Σλοβενία: Τροποποίηση των μέτρων σε συγκεκριμένες κομητείες

Σλοβενία: Τροποποίηση των μέτρων σε συγκεκριμένες κομητείες

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των τάξεων 1 έως 3 στη Σλοβενία ​​έσμιξαν με τους συνομηλίκους τους τη Δευτέρα, καθώς τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άνοιξαν τις πόρτες τους υπό το μοντέλο Γ, ένα εκ περιτροπής σχέδιο στο οποίο το μισό σχολείο παρακολουθεί μαθήματα διά ζώσης για μία εβδομάδα, ενώ το άλλο μισό θα συνεχίσει τη διδασκαλία εξ αποστάσεως. Ο εμβολιασμός του διδακτικού προσωπικού ξεκίνησε επίσης για άτομα άνω των 50 ετών.

Δεν προβλέπονται αλλαγές για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του τελευταίου έτους, οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο καθημερινά από τα μέσα Φεβρουαρίου. Τίποτα δεν αλλάζει ούτε στα δημοτικά σχολεία, εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας για παιδιά 6 έως 9 και μέσα στην τάξη εκτός από κοινόχρηστους χώρους, όπως διαδρόμους ή χώρους τραπεζαρίας.

Οι μάσκες θα είναι επίσης υποχρεωτικές για τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους δασκάλους.

Οι καθηγητές θα πρέπει να ελέγχονται για τον νέο κορωνοϊό μία φορά την εβδομάδα.

Αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν επίσης εμβόλια, με τα άτομα άνω των 50 να είναι η ομάδα προτεραιότητας, ακολουθούμενοι από άλλους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό.

Ο υπουργός Υγείας Janez Poklukar εξέφρασε την ελπίδα το Σάββατο ότι η πλειοψηφία θα αποφασίσει υπέρ του εμβολιασμού τους και έτσι θα προστατεύσει τόσο την υγεία τους όσο και την υγεία των παιδιών, συμβάλλοντας παράλληλα να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά.

Με άλλη απόφαση, μπαρ και εστιατόρια σε δύο ανατολικές περιοχές, συγκεκριμένα το Posavje και τη Νοτιοανατολική Σλοβενία, έλαβαν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν να σερβίρουν φαγητά και ποτά σε εξωτερικούς χώρους από τη Δευτέρα, σε μια περίοδο δοκιμής μίας εβδομάδας.

Ενώ η Σλοβενία ​​βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη περιορισμών, τα νούμερα της περασμένης εβδομάδας και στις δύο περιοχές τις τοποθετούσαν σταθερά στην πιο ήπια, κίτρινη βαθμίδα, όπου επιτρέπεται η εξυπηρέτηση πελατών σε εξωτερικούς χώρους. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει προσωρινά να ανοίξουν ξανά μπαρ και εστιατόρια.

Οι επισκέπτες θα σερβίρονται σε εξωτερικούς χώρους μεταξύ 6 π.μ. και 7 μ.μ. και θα πρέπει να αποχωρούν από το χώρο έως τις 7:30 μ.μ.

Εάν ο αριθμός των μολύνσεων αυξηθεί ή εάν οι επιθεωρητές εντοπίσουν σημαντικές παραβιάσεις, η κυβέρνηση θα κλείσει εκ νέου τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Οι πελάτες θα πρέπει να φορούν μάσκες ανά πάσα στιγμή εκτός από τις στιγμές που κάθονται στο τραπέζι τους, ενώ το προσωπικό θα πρέπει να φορά μάσκες ανά πάσα στιγμή και να ελέγχεται για κορωνοϊό εβδομαδιαίως. Όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού και όσοι έχουν αναρρώσει από την ασθένεια θα εξαιρούνται από την υποχρεωτική εξέταση.

Τα τραπέζια πρέπει να έχουν απόσταση τριών μέτρων, ενώ δε θα επιτρέπονται περισσότεροι από τέσσερις πελάτες ανά κάθε τραπέζι. Ο αριθμός των πελατών θα είναι επίσης περιορισμένος ανάλογα με το μέγεθος της βεράντας ή του κήπου. Οι πελάτες θα επιτρέπεται να εισέρχονται στο εσωτερικό του καταστήματος μόνο για να χρησιμοποιούν την τουαλέτα.

Τα σλοβενικά εστιατόρια σταμάτησαν να σερβίρουν σε εσωτερικούς χώρους ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου. Τόσο τα μπαρ όσο και τα εστιατόρια συνέχισαν να προσφέρουν υπηρεσίες ντελίβερι, ενώ από τον περασμένο μήνα τα εστιατόρια είχαν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν επισκέπτες B2B σε εσωτερικούς χώρους. /ibna