Τουρκία: Erdogan και Putin εγκαινίασαν διαδικτυακά την τρίτη μονάδα ισχύος του Akkuyu

Τουρκία: Erdogan και Putin εγκαινίασαν διαδικτυακά την τρίτη μονάδα ισχύος του Akkuyu

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Recep Tayyip Erdogan και o Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin συμμετείχαν την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης στην «Τελετή θεμελίωσης της τρίτης μονάδας ισχύος του Πυρηνικού Σταθμού Akkuyu.

Ο Πυρηνικός Σταθμός Akkuyu θα παράγει 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως για να καλύψει περίπου το 10% της κατανάλωσης ενέργειας της Τουρκίας. Επιπροσθέτως όπως δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος η εγχώρια, εγκατεστημένη ισχύς της ανανεώσιμης ενέργειας της χώρας έχει φτάσει το επίπεδο του 63,7%.

Όπως δήλωσε ο Erdogan ο σταθμός παραγωγής ενέργειας είναι εξοπλισμένος με τα πιο προηγμένα συστήματα ασφαλείας για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Η απόφαση να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στην εθνική ενεργειακή υποδομή της Τουρκίας είναι ένα στρατηγικό βήμα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, εξήγησε ο Τούρκος Πρόεδρος και σημείωσε ότι το μερίδιο της εγχώριας και ανανεώσιμης ενέργειας στην εγκατεστημένη ενέργεια της χώρας έχει φτάσει στο επίπεδο του 63,7%.

Η ανακάλυψη από την Τουρκία 405 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή ανεξαρτησία, πρόσθεσε ο Erdogan, λέγοντας ότι η χώρα στοχεύει στην προσθήκη της πυρηνικής ενέργειας, με μηδενικές εκπομπές άνθρακα κάτι που την καθιστά περιβαλλοντικά αβλαβή, για την παραγωγή ενέργειας στη χώρα.

«Στην 100η επέτειο της Δημοκρατίας μας θα συμπεριλάβουμε την Τουρκία στη λέσχη των χωρών που διαθέτουν πυρηνική ενέργεια» πρόσθεσε ο Πρόεδρος Erdogan.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin που παρευρέθηκε επίσης στην τελετή, δήλωσε ότι ο Πυρηνικός Σταθμός Ενέργειας Akkuyu ήταν ένα κοινό σχέδιο που συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και ενισχύει περαιτέρω την οικονομία.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν επαίνεσε τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών που κατέστησαν δυνατή τη συνέχιση της κατασκευής του εργοστασίου όπως είχε προγραμματιστεί παρά την πανδημία του κορωνοϊού.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu και για άλλη μια φορά να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι η επιτυχής υλοποίηση αυτού του εμβληματικού έργου, χωρίς υπερβολή, όχι μόνο θα φέρει τη διμερή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα σε ποιοτικά νέο επίπεδο αλλά και θα συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση της πολύπλευρης ρωσο-τουρκικής εταιρικής σχέσης, στην προωθήσει της φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών των χωρών μας», δήλωσε ο Putin.

Καταλήγοντας ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία αποδίδει μεγάλη σημασία στο έργο του Akkuyu και υποσχέθηκε να συνεχίσει να παρέχει όλη την απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη.

Η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον Πυρηνικό Σταθμό Ενέργειας του Akkuyu υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας τον Μάιο του 2010. Η έναρξη των εργασιών για την πρώτη μονάδα του εργοστασίου έχει προγραμματιστεί για το 2023, όταν η χώρα θα γιορτάσει την εκατονταετή επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι υπόλοιπες τρεις μονάδες πρόκειται να αρχίσουν να λειτουργούν μέχρι το τέλος του 2026, με ρυθμό μία ανά έτος./ibna