Β-Ε: Eπίσκεψη Pahor στο Σεράγεβο και δωρεά εμβολίων

Β-Ε: Eπίσκεψη Pahor στο Σεράγεβο και δωρεά εμβολίων

Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Borut Pahor συναντήθηκε σήμερα στο Σεράγεβο με τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε, ενώ προγραμματίζεται επίσης συνάντηση με Σλοβένους στρατιώτες που εκπροσωπούν τις διεθνείς δυνάμεις στα πλαίσια της επίσκεψής του.

Ο Pahor ανακοίνωσε ότι η Σλοβενία ​​θα δωρίσει 4.800 δόσεις εμβολίων κορωνοϊού στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Το Σερβικό μέλος και πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η Σλοβενία ​​εργάζεται για το πώς να αντιμετωπίσει στρατηγικά ζητήματα στη μετα-πανδημική εποχή, πώς να ανταποκριθεί καλύτερα στις τρέχουσες προκλήσεις, πώς να αξιοποιήσει καλύτερα αυτές οι κρίσεις και πώς θα ακολουθήσουν άλλες χώρες κατά πόδας. «Η πανδημία έχει προκαλέσει πολλές οικονομικές δυσκολίες όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η οικονομία μας εξαρτάται από την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε οι μεγαλύτεροι οικονομικοί εταίροι και η Σλοβενία ​​είναι πέμπτος της τάξει εξωτερικός εμπορικός εταίρος. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε στην πορεία της ανάπτυξης,» δήλωσε ο Dodik.

Προσέθεσε ότι τα μέλη της Προεδρίας συζήτησαν επίσης για τα εμβόλια με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, «στα οποία βασιζόμαστε όλοι μέσω της COVAX και ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα εξομαλυνθεί στο άμεσο μέλλον.»

«Συζητήσαμε επίσης το θέμα της μετανάστευσης. Η Β-Ε είναι γνωστή για την παράνομη μετανάστευση και οι μετανάστες χρησιμοποιούν την περιοχή ως χώρα διέλευσης. Ένας σημαντικός αριθμός παραμένει εδώ επειδή οι πιθανότητες εισόδου στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης γίνονται όλο και πιο ισχνές. Οι άνθρωποι μένουν εδώ χωρίς να θέλουν να παραμείνουν. Η περεταίρω πορεία τους καθίσταται όλο και πιο δύσκολη, και η ΕΕ δεν τους επιτρέπει να φτάσουν στην επικράτειά της. Δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα μόνοι μας και το συζητήσαμε, καθώς και την εμπειρία της Σλοβενίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει και τη Β-Ε,» τόνισε ο πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε.

Όπως δήλωσε ο Dodik, κατά τη συνάντηση με τον Pahor τέθηκε επίσης το θέμα της Συνόδου Κορυφής Brdo-Brioni, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη αυτού του μήνα στη Λιουμπλιάνα, και στην οποία κάθε ζήτημα από τη σημερινή συζήτηση θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Τόνισε επίσης ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η διεύρυνση της ΕΕ.

«Βλέπουμε την κόπωση από το γεγονός ότι θέλουμε εξηγήσεις, να κάνουμε διάλογο με την ΕΕ που θα βοηθούσε στον καθορισμό προθεσμιών και χρόνων διέλευσης για περαιτέρω ολοκλήρωση, και θέλω να υπογραμμίσω την υποστήριξή μας στην πρωτοβουλία του Σλοβένου προέδρου ότι η ΕΕ πρέπει να μεταχειρίζεται αυτήν την περιοχή με ειδικό τρόπο,» υπογράμμισε ο Dodik στην ομιλία του προς το κοινό.

Τόνισε επίσης ότι τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε εκτιμούν την άφιξη του Προέδρου της Σλοβενίας Borut Pahor σε μια εποχή που τα ταξίδια είναι λιγοστά λόγω της πανδημίας. /ibna