Ελλάδα: Αυταρχισμό της Κυβέρνησης καταγγέλλει η αντιπολίτευση μετά τον άγριο ξυλοδαρμό πολιτών από την Αστυνομία

Ελλάδα: Αυταρχισμό της Κυβέρνησης καταγγέλλει η αντιπολίτευση μετά τον άγριο ξυλοδαρμό πολιτών από την Αστυνομία

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απρόκλητη βία και ο άγριος ξυλοδαρμός πολιτών που ασκήθηκε από την Αστυνομία στη περιοχή της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα νωρίς το απόγευμα της Κυριακής νωρίς.

Η προσπάθεια της Αστυνομίας μέσω των συστημικών μέσων ενημέρωσης αλλά κα του Κρατικού Πρακτορείο Ειδήσεων να καταγράψει τα γεγονότα ως αποτέλεσμα επίθεσης από 30 άτομα στους αστυνομικούς, καταρρίφθηκε γρήγορα από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από τους πολίτες.

Τόσο τα βίντεο που πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων καταγγέλλουν την ακραία συμπεριφορά των Αστυνομικών Δυνάμεων στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες  «εμφανίστηκε η Αστυνομία και πήγε να κόψει πρόστιμο σε μία οικογένεια με δύο παιδάκια και τρεις ενήλικες που καθόντουσαν στο παγκάκι. Στην προσπάθεια να τους εξηγήσουν ότι και έχουν στείλει κωδικό μετακίνησης και δεν δημιούργησαν πρόβλημα τους ζήτησαν ταυτότητες και κόσμος που βρισκόταν στο σημείο διαμαρτυρήθηκε. Η Αστυνομία αντέδρασε με βία και άρχισε να ξυλοκοπά έναν από τους διαμαρτυρόμενους με πτυσσόμενο γκλοπ. Ο νεαρός απλά τους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται όλο αυτό».

https://twitter.com/vkatsardis/status/1368816001169698817

Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, «οι Αστυνομικοί κάλεσαν αμέσως ενισχύσεις και πάνω στην πλατεία μαζεύτηκαν αμέσως 50 Αστυνομικοί και ξεκίνησε ένα κρεσέντο βίας». Ο ίδιος κάτοικος σημειώνει ότι ουδέποτε στήθηκε ενέδρα και επίθεση σε αστυνομικούς.

Αυτές οι συμπεριφορές οδήγησαν σε μία αυθόρμητη μεγάλη πορεία πολιτών το απόγευμα της Κυριακής, η οποία είχε κατεύθυνση προς το Αστυνομικό Τμήμα της Νέα Σμύρνης. Όταν έφτασε κοντά στο σημείο, που φυλασσόταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και κρότου – λάμψης για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους. Για τα βίντεο που δείχνουν υπέρμετρη βία των αστυνομικών κατά πολιτών έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνικά Αστυνομία.

Άμεση ήταν η αντίδραση των πολιτικών κομμάτων που καταδίκασαν την υπέρμετρη κι απρόκλητη βία από την πλευρά της Αστυνομίας. Ο Γραμματέας του Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για κοινή δράση μετά το όργιο αστυνομικής καταστολής στη Νέα Σμύρνη, σημειώνοντας ότι «να προστατεύσουμε την Δημοκρατία και τους πολίτες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες προσωπικά στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πολιτικού ηγέτη της Αστυνομίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αλλά και στον Πρωθυπουργό, αποδίδοντας τη χρήση βίας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει την αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επιλογή της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτήρισε τη χρήση βίας και το ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ(;), μέσω της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.

«Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί, με τη συμπαράσταση των πολιτών, να βγάλει τη χώρα από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Έχει, όμως, δυστυχώς, μια αντιπολίτευση που επενδύει στην ένταση και στην όξυνση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. Ο κ. Τσίπρας το έκανε με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Το επαναλαμβάνει και με τα γεγονότα στην πλατεία Νέας Σμύρνης – τα οποία ήδη διερευνώνται» ανέφερε στην ανακοίνωση της η Εκπρόσωπος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία έχει καταγγελθεί για υπέρμετρη βία και αναίτια καταστολή, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει αποτέλεσμα και απονομή δικαιοσύνης στις καταγγελίες./ibna