Μαυροβούνιο: Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την πρώτη διερευνητική γεώτρηση στην Αδριατική

Μαυροβούνιο: Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την πρώτη διερευνητική γεώτρηση στην Αδριατική

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης υδρογονανθράκων, ολοκληρώνονται οι τελευταίες πινελιές στη μονάδα που θα πραγματοποιήσει την πρώτη διερευνητική γεώτρηση σε υποβρύχιο του Μαυροβουνίου στη Μάλτα, με τη διοίκηση να προσθέτει ότι το γεωτρύπανο Topaz έπλευσε προς στα ύδατα του Μαυροβουνίου το βράδυ της Κυριακής.

«Εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, το Topaz αναμένεται να φτάσει στη θέση όπου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη εξερευνητική γεώτρηση τις επόμενες επτά ημέρες,» ανακοίνωσε η Διοίκηση.

Η Διοίκηση υπενθύμισε ότι η πρώτη διερευνητική γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εργασίας της συμφωνίας παραχώρησης για την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων με τους παραχωρησιούχους Eni και Novatek, η οποία υπογράφηκε το Σεπτέμβριο του 2016.

«Οι παραχωρησιούχοι Eni και Novatek, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του Προγράμματος Εργασίας, πραγματοποίησαν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο τέλος του 2018, ενώ κατά τη διάρκεια του 2019 υποβλήθηκαν σε επεξεργασία τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, καθώς και γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες,» προσθέτει η δήλωση.

Το ενημερωτικό δελτίο για το οποίο πραγματοποιείται η πρώτη διερευνητική γεώτρηση θα καθοριστεί βάσει των επεξεργασμένων δεδομένων.

«Στις αρχές του περασμένου έτους, ολοκληρώθηκε η γεωμηχανική δοκιμή του εδάφους σε μικρο-τοποθεσίες προκειμένου να προσδιοριστούν οι γεωμηχανικές ιδιότητες του βυθού, λόγω της ασφάλειας εγκατάστασης της πλατφόρμας Jack Up,» προσθέτει η ανακοίνωση.

Έχει δημιουργηθεί μια λογιστική βάση στο Λιμάνι του Bar, όπου έχει παραδοθεί το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάτρηση.

«Επιπλέον, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μέτρα, το πλήρωμα που θα επιθεωρήσει και θα εξοπλίσει την πλατφόρμα βρίσκεται ήδη σε καραντίνα στην Ποντγκόριτσα,» καταλήγει η ανακοίνωση. /ibna