Βουλγαρία: Ξεκινά επίσημα η προεκλογική εκστρατεία

Βουλγαρία: Ξεκινά επίσημα η προεκλογική εκστρατεία

Η προεκλογική εκστρατεία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές ξεκινά στις 5 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Απριλίου.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Απριλίου 2021. Οι Βούλγαροι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι 6.732.316. Συνολικά 30 κόμματα και συνασπισμοί έχουν καταχωριστεί τελικά για τις εκλογές. Πρόκειται για τις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές από το 2009, οι οποίες είναι τακτικές, και όχι πρόωρες. Επίσης, για πρώτη φορά σε όλα τα εκλογικά κέντρα, όπου υπάρχουν περισσότεροι από 300 ψηφοφόροι, θα υπάρχει η δυνατότητα ψήφου της με μηχανικής ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με την αρίθμηση που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στις 2 Μαρτίου, τα κυρίαρχα κόμματα έχουν τεθεί στην 28ης θέση το GERB-SDS, το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην 4η, το VMRO στην 1η, η Ατάκα στην 7η, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών MRF στην 9η.

Αυτές είναι οι πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βουλγαρία υπό συνθήκες πανδημίας κορωνοϊού και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό μια πρόκληση. Και ένα από τα κύρια ερωτηματικά θα είναι η προσέλευση, από την οποία πολλά θα εξαρτηθούν για το τελικό αποτέλεσμα αυτών των εκλογών.

Ο Πρωθυπουργός Boyko Borissov που ηγείται του GERB-SDS θα διεκδικήσει έδρα σε Σόφια και Plovdiv, όπως και η ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Cornelia Ninova.

Παραδοσιακά, ο πρόεδρος του VMRO Krassimir Karakachanov θα ηγηθεί της λίστας στο Pleven, αλλά και στη Βάρνα. Ο αρχηγός του MRF Mustafa Karaday θα είναι υποψήφιος στο Kardzhali, όπου θα είναι υποψήφια και η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Tsveta Karayancheva./ibna