Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Erdogan-Johnson

Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Erdogan-Johnson

Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson είχαν τηλεφωνική επικοινωνία όπου συζήτησαν για το εμπόριο, τον τουρισμό, την άμυνα, την αντιμετώπιση του COVID-19, τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Erdogan και Johnson, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας, συζήτησαν για τους τρόπους βελτίωσης των διμερών σχέσεων καθώς και για περιφερειακά ζητήματα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διάφορα θέματα, όπως για τον τουρισμό, την άμυνα, τη γεωργία, τις επενδύσεις, τον COVID-19 και τους τρόπους ανάπτυξης των δεσμών Τουρκίας-Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία χαιρετίζει τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι μια λύση δύο κρατών θα οδηγήσει σε μια κατάσταση win-win όχι μόνο για τις δύο πλευρές του νησιού, αλλά και για όλους όσον αφορά τις νέες ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία.

Η Τουρκία συνεχίζει τη θετική της στάση τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και στην Κύπρο, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι παρά τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της Ελλάδας, η Τουρκία διατήρησε την ήρεμη στάση και την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τις διερευνητικές συνομιλίες.

Η Τουρκία και η Βρετανία, μαζί με την Ελλάδα, είναι οι τρεις εγγυητικές χώρες για το νησί της Κύπρου.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το τουρκo-βρετανικό φόρουμ Tatlidil το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αν το επιτρέψουν οι πανδημικές συνθήκες, δήλωσε ο Erdogan, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει τον Απρίλιο με ασφάλεια και χωρίς εμπόδια.

Το σύμφωνο ελεύθερων συναλλαγών Τουρκίας-Ηνωμένου Βασιλείου που υπεγράφη στα τέλη του περασμένου έτους ήταν ένα σημείο καμπής στις διμερείς σχέσεις, εξήγησε, τονίζοντας ότι τα βήματα σε αυτό το πλαίσιο θα βοηθήσουν στην επίτευξη διμερούς εμπορικού όγκου ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ιστορικό σύμφωνο ελευθέρων συναλλαγών, που καλύπτει δυνητικό εμπόριο αξίας άνω των 18 δισεκατομμυρίων λιρών (24,3 δισεκατομμύρια δολάρια), ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Το φόρουμ Tatlidil, που ιδρύθηκε το 2011, συγκεντρώνει ηγετικές προσωπικότητες από τους τομείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, των επιχειρήσεων, των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου./ibna