Κροατία: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού εισάγει διακρίσεις, δηλώνει ο Ostojić

Κροατία: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού εισάγει διακρίσεις, δηλώνει ο Ostojić

Ο Veljko Ostojić, Διευθυντής της Κροατικής Ένωσης Τουρισμού, δήλωσε την Πέμπτη ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID εισάγει διακρίσεις.

Κατά τη διάρκεια εμφάνισης του στην εκπομπή Dobro Jutro, Hrvatska, ο Ostojić συζήτησε τα διαβατήρια COVID και τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού.

«Πρώτον, πρέπει να καθορίσουμε τι είναι ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID. Κατά τη γνώμη μου, εάν αποτελεί προϋπόθεση για τη διέλευση των συνόρων, τότε πρόκειται για διάκριση. Εάν πρόκειται για έγγραφο που θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να περάσουν τα σύνορα γρηγορότερα και ευκολότερα, τότε συμφωνώ απολύτως,» είπε ο Ostojić.

Αν και δεν έχει ακόμη καθοριστεί πλήρως, το πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID αναμένεται να παρασχεθεί σε όσους έχουν εμβολιαστεί, σε όσους έχουν αναρρώσει και σε όσους έχουν υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο PCR λίγο πριν από το ταξίδι, εξήγησε ο Ostojić.

Ερωτηθείς εάν η διαδικασία εισόδου στην Κροατία θα παραμείνει παρόμοια με την προηγούμενη χρονιά, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός δεν προχωρά όπως αναμενόταν, ο Ostojić είπε ότι ελπίζει. Ωστόσο, ο πρωταρχικός στόχος για την Κροατία πρέπει να είναι η μετάβαση στην «πράσινη ζώνη» το συντομότερο δυνατό. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ostojić είπε ότι «θα μπορούσαμε να πούμε ότι διαχειριζόμαστε την επιδημιολογική κατάσταση και είμαστε μια ασφαλής χώρα.»

«Πρέπει να καθοριστούν κοινά ευρωπαϊκά κριτήρια για τη διέλευση των συνόρων. Η επιδημιολογική κατάσταση στις πιο σημαντικές διαδρομές μας θα πρέπει να παρακολουθείται από τη Γερμανία, την Αυστρία και μετά,» δήλωσε ο διευθυντής της Κροατικής Ένωσης Τουρισμού. Προσθέτει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθεί αυτό το θέμα, καθώς απομένει περίπου ενάμισης μήνας.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα ως προϋπόθεση για την κατάσταση του ασφαλούς προορισμού, για την οποία ξεκίνησε επίσης μια διαφημιστική εκστρατεία, ο Ostojic λέει ότι ο εμβολιασμός σε αυτήν την κατηγορία πληθυσμού δεν θα φτάσει ποτέ το 100%. Η Κροατική Ένωση Τουρισμού πραγματοποίησε έρευνα με την Ένωση Ξενοδόχων και την Κροατική Ένωση Κατασκηνώσεων. Περίπου το 70% των εργαζομένων εξέφρασε ενδιαφέρον για να εμβολιαστεί πριν από ένα μήνα, δήλωσε ο Ostojić.

Θα υπάρξει πιθανώς ένας οργανωμένος εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα μετά τον εμβολιασμό της πρώτης και δεύτερης ομάδας προτεραιότητας. «Ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, ώστε να ξεκινήσουμε την πρώτη τουριστική σεζόν έτοιμοι και εμβολιασμένοι,» κατέληξε ο Ostojić. /ibna