Ελλάδα: Σφοδρά επεισόδια, μετά τη μεγαλειώδη ειρηνική διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας

Ελλάδα: Σφοδρά επεισόδια, μετά τη μεγαλειώδη ειρηνική διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας

Σφοδρά επεισόδια ξέσπασαν στην διάρκεια της πορείας που έγινε το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής μετά το τέλος της μεγαλειώδους συγκέντρωσης που έγινε στην Πλατεία κατά της αστυνομικής βίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στην πορεία, κατά τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα, ενώ συμμετέχοντες ανεβάζουν τον σε 10.000 άτομα.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας, διοργανώθηκε μετά τον αναίτιο ξυλοδαρμό πολίτη στην Πλατεία της περιοχής την περασμένη Κυριακή. Κάτοικοι που θέλησαν να εκφράσουν την έντονη αντίδραση τους στην συμπεριφορά των Αστυνομικών, συγκεντρώθηκαν από τις 17:30 στην πλατεία με πανό που αναρτήθηκαν από μαθητές της νέας Σμύρνης, φορείς Νοτίων Συνοικιών, την ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων, αλλά και κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς που βρέθηκαν στο σημείο.

Στην συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Όταν η πορεία έφθασε στο Αστυνομικό Τμήμα μια ομάδα βγήκε μέσα από την πορεία και επιτέθηκε σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν εκεί από νωρίς, πετώντας εναντίον τους μολότοφ, φωτοβολίδες πέτρες και άλλα αντικείμενα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών, χειροβομβίδες κρότου- λάμψης και ρίψη νερού με το ειδικό όχημα Αίαντα, διαλύοντας την πορεία. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην περιοχή για πάνω από δυο ώρες, μετατρέποντας την περιοχή σε πεδίο μάχης.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων σοβαρά μετά από επίθεση που δέχτηκε από διαδηλωτές. Παραδόξως δεν αναφέρεται κανένας τραυματισμός πολίτη, ενώ υπάρχουν δεκάδες βίντεο όπου καταγράφουν ακραίες εκδηλώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας εναντίων των διαδηλωτών.

Ανάμεσα στο υλικό που δημοσιοποιούν διαδηλωτές αλλά και κάτοικοι της περιοχής, περιλαμβάνεται και το καρέ της κεντρικής φωτογραφίας, όπου αστυνομικός σε μηχανή, να έχει τραβήξει όπλο, το οποίο στρέφει μπροστά του, εικόνα που δεν έχει κάνει την εμφάνισή της σε αντίστοιχη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. από τον Δεκέμβριο του 2008.

Η επιθετική διάθεση της ΕΛ.ΑΣ. απέναντι στους συγκεντρωμένους, αποτυπώνεται και σε βίντεο, όπου αστυνομικός ακούγεται να παροτρύνει «να τους σκοτώσουμε», σε αντίποινα για τον τραυματισμό συναδέλφού τους και ενώ ο ασύρματος είναι ανοιχτός.

Στο άλλο βίντεο, ομάδα αστυνομικών, διακρίνεται να εισβάλει σε κατάστημα της περιοχής και να χτυπάει τουλάχιστον έναν άνθρωπο που βρισκόταν σε αυτό. Ο πολίτης δέχεται χτυπήματα ενώ είναι ακινητοποιημένος στο πάτωμα, εικόνα που επαναλαμβάνεται όταν τον βγάζουν έξω, στο πεζοδρόμιο.

Επιπρόσθετα επίθεση δέχτηκαν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη των σοβαρών επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη από τα κόμματα της Βουλής, καθώς με ανακοινώσεις τους ξεκαθάρισαν πως κάθε μορφή βίας είναι μη αποδεκτή από όπου και αν προέρχεται.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τηλεοπτικό μήνυμα του ζήτησε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία./ibna