Κύπρος: Ο Borrell κάλεσε τις κοινότητες να προσέλθουν στις συζητήσεις προετοιμασμένες να συμβιβαστούν

Κύπρος: Ο Borrell κάλεσε τις κοινότητες να προσέλθουν στις συζητήσεις προετοιμασμένες να συμβιβαστούν

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της ΕΕ Josep Borrell επισκέφθηκε τη Λευκωσία την Παρασκευή για να συζητήσει την πορεία προς την επανάληψη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού και να προσφέρει την υποστήριξη της ΕΕ σε αυτήν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές προόδου στις προσπάθειες αναζωογόνησης των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της διχοτόμησης του νησιού.

Στη συνέχεια, ο Josep Borrell συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ersin Tatar για να συζητήσει το Κυπριακό και τα σχετικά μέτρα της ΕΕ για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και την προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων και της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.

«Συνάντησα τους δύο Κύπριους ηγέτες και βγήκα από τις συνομιλίες πιστεύοντας ότι ενώ ο δρόμος προς τα εμπρός δεν θα είναι εύκολος, μπορούν να βρεθούν λύσεις. Τους ενθάρρυνα να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της άτυπης συνάντησης 5 + 1 στη Γενεύη τον επόμενο μήνα και να έρθουν στις συνομιλίες να συμβιβαστούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως την επανάληψη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετά τις συζητήσεις του με τα μέρη.

Υπενθύμισε ότι αυτή η διαδικασία δεν ξεκίνησε από το μηδέν: «Υπάρχει ένα πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με συγκλίσεις για την ανάπτυξη, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, των Εγγυητριών Δυνάμεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά μπορεί να γίνει, προς όφελος όλων των Κυπρίων, για την Ευρώπη και για την περιφερειακή σταθερότητα», εξήγησε ο Josep Borrell.

Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της ΕΕ Borrell πραγματοποίησε επίσης συναντήσεις με την Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Elisabeth Spehar και με τον Συνταγματάρχη Neil Wright, Υπεύθυνο της UNFICYP για την επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο./ibna