Ρουμανία: Έτος Tudor Vladimirescu το 2021

Ρουμανία: Έτος Tudor Vladimirescu το 2021

H Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πριν λίγο με 301 ψήφους ‘υπέρ’, μία ‘κατά’ και μία αποχή, το νομοσχέδιο για την καθιέρωση του έτους 2021 ως «΄Ετος Tudor Vladimirescu» και την ταυτόχρονη ανακήρυξη του Tudor Vladimirescu και της Ecaterina Teodoroiu, σε ήρωες του ρουμανικού έθνους.

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι ο Tudor Vladimirescu ανακηρύσσεται ήρωας του ρουμανικού έθνους για το αποδεδειγμένο θάρρος του κατά την Επανάσταση του 1821 της οποίας ηγήθηκε, κίνημα που είχε ως σκοπό την απελευθέρωση των χριστιανικών πληθυσμών από τον οθωμανικό ζυγό.

Η  Ecaterina Teodoroiu θυσιάστηκε ηρωικά στη μάχη που έγινε στο  Mărăşeşti το 1917.

Αναφέρεται ακόμα ότι με αφορμή τον εορτασμό του ‘Έτους «Tudor Vladimirescu’» οργανώνονται εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 της οποίας εκείνος ηγήθηκε και η οποία ήταν ένα από τα γεγονότα που σηματοδότησαν την έναρξη της διαδικασίας εθνικής αναγέννησης της Ρουμανίας. Οι Αρχές της κεντρικής δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης δύνανται να στηρίξουν επιμελητειακά και/ή οικονομικά, αναλόγως περιπτώσεων, τα προγράμματα προώθησης του ‘Έτους Tudor Vladimirescu’. Προηγήθηκε η Έγκριση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία./ibna