Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Β-Ε στηρίζει την ακτιβιστική δράση των γυναικών Ρομά

Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Β-Ε στηρίζει την ακτιβιστική δράση των γυναικών Ρομά

Με αφορμή το Μήνα Ακτιβισμού των Γυναικών Ρομά , η Αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε) θα υποστηρίξει την εκστρατεία του δικτύου των γυναικών Ρομά «Επιτυχία», όπως ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου.

Κάθε χρόνο, από τις 8 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου, το δίκτυο «Επιτυχία» των γυναικών Ρομά σηματοδοτεί τον Μήνα Ακτιβισμού των Γυναικών Ρομά. Το δίκτυο περιλαμβάνει μια ομάδα επτά οργανώσεων Ρομά αφιερωμένη στη βελτίωση του νομικού, κοινωνικού και οικονομικού καθεστώτος των γυναικών και των παιδιών Ρομά. Το φετινό σύνθημα είναι: «Είναι δικαίωμά μου, όχι προνόμιο». Στόχος της εκστρατείας είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τη σημασία του πολιτισμού και της ταυτότητας των Ρομά, καθώς και την υποχρέωση των αρχών να προστατεύουν και να εκπληρώνουν τα δικαιώματα των Ρομά ως της μεγαλύτερης και πιο περιθωριοποιημένης εθνικής μειονότητας στη Β-Ε.

Παρά την επιτευχθείσα πρόοδο, οι γυναίκες Ρομά στη Β-Ε και τα Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουν διπλές διακρίσεις: ως μέλη της μειονότητας των Ρομά και ως γυναίκες.

«Οι γυναίκες Ρομά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εκτεταμένη περιθωριοποίηση και αποκλεισμό από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων – στο σπίτι, την κοινότητα, καθώς και σε πολιτικό επίπεδο. Μπορούν να ηγηθούν της κοινωνικής αλλαγής, ωστόσο πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία. Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ίσων ευκαιριών που θα επιτρέπουν στις γυναίκες και τα κορίτσια Ρομά να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους,» δήλωσε Kathleen Kavalec, επικεφαλής της Aποστολής του ΟΑΣΕ στη Β-Ε. «Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω αυτήν την εκστρατεία και καλώ όλους να συμμετάσχουν στις προσπάθειές μας να καταρρίψουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και να υποστηρίξουμε την ένταξη των Ρομά ως ίσων μελών της κοινωνίας».

Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Β-Ε παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για συνεργασία με τις εθνικές μειονότητες και τις αρχές στη Β-Ε, με στόχο να διασφαλίσει την εκτεταμένη ένταξη των εθνικών μειονοτήτων και την ευρύτερη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Το 2010, οι γυναικείες οργανώσεις Ρομά στη Β-Ε συγκρότησαν και εντάχθηκαν στο πρώτο δίκτυο γυναικών Ρομά στη Β-Ε. Το δίκτυο περιλαμβάνει σήμερα πέντε γυναικείες οργανώσεις Ρομά και τρεις εξέχουσες ακτιβίστριες Ρομά από το έδαφος της Ομοσπονδίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Το 2011, το δίκτυο ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την οργάνωση και εφαρμογή του μήνα του ακτιβισμού των γυναικών Ρομά. Αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο από τις 8 Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας) έως τις 8 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά), με στόχο να ρίξει φως όχι μόνο στη θέση των γυναικών, ιδίως των γυναικών Ρομά, μέσω μιας σειράς δράσεων, αλλά και στη σημασία της συμμετοχής των γυναικών Ρομά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. /ibna