Σλοβενία: Σε πόλεμο με την Ιταλία με μήλο της έριδος το ξίδι

Σλοβενία: Σε πόλεμο με την Ιταλία με μήλο της έριδος το ξίδι

Η Ιταλία αποφάσισε να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο «βαλσάμικο ξύδι» μετά τις φερόμενες προσπάθειες της Σλοβενίας να το καταστήσει κοινό προϊόν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ANSA, η Ιταλία κινήθηκε για να υπερασπιστεί το θρυλικό βαλσάμικο ξύδι της, αφού η Σλοβενία ​​δήλωσε ότι οποιοδήποτε μείγμα ξιδιού με συμπυκνωμένο μούστο σταφυλιών θα μπορούσε να ονομαστεί βαλσάμικο ξύδι. Το υπουργείο Γεωργίας απέστειλε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της κίνησης της Σλοβενίας.

Ο υπουργός Γεωργίας Stefano Patuanelli δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση για να υπερασπιστεί το βαλσάμικο ξύδι της Modena από τις προσπάθειες των σλοβενικών αρχών να παρακάμψουν το σύστημα που προστατεύει την αυθεντικότητά του. Η κοινοπραξία παραγωγών βαλσάμικου ξυδιού Modena έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όταν η σλοβενική κυβέρνηση κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναν εθνικό νόμο που αποσκοπεί στη μετατροπή της ονομασίας «βαλσάμικο ξύδι» σε πρότυπο προϊόντος. Η κοινοπραξία ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο αντιτίθεται στη νομοθεσία της ΕΕ και υπονομεύει το σύστημα επισήμανσης ΠΟΠ και ΠΓΕ που προστατεύει την αυθεντικότητα των τροφίμων που παράγονται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

«Η προστασία του ιταλικού κρασιού και της γαστρονομίας αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης,» δήλωσε ο Patuanelli. «Επομένως, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε το βαλσάμικο ξύδι της Modena από αυτές τις παράνομες επιθέσεις.»

Ο Federico Desimoni, διευθυντής της κοινοπραξίας προστασίας Aceto Balsamico di Modena PGI, δήλωσε νωρίτερα ότι «αυτό σημαίνει ότι, εάν η Επιτροπή εκφράσει θετική γνώμη, οποιοδήποτε μείγμα ξιδιού με συμπυκνωμένο μούστο σταφυλιών θα μπορεί να αποκαλείται -και να πωληθεί- ως βαλσάμικο ξύδι, θυσιάζοντας έτσι την παράδοση και τις προσπάθειες των παραγωγών που το κάτεστησαν φημισμένο σε όλο τον κόσμο.»

Η ιταλική κυβέρνηση κοινοποίησε «λεπτομερή γνώμη» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της οποίας επισημοποίησε την αντίθεσή της στην έγκριση των τεχνικών κανονισμών της Σλοβενίας. Η περίοδος αναστολής που προβλέπει η κοινοτική διαδικασία έχει παραταθεί έως τις 3 Ιουνίου. Τους επόμενους μήνες, τα κράτη μέλη θα κληθούν να λάβουν θέση σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα που ανέφερε η Ιταλία και να λάβουν απόφαση. «Η Κοινοπραξία», λέει η πρόεδρος Mariangela Grosoli, «εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή της και την ειλικρινή ευγνωμοσύνη της στην πολιτική-θεσμική κοινότητα και σε όλους εκείνους που έχουν επενδύσει προσωπικά σε αυτήν την υπόθεση.»

Η Ponti, μια κορυφαία ιταλική εταιρεία παραγωγής βαλσαμικου ξιδιού, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει μια σαφή θέση. «Το προϊόν μας παράγεται μόνο στη Modena και τη Reggio Emilia. Πρόκειται για ένα προϊόν που εγγυάται τζίρο 400 εκατομμυρίων ευρώ στην Ιταλία και χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετέχουν στην παραγωγή του. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας για τις ιταλικές εξαγωγές. Στην πραγματικότητα, το 90% του προϊόντος εξάγεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτός ο τομέας πρέπει να προστατευτεί και να ληφθεί μέριμνα,» ισχυρίζεται ο Giacomo Ponti, Διευθύνων Σύμβουλος της κορυφαίας εταιρείας. /ibna