RSF: Ο σεξισμός χτυπά όλο και περισσότερο τη δημοσιογραφία (έρευνα)

RSF: Ο σεξισμός χτυπά όλο και περισσότερο τη δημοσιογραφία (έρευνα)

Για να σηματοδοτήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάστηκε στις 8 Μαρτίου, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders – RSF) δημοσίευσαν έκθεση με τίτλο «Ο σεξισμός στη δημοσιογραφία» όπου αποκαλύπτει την έκταση των κινδύνων της σεξιστικής και σεξουαλικής βίας για τις γυναίκες δημοσιογράφους και τον αντίκτυπό της στη δημοσιογραφία.

Η δημοσιογραφία μπορεί να είναι επικίνδυνο επάγγελμα, αλλά συχνά είναι διπλά επικίνδυνο για τις γυναίκες λόγω του κινδύνου σεξιστικής και σεξουαλικής βίας στον οποίο εκτίθενται. Από τις 112 χώρες από τις οποίες ερωτήθηκαν δημοσιογράφοι για την έκθεση, 40 χαρακτηρίστηκαν ως επικίνδυνες ή πολύ επικίνδυνες για τις γυναίκες δημοσιογράφους.

Η έκθεση των RSF αναφέρεται σε όλες τις μορφές βίας με βάση το φύλο, όπως διακρίσεις, προσβολές, σεξουαλική παρενόχληση, ανεπιθύμητη επαφή, λεκτική και σωματική σεξουαλική επίθεση, απειλές βιασμού και η ίδια η πράξη του βιασμού.

Σύμφωνα με το 85% των ερωτηθέντων, όπου επικρατεί ατιμωρησία, οι πράξεις σεξουαλικής βίας συνήθως επαναλαμβάνονται και μια άλλη γυναίκα δημοσιογράφος μπορεί να πέσει θύμα του ίδιου δράστη. Πάνω από τα δύο τρίτα – το 71% των ερωτηθέντων – ήταν μάρτυρες ή συμμετέχοντες σε διακρίσεις εις βάρος γυναικών δημοσιογράφων λόγω του φύλου τους.

Ποιες είναι οι συνέπειες; Περιλαμβάνονται στις απαντήσεις του 48% των ερωτηθέντων: «Η γυναίκα δημοσιογράφος λογοκρίνεται και προτιμά να αποφεύγει να αναφέρει ορισμένα θέματα.» Αυτό το λέει όλα.

Στο παρελθόν, ορισμένες γυναίκες δημοσιογράφοι δεν είχαν την ευκαιρία. Το 2011, τουλάχιστον δύο βιάστηκαν ενώ κάλυπταν την αιγυπτιακή επανάσταση. Τον Φεβρουάριο, η Lara Longan, πρώην ξένη ανταποκριτής του αμερικανικού δικτύου CBS, περιβάλλεται από εκατοντάδες άνδρες. Της έσκισαν τα ρούχα και κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Λίγους μήνες αργότερα, η Caroline Sintz του γαλλικού δικτύου France 3 δέχτηκε επίθεση από ένα όχλο στο ίδιο μέρος. Η επίθεση έλαβε χώρα στις 24 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν από τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Αλλά αυτές είναι μερικές από τις περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την έκθεση, το 84% των κακοποιημένων γυναικών δημοσιογράφων παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά, το 30% κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, το 27% απειλήθηκε με βιασμό, το 7% βιάστηκαν.

Σύμφωνα με την έρευνα των RSF για το 2020, από τους 387 δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν παγκοσμίως, 42 είναι οι γυναίκες, σε σύγκριση με τις 31 το 2019, σε μια αύξηση 35%. Εκτός από το ότι υπόκεινται σε σκληρές συνθήκες στη φυλακή, ορισμένες αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο σεξουαλικής βίας. Μια πρόσφατη έρευνα του BBC ανέφερε ότι γυναίκες Ουιγούροι που κρατούνται στην περιοχή της Σινγιάνγκ της Κίνας βιάστηκαν κατ’ επανάληψη. Στα λεγόμενα «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης» υπάρχουν ενδείξεις αναγκαστικής στείρωσης.

Η βία στη δημοσιογραφία, με βάση το φύλο, γίνεται συχνότερα στο διαδίκτυο 73% (email, κοινωνικά μηνύματα),  κατά 58% σωματικά στην εργασία, 47% μέσω τηλεφώνου, 36% στο δρόμο και 13% στο σπίτι.

Οι συχνότεροι δράστες σεξουαλικής βίας μεταξύ των δημοσιογράφων είναι τα αφεντικά τους 51%, οι αρχές (πολιτεία, αστυνομία, κυβερνητικοί πολιτικοί) 50%, συνάδελφοι 46%, μέλη/ηγέτες πολιτικών κομμάτων 46%, ανώνυμοι 44%, συνεντευξιαζόμενοι 35%, μέλη της οικογένειας ή φίλοι – 16%.

Οι μορφές βίας κατά δημοσιογράφων περιλαμβάνουν ρατσιστικά σχόλια ή προσβολές 36% και σχόλια ή προσβολές που σχετίζονται με τη θρησκεία 29%.

Η μελέτη των RSF δείχνει ότι οι δημοσιογράφοι που γίνονται μητέρες είναι μια άλλη κατηγορία ευάλωτη στον σεξισμό, με τα συμβόλαια τους να μην ανανεώνονται όταν μείνουν έγκυος.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι πολύ λίγες γυναίκες δημοσιογράφοι εξακολουθούν να ανεβαίνουν σε ανώτερες διοικητικές θέσεις και το χάσμα των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών δημοσιογράφων παραμένει πεισματικά ευρύ.

Το Ινστιτούτο του Reuters Institute for Journalism Research στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξετάζει λεπτομερώς 200 μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένου της Νότιας Αφρικής, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μεξικού, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας και διαπιστώνει ότι το 77% των αρχισυντακτών είναι άνδρες, αν και το 40% των δημοσιογράφων σε αυτές τις χώρες είναι γυναίκες.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δημοσιεύουν επίσης στην έκθεσή τους συμβουλές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την αντιμετώπιση του σεξισμού στη δημοσιογραφία. Αυτά περιλαμβάνουν χώρο για ιστορίες και ερευνητικές εκθέσεις σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη βία που βασίζεται στο φύλο, τον διορισμό περισσότερων αρχισυντακτών γυναικών, τη διασφάλιση ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την παροχή ευέλικτων ωρών εργασίας, την πρόσβαση στη γονική μέριμνα, όπως άδεια, νηπιαγωγεία και ούτω καθεξής.

Οι συστάσεις προς τις κυβερνήσεις και τις αρχές περιλαμβάνουν επαρκή νομοθεσία σχετικά με την παρενόχληση στο διαδίκτυο, καθώς και τη διαθεσιμότητα νομικής προστασίας, τη σύσταση εθνικών επιτροπών ασφάλειας για δημοσιογράφους, οι οποίες περιλαμβάνουν εκπροσώπους του δικαστικού σώματος, της αστυνομίας και των ενώσεων δημοσιογράφων για να επαληθεύσουν ότι όλες οι επιθέσεις και οι απειλές έχουν διερευνηθεί σωστά./ibna