Σλοβενία: Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το ΕΚ για την κατάσταση των ΜΜΕ στη χώρα

Σλοβενία: Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το ΕΚ για την κατάσταση των ΜΜΕ στη χώρα

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνεδριάσει για την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Σλοβενία ​​το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς διευρύνθηκε μια αρχικά προγραμματισμένη συνεδρίαση για κυβερνητικές απόπειρες φίμωσης των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία και την Ουγγαρία, ώστε να συμπεριλάβει τη Σλοβενία. Δεν αναμένονται ψηφίσματα, όπως μεταδίδουν τα σλοβενικά ΜΜΕ.

Μια υπηρεσία του τμήματος πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέταξε ένα λεπτομερές έγγραφο σχετικά με την κατάσταση στη Σλοβενία ​​στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου της Ομάδας Παρακολούθησης της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή. Το έγγραφο, το οποίο προορίζεται μόνο για εσωτερική χρήση, περιγράφει επίσης λεπτομερώς τις επιθέσεις του πρωθυπουργού Janez Janša προς τα μέσα ενημέρωσης.

«Οι σχέσεις της κυβέρνησης με τα μέσα ενημέρωσης είναι αρκετά τεταμένες, με τον πρωθυπουργό να επιτίθεται άμεσα στα ΜΜΕ και σε μεμονωμένους δημοσιογράφους, ιδίως μέσω του Twitter,» αναφέρει το έγγραφο που συνέταξε η υπηρεσία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 33 σελίδων έγγραφο περιγράφει τις εξελίξεις στη Σλοβενία ​​κυρίως τον περασμένο χρόνο. Όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης, απαριθμεί έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών σχετικά με την ελευθερία των ΜΜΕ και την προστασία των δημοσιογράφων.

Υπογραμμίζει επιθέσεις και απειλές, περιστατικά λασπολογίας, δίωξης δημοσιογράφων και πρακτορείων, πολιτικές και επιχειρηματικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού δημόσιων πόρων, τα οποία, όπως τονίζεται, οδηγούν σε αυτολογοκρισία.

Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης έναν πίνακα επιθέσεων από τον πρωθυπουργό και άλλους εκπροσώπους της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν ρητορική μίσους εναντίον δημοσιογράφων και μέσων.

«Αυτή η συμπεριφορά είναι ασυνήθιστη για ηγέτες ευρωπαϊκών δημοκρατικών κρατών θεμελιωμένων επί του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του σεβασμού προς τις ευρωπαϊκές αξίες,» αναφέρει το έγγραφο.

Προσθέτει ότι αναμένεται από εξέχουσες κυβερνητικές προσωπικότητες που εκπροσωπούν κοινότητες και τη χώρα στο σύνολό της να προσπαθήσουν να τις ενώσουν με την προώθηση του διαλόγου και της συναίνεσης σε όλα τα επίπεδα.

Οι άμεσες και προσωπικές επιθέσεις από τους έχοντες εξουσία, συχνά υποκινώντας τους άλλους να τις επαναλάβουν, καθώς και με το πάγωμα ή την απειλή για πάγωμα κονδυλίων προς τα ΜΜΕ, μπορούν να ερμηνευθούν ως κατάχρηση εξουσίας που αποσκοπεί στον εκφοβισμό και τη φίμωση, οδηγώντας σε ένα τρομακτικό αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται από φόβο, υπογραμμίζει η έκθεση.

Το έγγραφο επισημαίνει επίσης την πολιτική επιρροή μέσω μεγαλοϊδιοκτητών ΜΜΕ, αλλά και τη χρηματοδότηση των σλοβένικων μέσων ενημέρωσης από ουγγρικές εταιρείες που συνδέονται με το κυβερνόν κόμμα Fidesz και τον πρωθυπουργό Viktor Orban.

Υπογραμμίζεται ότι το Nova24TV χρηματοδοτήθηκε αρχικά από μέλη και υποστηρικτές του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), αλλά αργότερα ανακεφαλαιοποιήθηκε από ουγγρικές εταιρείες, σημειώνοντας ότι το Nova24TV κατέγραψε απώλεια άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ στα πρώτα δύο χρόνια δραστηριότητάς του, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα Ουγγρικά μεγιστάνες μέσων επέτρεψαν τη συνεχιζόμενη ύπαρξη του καναλιού.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης τις επιθέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων εναντίον εκπροσώπων του δικαστικού σώματος και σημειώνει αντικαταστάσεις σε ανώτερες θέσεις της αστυνομίας της χώρας, των ενόπλων δυνάμεων, της στατιστικής υπηρεσίας και της υπηρεσίας πληροφοριών. «Ήταν η πρώτη φορά που τέτοιες απολύσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς να αιτιολογούνται,» σημειώνεται.

Το έγγραφο υπογραμμίζει επιπλέον την πίεση που αντιμετωπίζουν οι ΜΚΟ, τις αντικαταστάσεις στις ηγεσίες των μουσείων και τις διαδικασίες εναντίον κυβερνητικών μελών και σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, καθώς και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους διαδηλωτές. /ibna