Κύπρος: Με Αναστασιάδη και Tatar συναντήθηκε η Lute

Κύπρος: Με Αναστασιάδη και Tatar συναντήθηκε η Lute

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Jane Holl Lute, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ersin Tatar, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των πλευρών για την άτυπη σύνοδο 5+1 του ΟΗΕ στην Γενεύη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κούσιος σημείωσε σε γραπτή του ανακοίνωση για την συνάντηση Αναστασιάδη Lute.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. των ΗΕ για το Κυπριακό Jane Holl Lute.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο που έχει συγκαλέσει ο Γ.Γ. των Η.Ε. για τις 27 – 29 Απριλίου, στη Γενεύη.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε την αποφασιστικότητα του για δημιουργική παρουσία του ιδίου και της ελληνοκυπριακής πλευράς στην άτυπη διάσκεψη, διαβεβαιώνοντας για την πλήρη πολιτική του βούληση να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας λειτουργικής και διαρκούς, βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην κοινή δήλωση της 25ης Νοεμβρίου, 2019, στο Βερολίνο, στις κατά καιρούς Συμφωνίες Κορυφής, στην εργασία και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, καθώς και στις αρχές και αξίες της ΕΕ, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε, για άλλη μια φορά, τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι η παρουσία της ΕΕ ως παρατηρητή κατά τη διάσκεψη για την Κύπρο, είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Κύπρου ως χώρας μέλους της ΕΕ, υπό το φως, μάλιστα, των τελευταίων δηλώσεων της Τουρκικής Κυβέρνησης, αναφορικά με τη θετική ατζέντα που επιδιώκει να έχει με την ΕΕ».

Tatar: Γόνιμη η συνάντηση

Στη συνάντηση που είχε η Jane Holl Lute με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ersin Tatar, έγινε άλλη μια γόνιμη συνάντηση, δήλωσε ο Tatar.

«Όπως γνωρίζετε, η άτυπη συνάντηση του ΟΗΕ 5 + έχει εγκριθεί από όλα τα μέρη και θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου. Για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, η κ. Lute ήταν σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, έκανε μεγάλες προσπάθειες και πέτυχε. Επίσης, εκφράσαμε την εκτίμησή μας για τις προσπάθειές της» δήλωσε ο Tatar.

«Κατά τη σημερινή συνάντησή μας, συζητήσαμε κυρίως για τις λεπτομέρειες της άτυπης συνάντησης  5 + του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών και των τρόπων.

Ανέφερα στην κ. Lute ότι ως τουρκοκυπριακή πλευρά, Τουρκία και Πατρίδα, έχουμε προετοιμαστεί με ειλικρίνεια και εποικοδομητικό τρόπο για την άτυπη συνάντηση 5 + του ΟΗΕ με βάση το όραμά μας που έχουμε συμφωνήσει πλήρως και η προσδοκία μας είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα θα συμμετάσχουν σε αυτή τη συνάντηση στην ίδια κατεύθυνση.

Εξηγήσαμε στην Lute ότι υπάρχει ανάγκη για προσεγγίσεις που θα συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής μας, όχι σε διαδικασίες που κατέρρευσαν λόγω της εμμονής στην ίδια ρητορική για στο Κυπριακό και ότι το νέο μας όραμα, το οποίο περιλαμβάνει ένα μοντέλο συνεργασίας που βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο κρατών, θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο με την αρχή του win-win./ibna