Ρουμανία: Διαστάσεις παίρνει η διακοπή της δημοσίευσης των δεδομένων για τους εμβολιασμούς

Ρουμανία: Διαστάσεις παίρνει η διακοπή της δημοσίευσης των δεδομένων για τους εμβολιασμούς

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το ζήτημα που ανέκυψε από τη διαφάνεια που θέλησε να επιβάλει -ανταποκρινόμενος και στη μεγάλη πίεση των δημοσιογράφων- ο Υπουργός Υγείας Vlad Voiculescu στα στοιχεία που αφορούν στον εμβολιασμό.

Οργανώσεις πολιτών, αλλά και δεκάδες δημοσιογράφοι, με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Florin Cîțu, μετά τη διακοπή της δημοσίευσης των στοιχείων στο data.gov.ro, όπου αναρτήθηκαν μόνο για λίγες μέρες, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση αυτή, αλλά και το μήνυμα που στέλνει προς τους πολίτες η ανάθεση της υπόθεσης στο Σώμα Ελεγκτών του Πρωθυπουργού. Η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο, υπογράμμισαν.

Η διαφάνεια, τόνισαν, είναι ουσιώδης παράγοντας για μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις Αρχές και τους πολίτες, ιδίως σε περιόδους κρίσης, αλλά και υποχρέωση εκ του νόμου.

«Το σκάνδαλο με το μπλοκάρισμα της δημοσίευσης όλων των δεδομένων που αφορούν στην εκστρατεία εμβολιασμού από το υπουργείο Υγείας που έχει επικεφαλής τον Vlad Voiculescu, ανέκυψε μετά την πίεση από τους “κράτος εν κράτει” υπαλλήλους με ειδικό καθεστώς», τόνισε ο ευρωβουλευτής του USR-PLUS, Dragoș Pîslaru.

«Προφανώς κανένα όνομα δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά απλά το γεγονός ότι γίνεται γνωστό πόσος κόσμος είναι “ειδικός” και το πώς εκτυλίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμού εκτός της κλασικής πλατφόρμας προγραμματισμού ενοχλεί!», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του USR-PLUS.

Ο Pîslaru υπενθύμισε ότι είχε έρθει αντιμέτωπος και ο ίδιος με μια παρόμοια άρνηση στην προσπάθεια επιβολής διαφάνειας, όταν ήταν Υπουργός Εργασίας, στην κυβέρνηση Cioloș.

Περισσότερο από όλους, είπε, εναντιώθηκαν οι θεσμοί με προσωπικό που απολαμβάνει ειδικού καθεστώτος.

Όπως αποκάλυψε το Buletin de București το 60% των εμβολιασμών των πρώτων ημερών του Μαρτίου (σσ τις μέρες που αναρτήθηκαν τα δεδομένα στο data.gov.ro) πραγματοποιήθηκαν εκτός των κέντρων εμβολιασμού της επίσημης πλατφόρμας.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τον Υπουργό Υγείας, Vlad Voiculescu, στην επίσημη πλατφόρμα που εγκαινιάστηκε στις 5 Μαρτίου, αποκαλύπτουν την ύπαρξη παράλληλου συστήματος εμβολιασμών, σημειώνει η ιστοσελίδα hotnews, επικαλούμενη το Buletin de Bucuresti.

Όπως αναφέρει, εκτός των επίσημων κέντρων εμβολιασμού, που είναι προσβάσιμα στην εθνική πλατφόρμα και στα οποία προγραμματίζονται εμβολιασμοί, υπάρχουν τέσσερις φορές περισσότερα κέντρα, που δεν εμφανίζονται στην πλατφόρμα -από νοσοκομεία έως θεσμούς που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις ή το Υπουργείο Εσωτερικών. Σχεδόν το 80% των κέντρων που υπάρχουν στο Βουκουρέστι δεν εμφανίζονται στην πλατφόρμα RoVaccinare. Από τα 48 κέντρα, μόνον 11 είναι προσβάσιμα μέσω πλατφόρμας, ενώ τα υπόλοιπα είτε είναι κλειστού κυκλώματος είτε τα έχει μπλοκάρει το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

«Η ενέργεια του Υπουργού Υγείας Vlad Voiculescu να δημοσιεύσει τη λίστα με τα τεστ Covid-19 ανά νομό είναι κατά βάθος σωστή, όμως πρέπει να υπάρχουν ορισμένες εγκρίσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του στο RFI ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την Υγεία, Nelu Tătaru, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο Vlad Voiculescu θα κληθεί σε ακροάσεις στο Κοινοβούλιο, αν η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας (PNL) αναφέρθηκε και στις αποκαλύψεις της κοινωνίας των πολιτών για την ύπαρξη παράλληλου κυκλώματος εμβολιασμών στο Βουκουρέστι. Διευκρίνισε ότι συνομίλησε με εκπροσώπους της CNCAV και ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθούν εξηγήσεις ενώ τα εν λόγω κέντρα εμβολιασμού “θα εισέλθουν στο ανοιχτό κύκλωμα”.

Ο  Υπουργός Εσωτερικών Lucian Bode, θεωρεί πως δεν είναι φυσιολογικό το υπουργείο Υγείας να δημοσιεύσει στοιχεία που αφορούν στον εμβολιασμό προσωπικού του υπουργείου. Υποστηρίζει ότι έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 27.000 από τους εργαζόμενους του ΥΠ.ΕΣ ήτοι οι μισοί από εκείνους που εξεδήλωσαν την επιθυμία να εμβολιαστούν. Επίσης θεωρεί ότι “τηρήθηκε η νομοθεσία” παρότι οι εργαζόμενοι του υπουργείου δεν προγραμμάτισαν τον εμβολιασμό στην πλατφόρμα εμβολιασμού.

Ο Bode δήλωσε χθες στο TVR 1, ότι μετά τη δημοσίευση της λίστας όλων των εμβολιαστικών κέντρων από το Υπουργείο Υγείας, αναγράφηκαν online τοποθεσίες των θεσμών του συστήματος άμυνας, δημόσιας τάξης και των μυστικών υπηρεσιών.

Σχολιάζοντας, η πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης του PNL Βουκουρεστίου και πρώην Υπουργός Εργασίας, Violeta Alexandru, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τη δημοσίευση των στοιχείων για τον εμβολιασμό, διότι, όπως είπε, πρόκειται για στατιστικά δεδομένα και επικαλέστηκε το παράδειγμα των ΗΠΑ./ibna