Σλοβενία: Εκτεταμένη έρευνα σε υπόθεση για ξέπλυμα χρήματος

Σλοβενία: Εκτεταμένη έρευνα σε υπόθεση για ξέπλυμα χρήματος

Συνολικά 28 έρευνες κατ’ οίκον πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στη Σλοβενία ​​από το Εθνικό Γραφείο Ερευνών (NBI) για τη διερεύνση ύποπτης περίπτωσης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Ανεπίσημα φέρεται να εμπλέκονται ο φορολογικός σύμβουλος Rok Snežič και η πολίτης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Dijana Đuđić.

Εκτός από τη Σλοβενία, πραγματοποιήθηκαν επίσης έρευνες σπιτιών στην Κροατία και τη Β-Ε, καθώς πολλοί πολίτες της Β-Ε φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ ο Σλοβένος Rok Snežič ήταν ο φερόμενος εγκέφαλος της υπόθεσης.

Ανεπίσημες πληροφορίες από το POP TV αναφέρουν ότι ο Snežič ενορχήστρωσε την κομπίνα με το ξέπλυμα χρήματος με τη βοήθεια της Dijana Đuđić, πολίτη της Β-Ε γνωστής για αμφιλεγόμενο δάνειο 450.000 ευρώ το 2017 προς το Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του Janez Janša, το κυβερνόν κόμμα στη Σλοβενία.

Οι αρχές της Β-Ε διεξάγουν παράλληλη έρευνα σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με επίκεντρο την Đuđić και τα πρόσωπα που συνδέονται με αυτήν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Πραγματοποιήθηκε έρευνα κατ’ οίκον στο σπίτι της.

Υπάρχουν υποψίες ότι ο Snežič οργάνωσε μια ομάδα πολιτών της Β-Ε που άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς στη Σλοβενία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, μέσω της οποίας έλαβαν χρήματα ως πληρωμή για πλασματικές υπηρεσίες που παρέχονταν από εταιρείες shell.

Στη συνέχεια, απέσυραν τα χρήματα από τις τράπεζες σε μετρητά, με τον Snežič να φέρεται να συνόδευσε την Đuđić από τη Β-Ε στη Σλοβενία ​​αρκετές φορές για να αποσύρει μετρητά εκεί.

Ανεπίσημα, οι παράνομες συναλλαγές αξίας εκατομμυρίων ευρώ αφορούσαν επίσης τις εταιρείες που ανήκουν στους Roman και Dominik Vuk, τον αδελφό και τον γιο του Miran Vuk, πρώην δήμαρχου του Zavrč. Συνήθιζαν να λαμβάνουν υπηρεσίες φορολογικών συμβουλών από τον Snežič.

Ο τελευταίος είναι ύποπτος ότι παρέδωσε οδηγίες στα άτομα που εμπλέκονται στην κομπίνα ξεπλύματος χρημάτων και ότι οργάνωσε την αλυσίδα χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Η Điđić πραγματοποίησε αναλήψεις μετρητών έως και 400.000 ευρώ μονομιάς.

Οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές που πραγματοποίησε ο Đuđić χτύπησαν συναγερμό πριν από χρόνια στο Σλοβενικό Γραφείο για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εγείροντας υποψίες για ξέπλυμα χρήματος.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της NBI Petra Grah Lazar είπε στον Τύπο ότι το NBI ξεκίνησε την έρευνα το 2018 έπειτα από διάφορες υποδείξεις εκ των έσω. Συμμετείχαν επίσης ξένες αρχές.

Η Grah Lazar δήλωσε ότι οι Σλοβένοι και οι ξένοι στόχοι είναι ύποπτοι για διάπραξη πολλών εγκληματικών πράξεων μεταξύ του 2016 και του 2018, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης αδικαιολόγητων αποδείξεων για διάφορες υπηρεσίες για τη λήψη συνολικού ποσού 7 εκατομμυρίων ευρώ σε παράνομα κέρδη, χωρίς να ονοματίσει ωστόσο τους υπόπτους ή να παράσχει περεταίρω λεπτομέρειες για την έρευνα.

Ερωτηθείσα εάν το δάνειο 450.000 ευρώ από την Đuđić στο SDS, το οποίο επιστράφηκε αργότερα, ήταν μέρος αυτών των συναλλαγών, είπε ότι δεν μπόρεσε να παράσχει συγκεκριμένες πληροφορίες, αλλά σημείωσε ότι κανένα πολιτικό κόμμα δε βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Συνολικά 19 άτομα θεωρούνται ύποπτοι στο πλαίσιο της έρευνας, ωστόσο κανένα από αυτά δεν έχει συλληφθεί σύμφωνα με αναφορές της αστυνομίας. /ibna