Βουλγαρία: Η Greenpeace προειδοποιεί για σοβαρή οικολογική ρύπανση   

Βουλγαρία: Η Greenpeace προειδοποιεί για σοβαρή οικολογική ρύπανση   

Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός (ΘΗΣ) άνθρακα Bobov Dol προκαλεί σοβαρές ζημιές στο περιβάλλον στη Νοτιοδυτική Βουλγαρία και ούτε οι νομικές απαιτήσεις για τη δραστηριότητά του καταφέρνουν να αποτρέψουν τη ρύπανση των υδάτων και του αέρα, ούτε οι αρμόδιες αρχές αποδεικνύουν αποτελεσματικότητα στην επιβολή ελέγχων. Αυτό αποδεικνύεται από τα συμπεράσματα στην έκθεση “Η ρυπαρή κληρονομιά του άνθρακα”, που εκδόθηκε από την Greenpeace – Βουλγαρία.

Τα συμπεράσματα είναι ότι οι ροές αποβλήτων από τον ΘΗΣ “Bobov Dol” και/ή τη μαύρη λίμνη που συνδέονται με το εργοστάσιο έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα των υδάτων και των ιζηματογενών στρωμάτων του ποταμού Razmetanitsa. Η μελέτη βρήκε ενδείξεις σημαντικών απορρίψεων τέφρας στον ποταμό από τη μονάδα και τη μαύρη λίμνη του στις 21 Μαΐου 2019. Η οικολογική κατάσταση του ποταμού για την περίοδο 2017 – 2019 αξιολογήθηκε στη χαμηλότερη δυνατή κατηγορία – “πολύ φτωχή”, και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, η Βουλγαρία έχει την υποχρέωση να βελτιώσει την κατάσταση των παραβιασμένων λεκανών απορροής στην επικράτειά της. Η Razmetanitsa είναι παραπόταμος του ποταμού Dzerman, ο οποίος ρέει στην Strouma (Στρυμώνα) και από εκεί τα ύδατα φτάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος. Έτσι, η ρύπανση επηρεάζει όχι μόνο την περιοχή γύρω από τον ΘΗΣ “Bobov Dol”, αλλά διασχίζει και τα σύνορα της Βουλγαρίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια τριμηνιαία παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που πραγματοποιήθηκε στο Golemo Selo, καθώς και μια προηγούμενη μακροχρόνια μέτρηση των τοξικών αερίων διοξειδίου του αζώτου (NO2) και διοξειδίου του θείου (SO2) που διενήργησε η Greenpeace – Βουλγαρίας.

«Ο άνθρακας είναι πηγή ρύπανσης καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του. Είναι εξαιρετικά ανεύθυνο να επιτρέψουμε τέτοια καταστροφικά υψηλά επίπεδα ρύπανσης, ειδικά στο πλαίσιο της αναμενόμενης σημαντικής μείωσης των υδάτινων πόρων ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Δρ Kevin Brigden. «Μέχρι να ληφθούν μέτρα κατά της ρύπανσης από τα λύματα και στερεά σωματίδια από το Bobov Dol και τους χώρους υγειονομικής ταφής αποθήκευσης τέφρας, η επίδραση στα επιφανειακά ύδατα της περιοχής θα συνεχίσει να είναι σοβαρή».

Η μελέτη της ποιότητας του αέρα εντόπισε πέντε περιπτώσεις υπερβάσεων του μέσου ημερήσιου ορίου για σωματίδια ΑΣ10 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό αποτελεί ένδειξη της δυνατότητας για μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει μόνο 35 υπερβάσεις ετησίως. Αναφέρθηκαν επίσης έντεκα υπερβάσεις των συνιστώμενων ημερήσιων μέσων όρων για το διοξείδιο του θείου (SO2). Η μέση ωριαία τιμή της ΕΕ για το SO2 έχει ξεπεραστεί μία φορά, σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου μελέτης, οπότε είναι πιθανό ότι άλλες υπερβάσεις θα καταγραφούν κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη, διαφανής και δημόσια εκτίμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από ρύπους αυτού του διαμετρήματος, η ποιότητα του αέρα στην περιοχή πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς από έναν ανεξάρτητο φορέα. Τελικά, η ρύπανση πρέπει να αποτραπεί στην πηγή», δήλωσε ο Δρ. Aidan Farrow, συγγραφέας της ανάλυσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Προς το παρόν δεν υπάρχει μόνιμος σταθμός μέτρησης για τη μέτρηση δεδομένων αέρα στην περιοχή της Teca.

Η αντίδραση των θεσμικών οργάνων μετά την επισήμανση της Greenpeace – Βουλγαρίας για την παράνομη απόρριψη τέφρας στον ποταμό Razmetanitsa δεν έδωσε αποτελέσματα, η επιθεώρηση από τις ρυθμιστικές αρχές πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικώς. Παρά τα στοιχεία για τις απορρίψεις λυμάτων, ο χώρος υγειονομικής ταφής αποθήκευσης αποβλήτων Kamenik έλαβε άδεια λειτουργίας χωρίς να εξεταστούν οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Εκτός από τη δημιουργία κινδύνου ρύπανσης των υδάτων, η αποθήκευση αποβλήτων άνθρακα χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες νερού. Μόνο το 2019, ο Kamenik χρησιμοποίησε νερό που θα έφτανε για τους 400 κατοίκους του γειτονικού Golemo Selo για 60 χρόνια εάν όλοι χρησιμοποιούσαν 100 λίτρα την ημέρα.

«Οι αρχές στη Βουλγαρία κλείνουν τα μάτια στην επείγουσα ανάγκη για την ενεργειακή μετάβαση εδώ και χρόνια. Η χώρα παραμένει μία από τις λίγες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εξαρτάται από τον άνθρακα και αρνείται να ανακοινώσει ημερομηνία λήξης για τη χρήση της. Μόλις πρόσφατα έγινε λόγος για τον προγραμματισμό της μετάβασης. Ωστόσο, με κάθε μέρα που περνά, η βιομηχανία άνθρακα κληρονομεί μια βαρύτερη και πιο ρυπαρή κληρονομιά. Καθώς το νερό γίνεται όλο και πιο σπάνιος πόρος, δεν μπορούμε να το μολύνουμε με παρωχημένες ενεργειακές τεχνολογίες, οι οποίες ταυτόχρονα επιδεινώνουν την κλιματική κρίση και προκαλούν προβλήματα υγείας με την ατμοσφαιρική ρύπανση», δήλωσε η Desislava Mikova, συντονίστρια της εκστρατείας «Κλίμα και Ενέργεια» της Greenpeace Βουλγαρίας./ibna