Βόρεια Μακεδονία: Στις 21 Μαρτίου η εκλογή Προέδρου και 16 Μαΐου το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος SDSM

Βόρεια Μακεδονία: Στις 21 Μαρτίου η εκλογή Προέδρου και 16 Μαΐου το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος SDSM

Την Τετάρτη το βράδυ, το Κεντρικό Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος SDSM πραγματοποίησε την εικοστή σύνοδό του, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν διάφορα θέματα σχετικά με τις τρέχουσες διαδικασίες που πραγματοποιούνται στο κόμμα, τις εσωτερικές αλλαγές, τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό, καθώς και πολλά σημαντικά κοινωνικά θέματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες.

Το Κεντρικό Συμβούλιο ενέκρινε την Έκθεση που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Ljupco Nikolovski, για τη διεξαχθείσα διαδικασία για την ενημέρωση των μελών και την ενεργή εγγραφή, σύμφωνα με δελτίο τύπου του κόμματος.

Κοινή εκτίμηση είναι ότι η διαδικασία ενημέρωσης ήταν επιτυχής. Το SDSM έχει πάνω από 80.000 μέλη, η σοσιαλδημοκρατική οικογένεια είναι αρκετά μεγάλη, ισχυρή και ενωμένη. Το SDSM είναι το πρώτο στις αλλαγές, αλλάζει για να εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες και το κράτος.

Το επόμενο βήμα είναι οι πρώτες άμεσες εσωκομματικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Μαρτίου, στις οποίες όλα τα ενεργά εγγεγραμμένα μέλη θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του SDSM.

Αυτό είναι το αποκορύφωμα της ενδοκομματικής δημοκρατίας και φέρνει νέα προστιθέμενη αξία στη δημοκρατική μας κοινωνία, συνεχίζει το δελτίο τύπου.

Μετά τις πρώτες άμεσες εκλογές, το Κεντρικό Συμβούλιο αποφάσισε, στις 16 Μαΐου 2021 για να πραγματοποιήσει το 26ο Συνέδριο του SDSM, για το ποιος θα εκλεγεί.

Εν προκειμένω, η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε τον Κανονισμό και το Πρόγραμμα για τη διαδικασία, τον τρόπο και τα κριτήρια υποψηφιότητας και εκλογής μελών του Κεντρικού και Εποπτικού Συμβουλίου του SDSM. Εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή να καθορίσει την ημερήσια διάταξη, τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο διεξαγωγής του Συνεδρίου, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση με τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά τα τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα, ο Πρόεδρος Zaev ενημέρωσε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η προστασία της υγείας των πολιτών, της οικονομικής ανάπτυξης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του εγκλήματος, καθώς και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ιών κορωνοϊού αυξάνεται ξανά και, συνεπώς, λαμβάνονται νέα μέτρα. Τα εμβόλια έχουν παραγγελθεί σε μεγάλο αριθμό από διάφορους κατασκευαστές που αναμένεται να φτάσουν στη χώρα και η διαδικασία εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας είναι επιτυχής. Το κράτος είναι έτοιμο για την ταχεία εφαρμογή της μαζικής ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Όσον αφορά το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς κατά την τελευταία περίοδο, επιβεβαιώθηκε η ισχυρή πολιτική βούληση και όλα τα ψέματα που έχουν εξαπλωθεί από την αντιπολίτευση, η οποία παραμένει η μόνη για την υπεράσπιση του εγκλήματος. Το SDSM έχει δείξει μια ισχυρή δέσμευση για δικαιοσύνη, αποφασιστικότητα και σταθερότητα, την καταπολέμηση της διαφθοράς μέχρι το τέλος. Η δικαιοσύνη είναι εδώ, όποιος έχει παραβεί το νόμο θα αντιμετωπίσει την ευθύνη, σημείωσε ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός.

Από οικονομική άποψη, είναι προφανές ότι τα μέτρα και οι πολιτικές που έλαβε η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του SDSM αποφέρουν αποτελέσματα. Όλες οι οικονομικές παράμετροι επιβεβαιώνουν ότι, έχουμε αύξηση των μέσων μισθών και εξαγωγών, η οικονομία επιστρέφει σε σταθερές βάσεις. Έχουμε σοβαρές ανακοινώσεις για νέους, κυρίως ξένους επενδυτές, καθώς και επέκταση των ήδη υπαρχουσών ξένων εταιρειών στη χώρα, ακολουθούμενες από σοβαρά, κεφαλαιακά έργα στον ενεργειακό τομέα.

Όσον αφορά την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, ο Πρόεδρος Zaev επεσήμανε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι σταθερή με την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης και αξιολόγησε τη συνεργασία στον συνασπισμό στην κυβέρνηση ως πολύ καλή.

Όσον αφορά τις επερχόμενες τοπικές εκλογές και τις τροποποιήσεις του Εκλογικού Κώδικα, ο Πρόεδρος Zaev επιβεβαίωσε τη θέση ότι το SDSM είναι για μία εκλογική περιφέρεια και υποστηρίζει την εισαγωγή δακτυλικών αποτυπωμάτων κατά την ψηφοφορία. Ωστόσο, όλα αυτά απαιτούν τροποποιήσεις στον Εκλογικό Κώδικα που πρέπει να εγκριθούν με συναίνεση, χωρίς ψηφοφορία.

Ο Πρόεδρος Zaev επεσήμανε ότι με τη διαδικασία ενημέρωσης, με τις πρώτες εσωκομματικές εκλογές, το SDSM έθεσε νέα πρότυπα και ανακοίνωσε ότι μετά το 26ο Συνέδριο θα ακολουθήσουν νέες πολιτικές, οι οποίες θα θέσουν νέα πρότυπα στην εργασία, θα δώσουν νέα αξία, προς το συμφέρον πολιτών και του κράτους./ibna