Σλοβενία: Αυστηροποίηση κανονισμών για ενοικίαση διαμερισμάτων και σπιτιών από το ΥΠΟΙΚ

Σλοβενία: Αυστηροποίηση κανονισμών για ενοικίαση διαμερισμάτων και σπιτιών από το ΥΠΟΙΚ

Ένας νέος νόμος περί φιλοξενίας που πρόσφατα δόδθηκε για δημόσια διαβούλευση εισάγει αυστηρότερους κανονισμούς για την ενοικίαση διαμερισμάτων και σπιτιών σε τουρίστες σε πλατφόρμες όπως η Airbnb. Οι πάροχοι υπηρεσιών θα καλούνται να πραγματοποιούν εγγραφή, να έχουν αριθμό αναγνώρισης και να λάβουν ορισμένες άδειες, ενώ προβλέπονται υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Το Υπουργείο Οικονομίας συνέταξε νομοσχέδιο για τη βιομηχανία φιλοξενίας μετά την αυξανόμενη τάση για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ιδιωτικών ακινήτων σε τουρίστες τα τελευταία χρόνια. Πάνω από 9.700 διαμερίσματα ή σπίτια στη Σλοβενία ​​διαφημίστηκαν στην Airbnb το 2019, δημιουργώντας έσοδα 66,5 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε το Υπουργείο.

Σύμφωνα με τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης, ο αριθμός αντιστοιχεί στα συνδυασμένα έσοδα του 2019 που προήλθαν από τις σλοβενικές τουριστικές εταιρείες Istrabenz Hotel και Terme Krka με τα 17 κορυφαία ξενοδοχεία τους, προσέθεσε το υπουργείο. Καταγράφεται μεγάλος αριθμός παραβάσεων στην αγορά βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ακινήτων, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν υποχρεούνται να λάβουν άδεια από άλλους ιδιοκτήτες σε πολυκατοικίες.

Η νέα τάση έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα άλλων παραδοσιακών καταλυμάτων, ενώ επηρεάζει επίσης την πολιτική στέγασης σε μεγάλες τουριστικές πόλεις της Σλοβενίας. Το νομοσχέδιο επιτρέπει τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ιδίων ή μισθωμένων σπιτιών ή εξοχικών κατοικιών με έως 15 κρεβάτια έως 30 ημέρες σε ένα φυσικό πρόσωπο ως ιδιοκτήτη, έναν μοναδικό ιδιοκτήτη ως ενοικιαστή, σε μια ένωση ή σε ένα νομικό πρόσωπο.

Ο πάροχος της υπηρεσίας πρέπει να λάβει άδεια από τον δήμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο, ενώ για κτίρια δύο ή πολλαπλών διαμερισμάτων, ο δήμος μπορεί να περιορίσει την περίοδο κατά την οποία είναι δυνατή η εν λόγω ενοικίαση.

Ο πάροχος υπηρεσιών που νοικιάζει ιδιοκτησία ή εκμισθώνει ακίνητα σε τουρίστες σε πολυκατοικία έως 90 ημέρες το χρόνο και διαθέτει έως και πέντε κρεβάτια θα υποχρεωθεί να λάβει τη συγκατάθεση από το 75% των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας. Οι πάροχοι της υπηρεσίας θα πρέπει επίσης να εγγραφούν στο μητρώο επιχειρήσεων της χώρας, την κεντρική δημόσια βάση δεδομένων όλων των επιχειρήσεων. Θα πρέπει να λάβουν έναν ειδικό αριθμό αναγνώρισης για σκοπούς μάρκετινγκ. Ο αριθμός δεν θα είναι δημόσιος, καθώς θα είναι γνωστός μόνο στον φορέα παροχής υπηρεσιών και στους φορείς εποπτείας.

Η μη εξασφάλιση δημοτικής άδειας ή άδειας από άλλους ιδιοκτήτες ακινήτων θα συνεπάγεται πρόστιμο 4.000-10.000 ευρώ σε ένα άτομο ή μια νομική οντότητα. Παράλληλα, προβλέπεται πρόστιμο 40.000-100.000 ευρώ για μια νομική οντότητα που διαθέτει δημόσια πλατφόρμα κρατήσεων, στην περίπτωση που δεν επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών ενοικίασης να εμφανίζουν τον αριθμό ταυτότητάς τους. Το προκαταρκτικό νομοσχέδιο, το οποίο εστάλη σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, χαλαρώνει επίσης τους αυστηρούς ορισμούς των επιμέρους τύπων ιδρυμάτων φιλοξενίας.

Η αλλαγή επήλθε στον απόηχο της εμφάνισης νέων τύπων καταλυμάτων, όπως το glamping ή άλλων καινοτόμων τύπων εξωτερικών καταλυμάτων, καθώς και του γεγονότος ότι η διάκριση μεταξύ των εγκαταστάσεων που προσφέρουν φαγητό και ποτό, όπως ένα καφέ, ζαχαροπλαστείο, σνακ μπαρ, δεν είναι πάντα ξεκάθαρη, ωστόσο εξακολουθεί να ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από το νόμο. Αυτό κατά καιρούς έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.

Εάν εγκριθεί το νέο νομοσχέδιο, τα ιδρύματα φιλοξενίας θα μπορούν να ορίζουν μόνοι τους τον χρόνο εργασίας τους, ενώ οι δήμοι θα έχουν ακόμη τη δυνατότητα να τον περιορίσουν, αλλά μόνο στην περίοδο μεταξύ 10 μ.μ-6π.μ. /ibna