Βόρεια Μακεδονία: Τα Σκόπια καλούν τη Σόφια να δώσει προσοχή στο αφήγημα και να αποφύγουν τις προκλήσεις

Βόρεια Μακεδονία: Τα Σκόπια καλούν τη Σόφια να δώσει προσοχή στο αφήγημα και να αποφύγουν τις προκλήσεις

Να δώσουν προσοχή στο αφήγημα και να αποφύγουν τις προκλήσεις καλούν αξιωματούχοι της Βόρειας Μακεδονίας την Σόφια. Η πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλγαρίας Rumen Radev να συγκαλέσει συνεδρίαση των αρχηγών των υπηρεσιών ασφαλείας, για να εξετάσουν την υποτιθέμενη παραβίαση του σεβασμού του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία.

Στα Σκόπια θεωρούν ότι δεν συνάδουν αυτές οι κινήσεις με την πρακτική των ευρωπαϊκών αξιών, και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της αναμενόμενης στενής συνεργασίας εντός της ΕΕ, για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

Η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της Dusko Arsovski, επανέλαβε χθες την επίσημη θέση σχετικά με τις συνομιλίες με τη Βουλγαρία ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα από όλα τα μέρη που συμμετέχουν στη διαδικασία καθώς δεν είναι σωστό για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να επικοινωνούν με αυτόν τον τρόπο.

«Ο πρωθυπουργός είχε μια γνώμη, μια εξήγηση για αυτό. Μπορούμε να το επαναλάβουμε μόνο ως Κυβέρνηση. Παραμένουμε σε μια προσεκτική αφήγηση. «Πρέπει να ληφθεί μέριμνα από όλα τα μέρη που συμμετέχουν στη διαπραγματευτική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων αξιωματούχων και από τις δύο χώρες. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είναι κατάλληλο για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να επικοινωνούν με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Arsovski.

Η υπουργός Άμυνας Radmila Sekerinska αξιολόγησε ως λάθος βήμα τη συνάντηση του Radev με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα στην περιοχή όσον αφορά την ισότητα των πολιτών και τον σεβασμό της διαφορετικότητας.

«Δεν έχω ακούσει κανένα τέτοιο παράδειγμα ή επεισόδιο στην ιστορία, όταν η νοημοσύνη λειτουργεί θετικά και χρήσιμα για την ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομίζω ότι είναι λάθος αυτά τα βήματα. Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι μια χώρα που έχει επενδύσει πολλά στην ισότητα των πολιτών και στο άνοιγμα της κοινωνίας να αποδεχθεί όλες τις διαφορές. Ίσως είμαστε το καλύτερο παράδειγμα στην περιοχή μας για αυτό το θέμα και αναγνωρίζεται από οργανισμούς που συχνά επικρίνουν αυτά τα θέματα», δήλωσε η Sekerinska.

Πρόσθεσε ότι η κοινωνία της Βόρειας Μακεδονίας έχει δείξει μεγαλύτερη ωριμότητα και ειλικρίνεια από ορισμένες παλαιότερες δημοκρατίες, διότι, όπως είπε, ως μια μικρή χώρα και ως έθνος έχουμε περάσει από επεισόδια άρνησης και αυτό μας έχει ενθαρρύνει να συνειδητοποιήσουμε ότι το διαφορετικό πρέπει να γίνει σεβαστό.

«Μάθαμε τα μαθήματά μας. Το δείχνουμε καθημερινά, ακόμη και με την απογραφή, είμαστε μια χώρα που δίνει σε κάθε πολίτη την ευκαιρία να εκφραστεί ελεύθερα. Θα ήμουν ευτυχής αν όλες οι χώρες της γειτονιάς μας έδιναν το ίδιο δικαίωμα στους πολίτες τους», δήλωσε η Υπουργός Άμυνας.

Ένα μήνυμα για την υπέρβαση των προκλήσεων, την εντατικοποίηση της συνεργασίας και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων εστάλη χθες στη Βουλγαρία και την ομόλογό του Ekaterina Zaharieva από τον Υπουργό Εξωτερικών Bujar Osmani στο συγχαρητήριο μήνυμα επ’ ευκαιρία της 3ης Μαρτίου, εθνική εορτή της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

«Θεωρώ ότι οι σχέσεις με τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας είναι εξαιρετικά σημαντικές, ενώ η δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση τους έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας. Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην εφαρμογή της Συμφωνίας Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, η οποία αποτελεί σημαντικό σύνδεσμο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών μας», δήλωσε ο Osmani στο συγχαρητήριο του μήνυμα προς τον Zaharieva.

Τόνισε ότι «ο δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω της υιοθέτησης και της πρακτικής των ευρωπαϊκών αξιών, και η συμμαχία του ΝΑΤΟ και η αναμενόμενη στενή συνεργασία εντός της ΕΕ θα ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις.

«Η υποστήριξη της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για την ευρωατλαντική προοπτική της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σημαίνει σίγουρη υποστήριξη για τις υψηλότερες στρατηγικές μας προτεραιότητες και αποτελεί επιβεβαίωση της φιλίας μεταξύ των πολιτών μας. Η κοινή προεδρία της διαδικασίας του Βερολίνου φέτος ήταν μια ιστορική στιγμή με μεγάλο συμβολισμό, που έδειξε ότι η περιοχή αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και αναλαμβάνει την ευθύνη για τις διαδικασίες που καθορίζουν το μέλλον της. Ήταν μια επιβεβαίωση ότι ένα κράτος μέλος της ΕΕ και μια υποψήφια χώρα μπορούν να συνεργαστούν προς το συμφέρον των χωρών της περιοχής. Είμαι πεπεισμένος ότι μόνο με τη συνεχή εφαρμογή της τρέχουσας προσέγγισης θα είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις και να διασφαλίσουμε μια ολοκληρωμένη πρόοδο για τους πολίτες μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Bujar Osmani σε συγχαρητήριο μήνυμα προς την Αντιπρόεδρο της Βουλγαρίας και Υπουργό Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva./ibna