Βόρεια Μακεδονία: Η Σόφια δεν έχει ζητήσει την ένταξη των Βούλγαρων στη χώρα στο Σύνταγμα, δήλωσε η Κυβέρνηση

Βόρεια Μακεδονία: Η Σόφια δεν έχει ζητήσει την ένταξη των Βούλγαρων στη χώρα στο Σύνταγμα, δήλωσε η Κυβέρνηση

Μετά τη σημερινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Bujar Osmani, ότι δεν έχει τίποτα εναντίον της ένταξης στο Σύνταγμα των Βουλγάρων ως εθνοτικής κοινότητας, αλλά ότι δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής, η Κυβέρνηση με δήλωση της στη “Nezavisen” δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι «ένα αστικό κράτος και το σύνταγμά μας εγγυάται τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους».

Η δήλωση προσθέτει ότι «μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας δεν έχει γίνει συζήτηση για τη συμπερίληψη της βουλγαρικής εθνοτικής κοινότητας στο σύνταγμά μας και δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα από τις βουλγαρικές αρχές».

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «η εθνοτική ποικιλομορφία είναι αυτό που κάνει αυτήν τη χώρα αναγνωρίσιμη στον κόσμο και για την οποία όλοι πρέπει να είμαστε περήφανοι. Η κυβέρνηση θα αναλαμβάνει πάντοτε προληπτικές δραστηριότητες με στόχο την ενίσχυση των δικαιωμάτων κάθε ατόμου ή ομάδας».

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Stevo Pendarovski, σε δήλωση του στην “Slobodan Petsat” επανέλαβε όσα είπε ο Osmani κι ότι είπε η Κυβέρνηση, «ότι κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε από τη βουλγαρική πλευρά. Ενώ πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν βλέπει καμία ανάγκη για αλλαγές στο Σύνταγμα». Ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι «η έγκριση και οι πιθανές τροποποιήσεις του Συντάγματος είναι αποκλειστικά κυρίαρχο δικαίωμα και αρμοδιότητά μας».

Η συζήτηση για την ενδεχόμενη εισαγωγή της «Βουλγαρικής μειονότητας» στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας, ξεκίνησε μετά τις ατυχείς δηλώσεις Osmani στην εκπομπή “Click Plus” στη TV21.

«Οι Βούλγαροι στη Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να αισθάνονται σαν απολύτως ελεύθεροι πολίτες που μπορούν να οργανωθούν ως συλλογική κοινότητα, και θα έχουν όλα τα δικαιώματα και, αν είναι απαραίτητο, και η αναφορά τους στο Σύνταγμα», δήλωσε ο Osmani προκαλώντας εκ νέου προβλήματα και εκνευρισμό στην Κυβέρνηση./ibna