Β-Ε: Ο Dodik απειλεί με νέα απόσχιση στη σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα

Β-Ε: Ο Dodik απειλεί με νέα απόσχιση στη σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα

Το Σερβικό μέλος και πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik δήλωσε σε σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα σχετικά με τις δραστηριότητες του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου στη Β-Ε (OHR) ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τον λαό της Β-Ε να αποφασίσει εάν θα σεβαστεί τη Συμφωνία του Dayton, ή αν θα «παχύνουν» ειρηνικώς τα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας Σέρπσκα και της Ομοσπονδίας της Β-Ε.

«Εμείς (Σέρβοι) δεν χρειαζόμαστε έναν ύπατο εκπρόσωπο για τη συμφωνία, επειδή δεν έχει διά βίου εντολή στη Β-Ε. Χρειαζόμαστε Κροάτες και Βοσνίους με τους οποίους πρέπει να καταλήξουμε σε μια βασική συμφωνία. Εάν δεν θέλουν συμφωνία, τότε πρέπει να μας αφήσουν να ρυθμίσουμε τη Δημοκρατία Σέρπσκα. Σε ειρήνη με τους γείτονες και με εμάς,» επεσήμανε ο Dodik.

Εκτίμησε ότι ήρθε η ώρα για τη Β-Ε να προχωρήσει χωρίς τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR), υπενθυμίζοντας ότι η εν λόγω υπήρξε εδώ και καιρό η θέση της Δημοκρατίας Σέρπσκα ως μία από τους πέντε συμβαλλόμενους στην υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Dayton, συνοδευόμενη από κάποια άλλα τα μέρη των οποίων η θέση δεν έχει δηλωθεί με σαφήνεια, ωστόσο μπορεί να συναχθεί από τη δυσαρέσκεια με ορισμένες κινήσεις του OHR.

Ο Dodik είπε ότι δεν υπάρχει θέση της λεγόμενης «Δημοκρατίας της Β-Ε», διότι μια τέτοια δημιουργία δεν υφίσταται πλέον μετά την κατάργησή της από τη Συμφωνία του Dayton.

«Δεν υπάρχει ούτε μία φωνή υποστήριξης για τη συνέχιση του OHR στην Ομοσπονδία της Β-Ε, διότι οι νόμιμοι εκπρόσωποι του Κροατικού λαού έχουν επανειλημμένα ζητήσει τον τερματισμό του έργου του. Μόνο η Βοσνιακή πολιτική δομή είναι επίμονη στα αιτήματά της για συνέχιση του ξεπερασμένου διεθνούς προτεκτοράτου, το οποίο δεν έφερε τίποτα καλό ή χρήσιμο σε κανέναν. Δεν διατήρησε την ειρήνη, επειδή εκτελέστηκε μέσω διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων: πρώτα την IFOR, μετά τη SFOR, και τώρα την αποστολή Althea της Ευρωπαϊκής Ένωσης,» τόνισε ο Dodik.

Σημείωσε ότι οι ενέργειες του Ύπατου Εκπροσώπου προκάλεσαν αστάθεια και επιβολή νόμων και στέρηση αρμοδιοτήτων στις οντότητες, ιδιαίτερα στη Δημοκρατία Σέρπσκα, ενώ είχαν επιδεινώσει την αστάθεια και τον ορθολογισμό κατά την άσκηση των κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιοτήτων σε σύγκριση με την περίοδο που ασκούνταν από τις οντότητες.

«Η δημιουργία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα παράδειγμα αύξησης του κόστους. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε επιπρόσθετη δυσλειτουργία της Β-Ε ως κρατικής ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ισχυρισμοί ότι η Β-Ε είναι δυσλειτουργική λόγω της Συμφωνίας του Dayton είναι λανθασμένες. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως ανακριβές. Είναι δυσλειτουργική επειδή η Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton δεν εφαρμόστηκε όπως υπογράφηκε και οι Ύπατοι Εκπρόσωποι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κρατήσουν τη Β-Ε εξαρτώμενη από εξωτερική επιρροή μέσω της Βοσνιακής συνιστώσας. Αντί να συζητήσουν τα βήματα που πρέπει να ληφθούν στην ευρωπαϊκή πορεία, 26 χρόνια από το τέλος του πολέμου, μιλάμε για το αν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς προστάτες. Εάν δεν ήταν για αυτό το σοβαρό ζήτημα θα ήταν κωμικό, αλλά μου φαίνεται ότι το περιθώριο για γέλια εξαφανίστηκε τα τελευταία 26 χρόνια. Λυπάμαι, αλλά πρέπει να πω ότι το βοσνιακό τμήμα της Ομοσπονδίας της Β-Ε φαίνεται να πάσχει από το σύνδρομο της Στοκχόλμης. γιατί πώς αλλιώς μπορεί κανείς να εξηγήσει την ανάγκη, εκτός από τους νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους, να έχεις και δάσκαλο τον οποίο και αγάπησες περισσότερο από τους εκπροσώπους σου;», αναρωτήθηκε ο Dodik.

Δήλωσε ότι δεν υπάρχει εθνοτική βία στη Β-Ε και ότι οι εκρήξεις σε εθνικό ή θρησκευτικό επίπεδο είναι πολύ σπάνιες.

«Η ειρήνη βασιλεύει εδώ για χρόνια, κάτι που αποτελεί μεγάλο γεγονός για όλους τους λαούς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην παραμείνει έτσι. Όχι γιατί οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις θα καταπνίξουν κάθε προσπάθεια να διαταραχθεί η ειρήνη, αλλά επειδή η συνείδηση ​​και των Σέρβων και των Κροάτες και των Βοσνίων βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο όπου ο πόλεμος δεν είναι επιλογή για κανέναν. Θέλω να πιστέψω ότι συμβαίνει αυτό. Δεδομένου ότι ζούμε ειρηνικά, πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για μια συμφωνία. Όχι μια συμφωνία με την ΕΕ , τη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μια συμφωνία μεταξύ των λαών της Β-Ε. Τι είναι αυτό που θέλει η Βοσνία και Ερζεγοβίνη; Είναι εφικτό; Ας συμφωνήσουμε: θα σεβαστούμε τη Συμφωνία του Dayton ή θα «παχύνουμε» τα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας Σέρπσκα και της Ομοσπονδία της Β-Ε ειρηνικά, δεδομένου ότι είμαστε ήδη χωρισμένοι όσον αφορά το Dayton, και συνεχίζουμε να κανονίζουμε τα του οίκου μας. Απλώς ξέρω ότι η κατάσταση στην οποία πεθαίνουμε εδώ και 26 χρόνια δεν έχει πλέον νόημα και δεν μπορεί πλέον να υφίσταται,» δήλωσε το Σερβικό μέλος και πρόεδρος του της Προεδρία της Β-Ε, Milorad Dodik.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα πρότειναν μια σειρά συμπερασμάτων που πρέπει να εγκριθούν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγκατέλειψαν τη σύνοδο μετά από αρκετές σύντομες συζητήσεις. Ένα από τα σχόλια της αντιπολίτευσης ήταν ότι αυτή η σύνοδος έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί πριν από 15 χρόνια και όχι τώρα. /ibna