Βόρεια Μακεδονία: Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε στη Ρώμη ο Osmani

Βόρεια Μακεδονία: Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε στη Ρώμη ο Osmani

Η Βόρεια Μακεδονία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην πλήρη ένταξη της στην ΕΕ και όλες οι διπλωματικές της προσπάθειες στοχεύουν στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας σύμφωνα με την ευρωπαϊκή προοπτική. Αυτή είναι επίσης υψηλή προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες από τη Ρώμη ο Υπουργός Εξωτερικών, Bujar Osmani, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του στην Ιταλική πρωτεύουσα με υψηλά ιστάμενους Ιταλούς αξιωματούχους και τον Γραμματέα Σχέσεων με Κράτη της Αγίας Έδρας, τον Monsignor Paul Richard Gallagher.

Ο Osmani είπε ότι οι ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να συνεχιστούν, ειδικά στους τομείς του κράτους δικαίου και της καταπολέμησης του εγκλήματος και της διαφθοράς.

Στις συναντήσεις, συμφωνήθηκε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία όσο και για την περιοχή, αλλά και για την αξιοπιστία των προσπαθειών της ΕΕ να ολοκληρώσει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Παραμένουμε σταθερά στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου, με ορατά αποτελέσματα και στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς. Πρέπει να ολοκληρώσουμε πλήρως την προετοιμασία μας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, να ολοκληρώσουμε τη διαπραγματευτική δομή, να ενισχύσουμε τις διαπραγματευτικές ικανότητες. Η εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τα πρότυπα στο πλαίσιο της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης πρέπει να συνεχιστεί, καθώς και η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και όλες οι δραστηριότητες που υπό όρους έχουν ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο», δήλωσε ο Osmani στη συνάντηση του με τον Ιταλό ομόλογό του Luigi Di Maio.

Το επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η ευρωπαϊκή αξιοπιστία στην περιοχή που συνδέεται στενά με την αξιοπιστία της διαδικασίας διεύρυνσης, την εναρμόνιση του διαπραγματευτικού πλαισίου για τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και την ισχυρή και ενεργή υποστήριξη της Ιταλίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία.

Συζητήθηκε επίσης η οικονομική συνεργασία. Ο Osmani υπενθύμισε ότι η Ιταλία είναι συνεχώς μεταξύ των δέκα κορυφαίων χωρών σε σχέση με το μέγεθος της εμπορικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία υπερβαίνει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, με το 2019 να είναι έως και 720 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών για τις Σχέσεις με τα Κράτη της Αγίας Έδρας, Monsignor Paul Richard Gallagher, δόθηκε έμφαση στην προοπτική των αμοιβαίων σχέσεων και στον ενεργό ρόλο της Βόρειας Μακεδονίας στην προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου και του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών.

Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι η ιστορική αποστολική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας τον Μάιο του 2019, έφερε μια νέα διάσταση στη σχέση σχεδόν τριών δεκαετιών, γεμάτη φιλία και αμοιβαίο σεβασμό.

Εξετάστηκαν επίσης οι δυνατότητες ενίσχυσης της τομεακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως στον τομέα του πολιτισμού, της προστασίας της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, της εκπαίδευσης και της υγείας.

«Όλες οι διπλωματικές προσπάθειες και η υψηλή προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής στοχεύουν στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας, προκειμένου να παράσχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία όσο και για ολόκληρη την περιοχή. Τα θεμέλια της οργάνωσης μας, ως μια πολυεθνική και πολυ-ομολογιακή κοινωνία, είναι ένα μοντέλο αξιών που αποτελεί μέρος του συστήματος αξιών του δυτικού πολιτισμού», δήλωσε ο Osmani, προσθέτοντας ότι “οι προσπάθειές μας χαιρετίστηκαν και εκφράστηκε η ελπίδα ότι η ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας θα αναπτυχθεί με έναν τρόπο που θα είναι επωφελής για ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια”.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρώμη, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τους ομογενείς. Στις συζητήσεις μαζί τους, συζητήθηκαν τα θέματα που ενδιαφέρουν τη διασπορά, αλλά τονίστηκε επίσης η σημασία της απογραφής.

«Μιλήσαμε για άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τη διασπορά, τις ανησυχίες, τις ανάγκες τους, αλλά και τις ευκαιρίες για βελτίωση της επικοινωνίας με τη χώρα, ευκαιρίες για βελτίωση της διαθεσιμότητας των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν οι πολίτες στο εξωτερικό, καθώς και τις δυνατότητες επιστροφής τους στο Βόρεια Μακεδονία, έγραψε ο Osmani στο προφίλ του στο Facebook.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Κοινοτικών Υποθέσεων της Ιταλικής Βουλής, Piero Fassino. Με ανάρτηση του ο Osmani στο Twitter όπου σημείωσε ότι είχε μια γόνιμη συζήτηση για την συνεργασία Βόρειας Μακεδονίας-Ιταλίας. Τόνισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας, η περιφερειακή συνεργασία και η οικονομική διπλωματία αποτελούν το θεμέλιο των προτεραιοτήτων, με βάση μια θετική ατζέντα και γνήσιες πρωτοβουλίες.

Η επίσκεψη του Osmani στην Ιταλία, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, έρχεται σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ./ibna