Ομοσπονδίες Συνδικαλιστών Κροατίας: Η κυβέρνηση πρέπει να επικυρώσει τη Σύμβαση C190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας

Ομοσπονδίες Συνδικαλιστών Κροατίας: Η κυβέρνηση πρέπει να επικυρώσει τη Σύμβαση C190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας

Τρεις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες στην Κροατία κάλεσαν την κυβέρνηση να επικυρώσει τη Σύμβαση C190 – Βία και Παρενόχληση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, προκειμένου να αυξηθεί η προστασία των γυναικών εργαζομένων από την παρενόχληση και τη σεξουαλική βία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τη Δευτέρα, η Emina Ibrahimi, επικεφαλής του γυναικείου τμήματος της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Ενώσεων της Κροατίας (SSSH), δήλωσε στους δημοσιογράφους στην πλατεία του Αγίου Μάρκου ότι μέσω καθημερινής επαφής με γυναίκες σε συνδικάτα, είχε υποπέσει στην αντίληψή της μεγάλος αριθμός περιπτώσεων παρενόχλησης, κακοποίησης και διακρίσεων κατά των γυναικών στο χώρο εργασίας.

«Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι σε ποσοστό 66,7% των περιπτώσεων, οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών είναι στη βάση του φύλου τους. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τις εργαζόμενες από την παρενόχληση και τη βία. Η Σύμβαση 190 χρησιμεύει για την πρόληψη διαφόρων μορφών διακρίσεων στο χώρο εργασίας,» είπε.

Η Ivana Šepak-Robić της Κροατικής Ομοσπονδίας Ενώσεων δήλωσε ότι οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες ζητούν από την κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να κινήσει διαδικασίες για την επικύρωση της σύμβασης.

«Πρόκειται για μια σύμβαση κατά της παρενόχλησης και της βίας στο χώρο εργασίας και αναφέρεται σε όλους τους εργαζόμενους, όλους τους τομείς και όλες τις θέσεις εργασίας, καθώς και σε εθελοντές και άτομα που αναζητούν εργασία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό η σύμβαση να επικυρωθεί το συντομότερο δυνατό,» είπε.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση βρήκε ένα άλλοθι για την αδράνεια της στον ισχυρισμό ότι αναμένει απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία έχει ήδη επικυρώσει τη σύμβαση χωρίς το Συμβούλιο της ΕΕ, ενώ η Φινλανδία και η Ισπανία έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να την επικυρώσουν, προσέθεσε.

Η Marina Ivandić από την Επιτροπή Γυναικών των Ανεξάρτητων Κροατικών Ενώσεων προειδοποίησε για την επιδείνωση των ενδοοικογενειακών περιστατικών βίας και των περιστατικών βίας στο χώρο εργασίας κατά το τελευταίο έτος μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η εργασία από το σπίτι συνέβαλε επίσης στο γεγονός ότι η βία δεν έχει μειωθεί, αλλά αντίθετα θόλωσε τα όρια μεταξύ της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας στον χώρο εργασίας,» εξήγησε η Ivandić.

Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που παρέχουν στήριξη σε άτομα που βιώνουν βία και δεν τα καταδικάζουν, με τους συνδικαλιστές να πιέζουν για την υιοθέτηση μέτρων και πρωτοκόλλων με σκοπό την πρόληψη, την παρακολούθηση και την επιβολή κυρώσεων σε περιστατικά βίας. /ibna