Β-Ε: Πτώση του αριθμού πλαστών μετατρέψιμων μάρκων το 2020

Β-Ε: Πτώση του αριθμού πλαστών μετατρέψιμων μάρκων το 2020

Η Κεντρική Τράπεζα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (CBBH) κατέγραψε λιγότερα πλαστά χαρτονομίσματα και κέρματα μετατρέψιμων μάρκων το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Πέρυσι, από τον συνολικό αριθμό χαρτονομισμάτων που έφτασαν στην CBBH για εξακρίβωση, καταγράφηκαν 410 κομμάτια πλαστών χαρτονομισμάτων μετατρέψιμων μάρκων, σημειώνοντας πτώση 9,49% από το 2019, και 729 κομμάτια πλαστών κερμάτων μετατρέψιμων μάρκων, μείωση 36,94%.

«Η CBBH εργάζεται συνεχώς για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των χαρτονομισμάτων και κερμάτων μετατρέψιμων μάρκων, ώστε να είναι σε θέση να διακρίνουν ένα αυθεντικό χαρτονόμισμα και κέρμα από πλαστά, και έτσι να προστατευθούν από πιθανή απάτη. Ως εκ τούτου, η CBBH προειδοποιεί τακτικά τους πολίτες σε περιπτώσεις αναγνώρισης πλαστών χαρτονομισμάτων να προσέχουν το γεγονός ότι, εκτός από τον τύπο χαρτιού, ο οποίος είναι συγκεκριμένος και μπορεί να διακριθεί από το συνηθισμένο χαρτί, τα χαρτονομίσματα περιέχουν χαρακτηριστικά ασφαλείας που μπορούν να ελεγχθούν χωρίς τη χρήση τυχόν πρόσθετου εξοπλισμού. Επομένως, για παράδειγμα όταν το χαρτονόμισμα είναι στραμμένο προς το φως, διακρίνεται ένα υδατόσημο και ένας σειριακός κωδικός ασφαλείας. Τα χαρτονομίσματα διαθέτουν επίσης μια ανάγλυφη επιγραφή που μπορεί να γίνει αισθητή κάτω από τα δάχτυλα (πορτρέτο και κείμενα στην όψη των χαρτονομισμάτων BAM). Υπάρχουν επίσης οπτικά μεταβλητά στοιχεία που αλλάζουν εμφάνιση ή χρώμα όταν αλλάζει γωνία από την οποία εξετάζεται το χαρτονόμισμα,» ανακοίνωσε η Τράπεζα σε δελτίο τύπου.

Τα πλαστά νομίσματα μπορούν να διακριθούν από τα αυθεντικά, οπτικά και από άποψη διαστάσεων, βάρους, υλικού, μαγνητικών ιδιοτήτων, λεπτομερειών στην κοπή και ούτω καθεξής.

Σε περίπτωση που οι πολίτες υποπτεύονται ότι έχουν στην κατοχή τους ένα πλαστό χαρτονόμισμα και κέρμα, μπορούν να το παραδώσουν στις αρχές των Υπουργείων Εσωτερικών. Λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας διατίθενται επίσης στον ιστότοπο της CBBH.

Από το συνολικό αριθμό των πλαστών μετατρέψιμων μάρκων το 2020, τα πιο συνηθισμένα ήταν το KM 50 (185 τεμάχια), ακολουθούμενο από το KM 100 (129 τεμάχια) και το KM 20 (77 τεμάχια). Όσον αφορά τη τα πλαστών νομισμάτων, τα περισσότερα περιστατικά πλαστογραφίας αφορούσαν το KM 1 (660 τεμάχια), ακολουθούμενο από το KM 5 (66 κομμάτια), ενώ το σπανιότερα πλαστογραφημένο ήταν το KM 2 (3 τεμάχια).

Το 2020, καταγράφηκαν 925 πλαστά χαρτονομίσματα άλλων νομισμάτων, εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν ευρώ, με 679 κομμάτια. /ibna