Κύπρος: Με Αναστασιάδη, Χριστοδουλίδη και Spehar συναντήθηκε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών

Κύπρος: Με Αναστασιάδη, Χριστοδουλίδη και Spehar συναντήθηκε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας Luigi Di Maio επισκέφθηκε την Κύπρο την Τρίτη όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και την Ειδική Εκπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ και επικεφαλής της UNFICYP Elizabeth Spehar.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Κύπριο Πρόεδρο βρέθηκαν σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιταλικού Υπουργείου βρέθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και ευρωπαϊκά θέματα.

Στη συνέχεια Χριστοδουλίδης και Di Maio είχαν διμερή συνεργασία όπου συζήτησαν την κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκά ζητήματα, την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία του COVID-19, το μεταναστευτικό, η Λιβύη και η Ανατολική Μεσόγειος.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις ως εξαιρετικές και είπε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για εμβάθυνση της συνεργασίας τους. Στη συζήτηση επανέλαβαν την πρόθεσή τους για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και της συζήτησης ιδιαίτερα σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια και υποδομές.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, είπε ότι πρέπει να υπάρξει ένας ικανοποιητικός συμβιβασμός για το σύμφωνο περί μετανάστευσης και ασύλου και είπε ότι  η Ιταλία παραμένει πεπεισμένη ότι πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στο θέμα των ευθυνών και της αλληλεγγύης και ένας αποτελεσματικός μηχανισμός που να μπορεί να βρει λύσεις και να διαχειριστεί τις αφίξεις.

Ο Ιταλός Υπουργός επανέλαβε την απόλυτη αλληλεγγύη του σε σχέση με την Κύπρο, λέγοντας ότι δεν είναι ανεκτές οι προκλήσεις και μονομερείς πρωτοβουλίες που βλάπτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα  της Κύπρου. “Είναι ξεκάθαρο, η Ιταλία μένει και παραμένει στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας εναντίον κάθε παραβίασης των δικαιωμάτων τους”, σημείωσε.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι η σωστή εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων πρέπει να είναι έδαφος συνεργασίας. Είπε ότι η Ιταλία αναγνωρίζει πλήρως τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι όπως πρότεινε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ “είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη δική μας συμβολή για μία πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο”. Τέλος, είπε ότι συζήτησαν για το θέμα της Λιβύης και τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι η παρουσία του Ιταλού ΥΠΕΞ σε αυτή τη χρονική συγκυρία, αλλά και οι ουσιαστικές διαβουλεύσεις που είχαν, αποδεικνύουν την κοινή βούληση και επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των ιστορικών δεσμών ανάμεσα στους λαούς της Κύπρου και της Ιταλίας. Πρόσθεσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για πρακτικούς τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε υφιστάμενους τομείς δράσεων, όσο και για τη διεύρυνση της σε νέα πεδία συνεργασίας.

Αναφερόμενος στην ενέργεια, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι διμερείς  σχέσεις έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, λόγω και της ενεργειακής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, η οποία δραστηριοποιείται στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση τη συνεργασία των χωρών στο σχηματισμό Med 7, τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, και στο μεταναστευτικό.

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, ο Κύπριος ΥΠΕΞ επισήμανε τη θετική προσέγγιση έναντι του Κειμένου του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, και την έντονη επιθυμία της Κύπρου, ως Κράτος Μέλος πρώτης γραμμής, που δέχεται υπέρμετρες πιέσεις, για ενίσχυση της αρχής της αλληλεγγύης και για τη δημιουργία ενός δεσμευτικού μηχανισμού ανακατανομής δικαιούχων διεθνούς προστασίας.

Σημείωσε ακόμα ότι συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της τουρκικής παραβατικότητας και των σχετικών, κοινών αποφάσεων και συμπερασμάτων της ΕΕ, και ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μαρτίου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο και βάσει των σχετικών Συμπερασμάτων της ΕΕ, αναμένεται από την Τουρκία να επιδείξει έμπρακτη και ειλικρινή βούληση για βελτίωση των σχέσεών της με την ΕΕ και όλα ανεξαρτήτως τα Κράτη Μέλη.

«Η όποια απόφαση για υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Άγκυρα, που θα πρέπει, ανάμεσα σε άλλα, να τερματίσει τις οποίες παράνομες τις ενέργειες, τόσο επί εδάφους όσο και επί θαλάσσης, αλλά και να συμβάλει ουσιαστικά προς την επίλυση ενός κατεξοχήν Ευρωπαϊκού προβλήματος όπως το Κυπριακό, στην βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ», είπε ο Χριστοδουλίδης.

«Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει Κράτος Μέλος της ΕΕ και μετά την επανένωση και λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τη δημόσια διακηρυγμένη επιθυμία της Τουρκίας για ενίσχυση των Ευρω-τουρκικών σχέσεων, ο ρόλος της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις είναι — ενδεχομένως όσο ποτέ άλλοτε — κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Ο Di Maio στη συνάντηση του με την Elizabeth Spehar επανέλαβε την ιταλική υποστήριξη για την αποστολή της UNFICYP του ΟΗΕ στο νησί και τη σημασία μιας λύσης στο κυπριακό ζήτημα, καθώς και για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ιταλός Υπουργός συναντήθηκε με τέσσερεις επιθεωρητές των Καραμπινιέρων που συμμετέχουν στην αποστολή της UNFICYP./ibna