Τουρκία: Αναγκαιότητα ένα νέο Σύνταγμα, που δεν έχει συνταχθεί από το Στρατό, δήλωσε ο Hakan Cavusoglu

Τουρκία: Αναγκαιότητα ένα νέο Σύνταγμα, που δεν έχει συνταχθεί από το Στρατό, δήλωσε ο Hakan Cavusoglu

Οι προετοιμασίες για το νέο σύνταγμα και το σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσε ο επικεφαλής της Τουρκικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Hakan Cavusoglu.

Όπως σημείωσε την Τρίτη σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Anadolu, επιθυμεί να εισέλθουν στα επόμενα 100 της Τουρκικής Δημοκρατίας με ένα νέο πολιτικό σύνταγμα.

«Με την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών και όλων των πολιτικών κομμάτων, θέλουμε να συντάξουμε ένα πολιτικό σύνταγμα που θα μεταφέρει την Τουρκία στη δεύτερη εκατονταετία της. Θα ήταν επίσης το πρώτο πολιτικό σύνταγμα μετά το Σύνταγμα του 1924 », είπε.

Τονίζοντας ότι το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν εντός δύο ετών, ο Cavusoglu σημείωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κυβερνάται από ένα σύνταγμα που συντάχθηκε από τον στρατό.

Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει λάβει τολμηρά και σημαντικά βήματα για να βελτιώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό τα τελευταία 19 χρόνια.

«Λόγω τροποποίησης της τέταρτης παραγράφου του άρθρου 90 του Συντάγματος, αναγνωρίσαμε ότι οι διεθνείς κανονισμοί και οι συνθήκες για τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες θα υπερισχύουν των εθνικών κανονισμών και νόμων εάν αυτά τα δύο αντιφάσκουν. Ως εκ τούτου, η Τουρκία και η Ολλανδία διακρίθηκαν μεταξύ των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπογραμμίζοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένας δυναμικός τομέας που απαιτεί ενημερώσεις και βελτιώσεις των υφιστάμενων κανονισμών σύμφωνα με τις ανάγκες του χρόνου και του χώρου, ο Cavusoglu επέστησε την προσοχή στη λειτουργία και τη σημασία της κοινοβουλευτικής επιτροπής έρευνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην επιτροπή μας έχει ξεπεράσει τις 7.000 τα τελευταία 2,5 χρόνια. Βλέπουμε ότι σχεδόν 4.000 από αυτές είναι αιτήσεις από φυλακές. Από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες από τις υπόλοιπες 3.000 είναι αιτήσεις βάσει της αρχής της δίκαιης δίκης. «Όταν εξετάσαμε τις αναφορές στην επιτροπή, συνειδητοποιήσαμε ότι το 70% -80% των προβλημάτων που αναφέρονται καλύπτονται από το νέο Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο μας ενθαρρύνει περαιτέρω να το εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Ο Hakan Cavusoglu σημείωσε επίσης ότι θα απαιτηθούν πιο συγκεκριμένες κατηγορίες και αποδείξεις για την υπόθεση toy υπόπτου.

Στον ενάμισι χρόνο της προετοιμασίας του Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε όλες τις κοινωνικές ομάδες στις προσπάθειές του.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά πέντε εργαστήρια και 53 συναντήσεις με 1.571 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων εγχώριων και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, δικηγορικών συλλόγων, προϊσταμένων νομικών, δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων μη μουσουλμανικών κοινοτήτων.

Οι δικηγόροι, οι ακαδημαϊκοί και οι γραφειοκράτες που συμμετείχαν στην προετοιμασία του σχεδίου δράσης εργάστηκαν για περίπου 2.380 ώρες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα πορίσματα του προηγούμενου σχεδίου δράσης 2014-2019 αναλύθηκαν μαζί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας και άλλων ανώτατων δικαστηρίων, τις εκθέσεις και τις συστάσεις των σχετικών επιτροπών του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών , εκθέσεις ανά χώρα για την ΕΕ, έγγραφα του ΟΑΣΕ και σχέδια δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν υποβάλει άλλες χώρες στον ΟΗΕ./ibna