει ακόμη μια απάντηση στον αγώνα για την πληροφόρηση σε αυτήν την «γκρίζα ζώνη», αλλά είναι ένα όλο και πιο κοινό θέμα εντός της Συμμαχίας./ibna