Μαυροβούνιο: Συνάντηση Krivokapić με Lajčak

Μαυροβούνιο: Συνάντηση Krivokapić με Lajčak

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić συναντήθηκε στη Villa Gorica με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για το Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα και τα Δυτικά Βαλκάνια, Miroslav Lajčak.

Σε δελτίο τύπου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Krivokapić ευχαρίστησε τον Lajčák για τη συνεχή υποστήριξή του, τονίζοντας ότι ο στρατηγικός στόχος του Μαυροβουνίου είναι η ένταξη στην ΕΕ.

«Βλέπουμε το μέλλον μας αποκλειστικά στην ΕΕ και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών μας,» δήλωσε ο Krivokapić.

Ο Krivokapić τόνισε ότι το Μαυροβούνιο έχει δεσμευτεί για ισχυρές μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου.

«Προσπαθούμε η χώρα μας να λάβει τα τελικά σημεία αναφοράς για τα κεφάλαια 23 και 24 το 2021. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθούν συνθήκες για την εντατικοποίηση των μεταρρυθμιστικών δραστηριοτήτων στον τομέα του κράτους δικαίου, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί ώθηση στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων σε όλα τα άλλα κεφάλαια διαπραγμάτευσης του κεκτημένου,» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι απαιτούνται σε βάθος μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της εισαγγελίας. Ενημέρωσε τον Lajčák σχετικά με τροποποιήσεις του εισαγγελικού νόμου, σημειώνοντας ότι υπό την ιδιότητά του ως πρωθυπουργού είχε ζητήσει από το Κοινοβούλιο να διεξαγάγει δημόσιες ακροάσεις και διαβουλεύσεις με βασικούς ευρωπαίους εταίρους προτού περάσει όλους τους συστημικούς νόμους στον τομέα του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των νόμων περί δίωξης, δηλαδή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την Επιτροπή της Βενετίας. Ο Krivokapić είπε επίσης ότι η αναστολή της ποινικής διαδικασίας στην υπόθεση «Φάκελος» αποτελεί απόδειξη της αδυναμίας του δικαστικού σώματος. Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση του Ειδικού Εισαγγελέα ως πρόβλημα το οποίο, όπως ανέφερε, είχε ως αποτέλεσμα να αμαυρωθεί η φήμη της Εισαγγελίας. Ο Krivokapić υποστήριξε ότι το πρόβλημα στο Μαυροβούνιο δεν έγκειται στην ύπαρξη νόμων, αλλά στην εφαρμογή αυτών.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της, ωστόσο χρειάζεται υποστήριξη και σαφείς ενδείξεις για πιο δυναμική πρόοδο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο Lajčák είπε ότι ήταν χαρούμενος που συνέχισε τη συνομιλία που είχε ξεκινήσει με τον Krivokapić στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι το Μαυροβούνιο και τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν το κέντρο προσοχής και ενδιαφέροντος της ΕΕ.

«Ανεξάρτητα από όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, παραμένουμε συνεπείς με την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ και το Μαυροβούνιο έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτήν τη διαδικασία και πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς του επικεφαλής. Σας βλέπουμε ως εταίρο, επειδή η κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής του Μαυροβουνίου είναι ξεκάθαρη. Εφόσον συνεχίζετε σε αυτόν τον δρόμο, θα μπορούσατε να γίνετε ο πρωθυπουργός που θα φέρει το Μαυροβούνιο στην ΕΕ,» δήλωσε ο Lajčák.

Είπε ότι η κάρτα ατού του Μαυροβουνίου είναι η πλήρης συμμόρφωση με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ.

Τόνισε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι απτά αποτελέσματα στα κεφάλαια 23 και 24.

«Μια κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων μπορεί να φέρει προοπτική και τεχνογνωσία σε αυτήν τη διαδικασία. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να αναλάβετε την πλήρη ευθύνη για τη χρήση των υφιστάμενων νόμων για την ενίσχυση του κράτους δικαίου. Το κράτος πρέπει να ενεργεί πιο πειστικά σε περιπτώσεις διαφθοράς,» δήλωσε ο Lajčák.

Υπογράμμισε επίσης ότι ήθελε να ενθαρρύνει εκπροσώπους της κυβέρνησης να διαβουλεύονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν λαμβάνουν οποιαδήποτε σημαντική απόφαση.

«Το Μαυροβούνιο διαθέτει ήδη όργανα και μηχανισμούς για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας της δικαστικής και της εισαγγελικής αρχής, και θα πρέπει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο και όχι να παλινδρομήσει στην εφαρμογή της δικαστικής μεταρρύθμισης. Σας ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιείτε με συνέπεια αυτούς τους μηχανισμούς και να αξιοποιείτε αυτά που έχουν ήδη αποκτηθεί, προκειμένου να επιτευχθούν περαιτέρω αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Θα έχετε την πλήρη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων και τη βελτίωση των κανονισμών,» δήλωσε ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Lajčák προσέθεσε ότι το Μαυροβούνιο χρειάζεται σταθερούς θεσμούς και επαγγελματίες που εκλέγονται με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο, οι οποίοι είναι πιστοί στο κράτος και όχι στα πολιτικά κόμματα.

Ο Krivokapić ενημέρωσε επίσης τον Lajčák για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μαυροβούνιο ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19. Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τον έλεγχο των υφιστάμενων μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί ένα ολικό lockdown, το οποίο θα προκαλούσε μεγάλη ζημία στην οικονομία του Μαυροβουνίου. Επιπλέον, ο Krivokapić τόνισε ότι η έλλειψη ενότητας αποτελεί πρόβλημα στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.

«Δεν είναι η ώρα για μονόπλευρες κινήσεις, αλλά για αλληλεγγύη και ενότητα,» δήλωσε ο Krivokapić.

Ο Lajčák συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Milo Đukanović και με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Aleksa Beleksić. /ibna