Κροατία: Eπεκτείνεται στην Αίγυπτο ο Όμιλος INA

Κροατία: Eπεκτείνεται στην Αίγυπτο ο Όμιλος INA

Η κροατική πετρελαϊκή εταιρεία INA έλαβε το πράσινο φως για να αποκτήσει μερίδιο στην άδεια εξερεύνησης στο Ανατολική Damanhur (Τεμάχιο 10) στο χερσαίο τμήμα του Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο όμιλος θα έχει μερίδιο 20% στο έργο, αναφέρει η εταιρεία.

Η INA έλαβε την τελική έγκριση από την εθνική εταιρεία φυσικού αερίου της Αιγύπτου Egas και τον υπουργό πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El-Molla «για να συνάψει συμφωνία πωλήσεων και αγορών με την Wintershall DEA, έναν φορέα εκμετάλλευσης με 40% εργατικό ενδιαφέρον για την άδεια εξερεύνησης στο Ανατολικό Damanhur (Τεμάχιο 10), στο χερσαίο τμήμα του Δέλτα του Νείλου. Με αυτό, η INA θα ενταχθεί με μια νέα άδεια στην Αίγυπτο ως συνεργάτης που κατέχει ποσοστό 20%, ενώ το υπόλοιπο 40% θα ανήκει στην αιγυπτιακή εταιρεία Cheiron.»

«Η Αίγυπτος είναι μια βασική ξένη αγορά όσον αφορά την εξερεύνηση και παραγωγή της INA, όπου δραστηριοποιούμαστε εδώ και πολύ καιρό. Με την ένταξη σε αυτήν τη νέα άδεια, η INA επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της στην Αίγυπτο και δημιουργεί το έδαφος για μια νέα παραγωγή υδρογονανθράκων μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων εξερεύνησης. Αυτό είναι σύμφωνο με τα αναπτυξιακά μας σχέδια όπου νέα έργα όπως αυτό θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα αποθεματικά της εταιρείας και να διατηρήσουν την παραγωγή,» δήλωσε σε ανακοίνωση τύπου ο Sandor Fasimon, Διευθύνων Σύμβουλος της INA.

Η INA λειτουργεί στην Αίγυπτο εδώ και 30 χρόνια και οι περισσότερες δραστηριότητές της συγκεντρώνονται στη Δυτική Έρημο, όπου αποτελεί ανεξάρτητο φορέα εκμετάλλευσης με μερίδιο 100% στην άδεια East Yidma, και εταίρο σε τρεις άλλες παραχωρήσεις: Βόρεια Bahariya, Ras Qattara, και στο Δυτικό Abu Gharadig.

Τα τελευταία χρόνια, η INA έχει αυξήσει τις επενδύσεις της σε ήδη υπάρχοντα χαρτοφυλάκια στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης και της γεώτρησης στο φρεάτιο Rizk-2D στην άδεια στην Ανατολική Yidma. Το πηγάδι έχει βάθος 5.613 μέτρα και είναι το βαθύτερο πηγάδι στο οποίο έχει πραγματοποιήσει γεώτρηση η INA τα τελευταία 35 χρόνια.

Οι περσινές δραστηριότητες της INA στην Αίγυπτο οδήγησαν σε αυξημένη παραγωγή, με την ημερήσια παραγωγή να ανέρχεται σε 1.838 BOE (ισοδυναμία βαρελιών πετρελαίου ανά ημέρα). /ibna