Βόρεια Μακεδονία: Παρουσιάστηκε το σχέδιο «Ευρωπαϊκή Ατζέντα στο Εσωτερικό»

Βόρεια Μακεδονία: Παρουσιάστηκε το σχέδιο «Ευρωπαϊκή Ατζέντα στο Εσωτερικό»

Η «Ευρωπαϊκή Ατζέντα στο εσωτερικό» είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με σαφή καθήκοντα και προθεσμίες για όλα τα θεσμικά όργανα του συστήματος, προκειμένου να εξασφαλίσει την εστίαση και την υπευθυνότητα των μεταρρυθμιστικών μέτρων για το 2021, και για να εξευρωπαϊστεί η κοινωνία, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev κατά την παρουσίαση του σχεδίου.

Στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Κυβέρνηση για την παρουσίαση του σχεδίου, ο Zoran Zaev σημείωσε ότι «η ημερήσια διάταξη και οι δεσμεύσεις που έχουν τεθεί ως προτεραιότητα για την «κυβερνητική δράση 21»

μεταφράστηκαν στην «Ευρωπαϊκή Ατζέντα στο Εσωτερικό». Μέσω αυτού, οι πολίτες θα λάβουν καλύτερες υπηρεσίες και μια καλύτερη ζωή και να αποδείξουν για άλλη μια φορά ότι η Βόρεια Μακεδονία αξίζει τη θέση της στην ΕΕ και ότι φυσικά ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια των εθνών».

Η νέα κυβερνητική δράση επικεντρώνεται στην εκλογική μεταρρύθμιση, στη δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της μεταρρύθμισης των μέσων ενημέρωσης, της οικονομικής διακυβέρνησης και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και περιλαμβάνει μέτρα που αποτελούν μέρος των κεφαλαίων για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Προετοιμάστηκε από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nikola Dimitrov με την ομάδα της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ζητήθηκε η γνώμη των μη κυβερνητικών οργανώσεων που εργάζονται στον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καθώς και της αντιπροσωπείας της ΕΕ. Εκπονήθηκε με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Επιτροπής της Βενετίας, της GRECO, και έλαβε υπόψη τη νέα μεθοδολογία διαπραγμάτευσης και επικεντρώνεται στο σύμπλεγμα Temeli, το οποίο επίσης υπαγορεύει τη δυναμική των διαπραγματεύσεων.

«Η “Ευρωπαϊκή Ατζέντα στο Εσωτερικό” είναι η ειλικρινή μας συμβολή στην ευρωπαϊκή ατζέντα ως βασική μας δέσμευση. Ο εξευρωπαϊσμός της μακεδονικής κοινωνίας δεν πρέπει να περιμένει, και το σχέδιό μας για τις τελικές διαδικασίες αυτής της ατζέντας, αναμένουμε να φέρει την ίδια θετική έκθεση για αυτό, το 2021. Η “Ευρωπαϊκή Ατζέντα στο Εσωτερικό” βασίζεται μόνο στον φάκελο της Βόρειας Μακεδονίας στις Βρυξέλλες και το ανεπιφύλακτο μήνυμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων από την έκθεση του 2020», δήλωσε ο Zaev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τη χώρα στο δρόμο της ασφάλειας και της προστασίας και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε βασικούς πολιτικούς και οικονομικούς τομείς. Γίναμε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ και λάβαμε ομόφωνη άνευ όρων σύσταση από το Συμβούλιο της ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία για μεγάλο χρονικό διάστημα και σίγουρα δεν θα σταματήσουμε. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, αλλά δεν θα αποθαρρυνθούμε. Συνεχίζονται οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες και οι προσπάθειες άρσης του βέτο από τη Βουλγαρία. Όταν είμαστε δεσμευμένοι και ενωμένοι, τα αποτελέσματα θα έρθουν», είπε ο Zaev.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Nikola Dimitrov, η «Ευρωπαϊκή Ατζέντα για το Εσωτερικό» αντανακλά τις προσπάθειες μεταρρύθμισης της κυβέρνησης και να καταστεί δυνατή η χαρτογράφηση των βασικών βημάτων και την εγρήγορση της παρακολούθησης σε συνδυασμό, με την πίεση να εκπληρωθούν οι δεδομένες υποχρεώσεις.

«Μας περιμένει πολλή δουλειά, αλλά εγώ, και η Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και η κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τους θεσμούς και να σπάσουμε τους μύθους ότι οι στρατηγικές και τα σχέδια γίνονται μόνο όταν κάποιος θέλει να ξεφύγει από την πραγματική δουλειά. Στόχος μας είναι να παρέχουμε εστίαση, ιχνηλασιμότητα και λογοδοσία των βημάτων της μεταρρύθμισης έτσι ώστε να υπάρχουν ορατά και συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε ο Dimitrov.

Τόνισε ότι η Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ως ο κύριος μηχανισμός της διαδικασίας εξευρωπαϊσμού, θα αρχίσει να αναθεωρεί τον μηχανισμό διαχείρισης και συντονισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προκειμένου να την εναρμονίσει με τη νέα μεθοδολογία διαπραγματεύσεων της ΕΕ.

«Αυτό σημαίνει ότι θα επανεξετάσουμε τις δομές των διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τον κατάλληλο συντονισμό και τη συμπερίληψη της διαδικασίας, ώστε όλοι οι κοινωνικοί φορείς και παράγοντες να βρουν τη θέση τους, να είναι έτοιμοι τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η αρχή, κατέληξε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Dimitrov».

Το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, από την άλλη πλευρά, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η «Ευρωπαϊκή Ατζέντα στο Εσωτερικό» είναι ένα νέο ανεπιτυχές “Σχέδιο 3-6-9”, “Σχέδιο 18”, “Δράση 21”.

Η εφαρμογή της «Ευρωπαϊκής Ατζέντας στο Εσωτερικό» θα παρακολουθείται από τη Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε εβδομαδιαία βάση, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Dimitrov θα ενημερώνει την κυβέρνηση σε κάθε σύνοδο. Επιπλέον, με βάση τα δεδομένα εφαρμογής, οι εκθέσεις για την εφαρμογή της ημερήσιας διάταξης θα εκπονηθούν και θα υποβληθούν στην κυβέρνηση, τον Μάιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, η οποία θα παρακολουθεί τη δυναμική της προετοιμασίας της έκθεσης της EE./ibna