Β-Ε: Συνάντηση Turković και Maas στο Βερολίνο

Β-Ε: Συνάντηση Turković και Maas στο Βερολίνο

Η Γερμανία υπήρξε και παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους φίλους και εταίρους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μέσω της ισχυρής υποστήριξής της στην πορεία ανάκαμψης και τώρα στο δρόμο προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της χώρας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Bisera Turković μετά από συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό της Heiko Maas στο Βερολίνο την Τρίτη.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, η Turković δήλωσε ότι παρά τις αντίθετες απόψεις που προέρχονται από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στη γειτονιά της Β-Ε, η χώρα επιστρέφει στο σωστό δρόμο, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που ορίζονται στα στρατηγικά έγγραφα που έχει υιοθετήσει.

«Αυτές οι διαδικασίες είναι αργές και γι’ αυτό χρειαζόμαστε ισχυρότερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα, κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και για να αναπτυχθεί η Β-Ε με το ρυθμό που επιδιώκουμε,» είπε.

Οι αξιωματούχοι συζήτησαν την κατάσταση πανδημίας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Β-Ε στην προμήθεια εμβολίων για τον πληθυσμό τους.

«Σήμερα, ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει την πανδημία Covid-19 που επηρεάζει τη ζωή των πολιτών. Ταυτόχρονα, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη καταπολέμηση της πανδημίας, που βαρύνει κυρίως τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ξεκινά και η διαδικασία εμβολιασμού σε πολλές χώρες. Η Β-Ε εμπιστεύθηκε τον μηχανισμό COVAX, πλήρωσε το απαιτούμενο ποσό για τα εμβόλια, αλλά δεν έχουμε ακόμη λάβει τις πρώτες δόσεις. Οι πολίτες μας δικαίως είναι δυσαρεστημένοι και γι’ αυτό ζήτησα από τον υπουργό Maas να μας βοηθήσει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,» τόνισε η Turković.

Οι δύο υπουργοί άγγιξαν επίσης την μεταναστευτική κρίση που ταλανίζει τη Β-Ε εδώ και χρόνια, με τη Βόσνια Υπουργό Εξωτερικών να ​​παρουσιάζει μερικές πιθανές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα.

Η Turković τόνισε ότι οι διεθνείς οργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για αυτό το ζήτημα δεν έχουν ακόμη δώσει επαρκή απάντηση.

«Βλέπουμε ένα μέρος της λύσης στην ενίσχυση των ανατολικών συνόρων μας, τη διανομή των μεταναστών σε άλλα μέρη της Β-Ε σε ολόκληρη την επικράτειά της, την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης αλλά και σε μια ισχυρή δέσμευση της ΕΕ,» προσέθεσε.

Όσον αφορά τη συνεχιζόμενη συζήτηση για την παρουσία του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR) στη Β-Ε, τον διεθνή απεσταλμένο που επιβλέπει την εφαρμογή της ειρήνης στη χώρα, η Turković δήλωσε ότι υπάρχει αυξημένη πίεση για να καταργηθεί αυτό το θεσμικό όργανο, σημειώνοντας ωστόσο ότι προσωπικά πιστεύει ότι θα πρέπει να «παραμείνει στη θέση του και να αποκτήσει έναν ακόμη ισχυρότερο και πιο ενεργό ρόλο.»

«Η Β-Ε είναι μια σύνθετη χώρα με ένα περίπλοκο σύστημα λήψης αποφάσεων. Μόλις αρχίσει να λειτουργεί, όταν οι πολιτικοί εκπρόσωποι αρχίσουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα της χώρας, μόλις τελειώσει η αφήγηση σχετικά με τον πιθανό διαχωρισμό της χώρας και αρχίσουμε όλοι να εργαζόμαστε αποφασιστικά για την πρόοδο, αυτή θα είναι η στιγμή που δεν θα χρειαζόμαστε τον Ύπατο Εκπρόσωπο πια. Προς το παρόν, χρειαζόμαστε τη βοήθειά του,» υπογράμμισε. /ibna