Εγκρίθηκαν οι εκθέσεις προόδου Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας από την Επιτροπή του ΕΚ

Εγκρίθηκαν οι εκθέσεις προόδου Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας από την Επιτροπή του ΕΚ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τις εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην πορεία τους προς την ΕΕ, δήλωσε ο ευρωβουλευτής και εισηγητής για τη Βόρεια Μακεδονία Ilhan Kyuchyuk.

Σε δήλωση προς το Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο (BNR), ο Kyuchyuk τόνισε ότι τα έγγραφα εγκρίθηκαν μετά την επίτευξη συμβιβασμού στην έκθεση για τη Βόρεια Μακεδονία χτες το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον Kyuchyuk, στην Έκθεση των Χωρών υπήρξε συμφωνία μετά το συμβιβασμό στην διατύπωση ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν σημαντικό μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ότι η Συμφωνία με τη Βουλγαρία πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και ότι παίζει βασικό ρόλο στην περιφερειακή συνεργασία».

Η έκθεση που εκπόνησε η ευρωβουλευτής Isabel Santos για την Αλβανία, εγκρίθηκε κατ’ αρχήν με το Ευρωκοινοβούλιο να καλείται να «πραγματοποιήσει την Πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη με την Αλβανία χωρίς να χάνεται χρόνος», όπως μεταδίδει το Πρακτορείο ΑΤΑ.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SP), Taulant Balla, ευχαρίστησε την εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αλβανία, Isabel Santos, για την έγκριση κατ’ αρχήν από την Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διεξαγωγή της Πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης με την Αλβανία.

Ο Balla ανακοίνωσε ότι, «ευχαρίστησα την εισηγήτρια για την Αλβανία, κυρία Isabel Santos, μέσω τηλεφώνου, καθώς η Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε κατ’ αρχήν (η διαδικτυακή ψηφοφορία επί τροπολογιών συνεχίζεται) την έκθεση που εκπόνησε η ευρωβουλευτής Santos, όπου ζητείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» να πραγματοποιήσει την Πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη με την Αλβανία χωρίς να χάνεται χρόνος», επιβεβαιώνοντας εκ νέου την πλήρη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Αλβανία δεν έχει πλέον όρους και ανεκπλήρωτη αποστολή για να πραγματοποιήσει τη Διάσκεψη».

Η έκθεση, τόνισε ο Balla, θα εγκριθεί στη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να αποφανθεί επί των εκθέσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία σε σύνοδο της ολομέλειας που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Μαρτίου./ibna