Σερβία: Οι προετοιμασίες για τον διακομματικό διάλογο βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσε ο Dačić

Σερβία: Οι προετοιμασίες για τον διακομματικό διάλογο βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσε ο Dačić

Η προπαρασκευαστική φάση του διακομματικού διαλόγου βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά οι ευρωβουλευτές δεν βιάζονται επειδή θέλουν να μιλήσουν με όλους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ivica Dačić. Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι μετά από αυτό, θα δημιουργηθεί μια δυναμική, στον κατάλογο των θεμάτων και τον κατάλογο των συμμετεχόντων».

Δηλώνοντας ότι η συνομιλία μεταξύ του ίδιου και του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David McAllister, χαρακτηρίστηκε ως η αρχή της δεύτερης φάσης του διαλόγου. Ο Dačić δήλωσε ότι πρότεινε ορισμένες ημερομηνίες και προθεσμίες για τον διάλογο, από τις 15 έως τις 19 Μαρτίου, αλλά, όπως είπε, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι πρέπει ακόμη να περιμένουμε.

Ο Dačić, φιλοξενούμενος στην τηλεόραση Κ1, διευκρίνισε ότι οι ευρωβουλευτές θέλουν να μιλήσουν τόσο με κοινοβουλευτικά όσο και με μη κοινοβουλευτικά κόμματα, καθώς και με την κυβέρνηση της Σερβίας.

«Κάθε κόμμα θα παρουσιάσει αυτό που έχει στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις, αλλά η συμβουλή μου είναι να κάνουμε τα πάντα συγκεκριμένα, να δούμε τι είναι ρεαλιστικό, τι μπορεί να γίνει για να βελτιώσει τις εκλογικές συνθήκες» είπε ο Dačić.

Επανέλαβε ότι ο διάλογος δεν καθοδηγείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά από την Εθνοσυνέλευση, και ότι επομένως κανείς από το εξωτερικό δεν θα καθορίσει τους συμμετέχοντες και εκτίμησε ότι έχει κανείς την εντύπωση ότι είναι σημαντικό για τους ευρωβουλευτές ότι μόνο κάποια κόμματα που δεν είναι στο κοινοβούλιο, συμμετέχουν.

Ο Dačić είπε ότι μέχρι στιγμής, πέντε ή έξι κόμματα έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκλησή του, τα οποία έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους στην Εθνοσυνέλευση, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτικών, και τα οποία έχουν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τις εκλογές.

Από την άλλη, εξηγώντας ποια είναι τα «κακομαθημένα παιδιά» στην αντιπολίτευση, είπε ότι δεν έλαβε καμία πρόταση για το λεγόμενο «μποϊκοτάζ των κομμάτων».

«Σε ποιους τα έστειλαν και σε τι χρησιμεύουν αυτά τα πολιτικά προγράμματα; Ίσως τα έστειλαν στους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Όταν λέω κακομαθημένα παιδιά, τα ομοιάζω με κάποιον που παραπονιέται στη μαμά και τον μπαμπά, οπότε πρέπει να χτυπήσουν κάποιον … Μιλώ από την άποψη ότι είναι ένα εσωτερικό πολιτικό ζήτημα της χώρας μας και ότι κανείς δεν πρέπει να ταπεινώνει τα θεσμικά μας όργανα», είπε ο Dačić.

Ο Dačić εξήγησε ότι η ταπείνωση των θεσμικών οργάνων είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν κάποιος λέει ότι δεν έχει τίποτα να τους πει, οπότε τα πολιτικά προγράμματα δίνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια αναμένουν ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα επιβάλουν στις αρχές της Σερβίας αυτό που πρέπει κάνει.

Υπό αυτήν την έννοια, εκτιμά ότι δεν θα είναι όλοι ικανοποιημένοι με τον διάλογο, διότι, όπως σημειώνει, οι προσδοκίες ορισμένων κομμάτων, ειδικά το «μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης», βασίζονται σε καταγγελίες στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και στη συνέχεια θα διατάξουν τη Σερβία να κάνει ό, τι πρέπει να γίνει.

«Δεν θα μοιάζει έτσι, διάλογος σημαίνει ότι καθόμαστε για να συζητήσουμε συγκεκριμένα ζητήματα και όχι κάποιον που φέρνει από τις Βρυξέλλες αυτό που πιστεύει ότι θα βοηθήσει ορισμένα μέρη» είπε ο Dačić και τόνισε ότι απαιτείται μια αντικειμενική προσέγγιση.

Όσον αφορά την έκθεση της ΕΕ δήλωσε ότι υπήρχαν ουσιώδη σφάλματα στην έκθεση του Vladimír Bilčík, η οποία θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη Μαρτίου, και πρόσθεσε ότι το σερβικό κοινοβούλιο θα εξετάσει αυτήν την έκθεση.

«Θα εκφέρουμε άποψη σχετικά με ορισμένες απόψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είμαστε ελεύθερο κράτος, κανείς δεν θα καθορίσει τι είδους πολιτική θα ακολουθήσουμε, εάν υπάρχουν συγκεκριμένες αντιρρήσεις, πρέπει να το συζητήσουμε» είπε ο Dačić./ibna