Βόρεια Μακεδονία: Παρελήφθησαν οι πρώτες 3.000 δόσεις του “Sputnik V”

Βόρεια Μακεδονία: Παρελήφθησαν οι πρώτες 3.000 δόσεις του “Sputnik V”

Η πρώτη αποστολή Ρωσικών εμβολίων “Sputnik V” έφτασε στο αεροδρόμιο των Σκοπίων το απόγευμα της Κυριακής. Την αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ο Υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας Venko Filipce και ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη χώρα Sergey Bazdnikin.

Τα εμβόλια, συνολικά 3.000, που ήρθαν μέσα σε κατάλληλες συσκευασίες θα αποθηκευτούν στους -18 έως -20 βαθμούς, στις εγκαταστάσεις όπου έχουν προετοιμαστεί οι υποδομές με τα ειδικά ψυγεία. Σύμφωνα με τον υπουργό Filipce, ο εμβολιασμός πιθανότατα θα ξεκινήσει την Τετάρτη.

Αυτή είναι η πρώτη ποσότητα των 3000 δόσεων, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχεια της διαδικασίας ανοσοποίησης που έχει ήδη ξεκινήσει στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Venko Filipce μετά την παραλαβή του στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον Filipce, αναμένονται 200.000 δόσεις από το κινεζικό εμβόλιο, εκ των οποίων ένα συγκεκριμένο ποσό μπορεί να έρθει σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη πότε ακριβώς.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουν την εντατική επικοινωνία προκειμένου να συζητήσουν και να οργανώσουν τη δυναμική της άφιξης των επόμενων ποσοτήτων.

Το εμβόλιο είναι ένα κατεψυγμένο διάλυμα 0,5 ml, για έναν χρήστη, και θα αποθηκευτεί στα ψυγεία στην περιοχή “Jane Sandanski”. Η αποστολή παραλήφθηκε μέσω της υπηρεσίας DHL από τη Μόσχα στο Βελιγράδι, όπου έφτασαν ορισμένες ποσότητες για τη Σερβία, μαζί με αυτές τις 3.000 για τη Βόρεια Μακεδονία.

«Πρόκειται για εμβόλια που είναι διαφορετικά όσον αφορά τον εμβολιασμό και τον επαναληπτικό εμβολιασμό, πράγμα που σημαίνει ότι όλες αυτές οι δόσεις θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη δόση. Η διαδικασία ανοσοποίησης συνεχίζεται στον τομέα των επαγγελματιών υγείας και όπως υποδεικνύεται για τους πολίτες όπως προβλέπεται στο εθνικό σχέδιο εμβολιασμού», δήλωσε ο Filipce.

Ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας, Sergey Bazdnikin, για την προσωπική του δέσμευση να φέρει αυτές τις ποσότητες στη χώρα το συντομότερο δυνατό.

Ο Πρέσβης Bazdnikin, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών, αλλά και για την επιστροφή της οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, σε αναπτυξιακή πορεία.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας με τους οποίους απολαμβάνουμε αιώνες παραδοσιακής φιλίας και μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία με την κυβέρνηση του Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και είμαστε έτοιμοι να την επεκτείνουμε σε νέους τομείς με βάση την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό των συμφερόντων», δήλωσε ο πρέσβης.

Σύμφωνα με τον Bazdnikin, είναι γνωστό ότι το Sputnik είναι το πρώτο εμβόλιο που καταγράφηκε κατά του Covid-19 στον κόσμο. Είπε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές και αποτελεσματικό και τώρα έγινε παγκόσμιο bestseller.

«Με τη Βόρεια Μακεδονία, το εμβόλιο έχει δοθεί σε 46 χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια ταχεία διαδικασία βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την εξέταση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου με βάση τα αποτελέσματα προηγούμενων εργαστηριακών δοκιμών και ερευνών. Ο ΠΟΥ εξετάζει το αίτημα να συμπεριληφθεί το Sputnik στον κατάλογο των εγκεκριμένων από τον ΠΟΥ φαρμάκων, για χρήση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, πρόσθεσε ο πρέσβης.

Ευχήθηκε καλή υγεία σε όλους και ευχήθηκε στους γενναίους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό της Μακεδονίας μια γρήγορη νίκη στον αγώνα ενάντια σε μια πανδημία στην οποία, όπως επεσήμανε, αυτό το ρωσικό εμβόλιο θα είναι πολύτιμο όπλο./ibna