Μαυροβούνιο: Συνάντηση Abazović και Bitići στα Σκόπια

Μαυροβούνιο: Συνάντηση Abazović και Bitići στα Σκόπια

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου Dritan Abazović πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μετά από πρόσκληση του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού αρμόδιου για οικονομικές υποθέσεις, Fatmir Μπιτίσι.

Στη συνάντηση μεταξύ Abazović και Bitići, συζητήθηκαν δυνατότητες βελτίωσης της οικονομικής και περιφερειακής συνεργασίας, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, του εμπορίου και της γεωργίας.

«Ο αντιπρόεδρος Abazović δήλωσε ότι οι εμπειρίες της Βόρειας Μακεδονίας στην παραγωγή τροφίμων θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για το Μαυροβούνιο, προτείνοντας οι δύο χώρες να συνεργαστούν για καλύτερη τοποθέτηση προϊόντων. Ο Abazović ανέφερε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια, μετά την υγειονομική και οικονομική κρίση από την πανδημία COVID-19, θα έχουν ανοιχτές προοπτικές και το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία έχουν μεγάλες πιθανότητες σε αυτό,» ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου σε δήλωση.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Abazović είπε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ξεκινήσουν διάλογο σε επίπεδο Αναπληρωτών Πρωθυπουργών, σημειώνοντας ότι δεν είχε καμία αμφιβολία για την πλήρη υποστήριξη του συναδέλφου του, Bitići.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Fatmir Bitići δήλωσε ότι η Διαδικασία του Βερολίνου, στην οποία το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία εργάζονται επιμελώς για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν με πρωτοβουλία του τελευταίου, ήταν σημαντική για τους πολίτες και τις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων τα τελευταία χρόνια.

«Ο στόχος της κοινής περιφερειακής αγοράς είναι η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και η αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής για την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης,» δήλωσε ο Bitići σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Προσέθεσε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του Μαυροβουνίου, συζητήθηκαν επίσης οι οικονομίες αυτών των χωρών, η συνεργασία και οι δυνατότητες εμβάθυνσής της. «Αυτό που ανταλλάξαμε σήμερα είναι δεσμεύσεις για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είναι προς το κοινό συμφέρον, παράλληλα με πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση προφανών δυνατοτήτων για αυτήν τη συνεργασία,» δήλωσε ο Bitići στη συνέντευξη Τύπου.

Τόνισε ότι αυτό που κατέστη σαφές αυτήν την περίοδο ήταν ότι «είμαστε ισχυροί ως σύστημα». Όπως υποστήριξε, η παραοικονομία και οι ζημιές που προκαλεί καθίστανται πιο έντονες όταν η χώρα βρίσκεται σε κρίση, προσθέτοντας ότι η συνεργασία, ο ανοιχτός διάλογος και η εποικοδομητική επίλυση προβλημάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε μια τέτοια περίοδο.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε ότι η περιφερειακή ανταγωνιστικότητα πρέπει να είναι το μέλλον της περιφερειακής συνεργασίας αντί του περιφερειακού ανταγωνισμού. /ibna