Κύπρος: Την στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, επιβεβαίωσε ο Borrell

Κύπρος: Την στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, επιβεβαίωσε ο Borrell

Από την Πράσινη Γραμμή ξεκίνησε την επίσκεψη του στην Κύπρο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell.

Ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος, επισκέφθηκε το αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και σημείωσε στο Twitter:

«Η αποστολή μου στην Κύπρο ξεκίνησε με ενημέρωση από την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Το έργο του ΟΗΕ επί του εδάφους είναι σημαντικό για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Η επικείμενη άτυπη συνάντηση 5+1 του ΟΗΕ προσφέρει μια ευκαιρία προς την αναγκαία επανέναρξη των συνομιλιών. Η ΕΕ έχει την ισχυρή θέληση να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες».

Ο Borrell, στη συνέχεια, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση πέραν της μισής ώρας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές ενόψει της άτυπης συνάντησης 5+1 στη Γενεύη. Στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο πλευρών, στις οποίες παρακάθησαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές ενόψει της άτυπης πενταμερούς, καθώς και για το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να συζητηθούν και τα ευρωτουρκικά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην αποδοχή εκ μέρους του της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο ΓΓ για την άτυπη συνάντηση. Επανέλαβε  την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε αυτήν με ειλικρινή πολιτική βούληση, με στόχο να καταστεί δυνατή η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας το συντομότερο. Τόνισε, επίσης, πως η επανάληψη των συνομιλιών θα πρέπει να βασίζεται στον ήδη υπάρχοντα όγκο εργασίας και το κοινό ανακοινωθέν του Βερολίνου της 25ης Νοεμβρίου του 2019, καθώς επίσης να είναι εντός των παραμέτρων των αποφάσεων και ψηφισμάτων των ΗΕ και να συμβαδίζει με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο Josep Borrell επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΕ να εκπροσωπηθεί στη νέα διαδικασία και γενικότερα να συνδράμει ενεργά την προσπάθεια για επίτευξη περιεκτικής και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου που έχει καθοριστεί από τα ΗΕ και να είναι σύμφωνη με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, όπως και τις ιδρυτικές αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στα ευρωτουρκικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως αυτό που αναμένεται από την Τουρκία, εάν επιθυμεί να της δοθεί η οποιαδήποτε θετική ατζέντα, είναι να επιδείξει έμπρακτη και ειλικρινή βούληση για βελτίωση των σχέσεων της με την ΕΕ και όλα ανεξαρτήτως τα κράτη – μέλη της, κάτι το οποίο περνά, μεταξύ άλλων, και από τη στάση της στο Κυπριακό.  Επιπλέον, η όποια αποκλιμάκωση των εντάσεων που η Τουρκία προκαλεί θα πρέπει να έχει διάρκεια, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων ενεργειών της, τόσο σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου όσο και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στάθηκε ακόμη ειδικότερα στο μεταναστευτικό, που είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτού του μήνα, υπενθυμίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Κύπρο από  τις ροές προσφύγων από την Τουρκία, κάτι για το οποίο θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και σε επίπεδο ΕΕ.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Josep Borrell ανέφερε πως το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους ηγέτες της ΕΕ να αξιολογήσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και πως η αποκλιμάκωση, καθώς και η πρόοδος σε θέματα όπως το Κυπριακό είναι κομβικά για την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης στη βάση αξιών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Στο λογαριασμό του στο Twitter ο Josep Borrell έγραψε για τη συνάντηση του με τον Κύπριο Πρόεδρο, «Πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την επίλυση στην Κύπρο. Η συμμετοχή σε συνομιλίες του ΟΗΕ 5 + 1 είναι απαραίτητη, προς όφελος όλων των Κυπρίων, της περιοχής και της ΕΕ. Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.»

Στη συνέχεια υπήρξε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, όπου σύμφωνα με τον Josep Borrell έγινε μια καλή συνάντηση όπου επανεξετάστηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Συζητήθηκε επίσης η πανδημία COVID-19 και τα εμβόλια. Η επίλυση του Κυπριακού είναι πρόβλημα της ΕΕ, συνέχισε ο Borrell, προσθέτοντας ότι επηρεάζει την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.

Εν συνεχεία ο Josep Borrell συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ersin Tatar.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, υπογραμμίστηκε η σημασία της επίτευξης συμφωνίας, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις επίλυσης και επανέναρξη της διαδικασίας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις καθορισμένες παραμέτρους. «Η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη υποστήριξη προς όφελος όλων των Κυπρίων» σημείωσε στο Twitter o Borrell./ibna