Σερβία: Συναντήθηκαν Vučić- Lajčák

Σερβία: Συναντήθηκαν Vučić- Lajčák

Συνάντηση με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για το Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα και άλλα περιφερειακά ζητήματα στα Δυτικά Βαλκάνια Miroslav Lajčák είχε την Τετάρτη στο Βελιγράδι ο Aleksandar Vučić.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Aleksandar Vučić δήλωσε την Τετάρτη, μετά τις συνομιλίες με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για το Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα και άλλα περιφερειακά ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, Miroslav Lajčák, ότι η Σερβία έχει δεσμευτεί για διάλογο με την Πρίστινα και είναι έτοιμη για τη συνέχισή του, και ότι στηρίζουμε τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης χωρίς τελεσίγραφα και επιβαλλόμενα ψηφίσματα.

Ο Πρόεδρος Vučić επεσήμανε ότι η Σερβία υποστηρίζει τις δραστηριότητες, τις προσπάθειες και τις προθέσεις του Miroslav Lajčák για την επίτευξη λύσης μέσω μιας πολιτικής συμβιβασμού, χωρίς τελεσίγραφα και επιβαλλόμενα ψηφίσματα. Δήλωσε επίσης ότι η Σερβία συμμετέχει σε συμφωνίες και διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, αναζητώντας κατανόηση για την κατάσταση και τα εθνικά της συμφέροντα, και όχι μόνο για τα εθνικά συμφέροντα των Αλβανών.

«Σύμφωνα με αυτό, πιστεύουμε ότι ο συμβιβασμός και η συμφωνία σημαίνουν – όχι τα πάντα για όλους και αρκετά για όλους. Είναι υποχρέωσή μας να είμαστε υπεύθυνοι, σοβαροί και δεσμευμένοι. Είναι σημαντικό η Σερβία να μην ορίσει προθεσμίες επειδή είναι πολύ πιο σημαντικό να συνάψουμε μια συμφωνία και ότι και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες με αυτήν», δήλωσε ο Πρόεδρος Vučić.

Ο Σέρβος Πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι η Σερβία θα επιμείνει στην πλήρη εφαρμογή των υπογεγραμμένων και αποδεκτών συμφωνιών από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η Σερβία έχει εκπληρώσει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της.

Ο Πρόεδρος Vučić ευχαρίστησε τον Miroslav Lajčák για τη δέσμευσή του, προσθέτοντας ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτος στη Σερβία.

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για το Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα και άλλα περιφερειακά ζητήματα στα Δυτικά Βαλκάνια Miroslav Lajčák είπε ότι είχε έρθει να πει, ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν ενδιαφέρονται να διατηρήσουν το status quo και είναι έτοιμοι να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαδικασία διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα μόλις οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για αυτό.

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένουν ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα για τη συνολική εξομάλυνση των σχέσεων και όλα τα ανοιχτά ζητήματα θα συνεχιστούν εποικοδομητικά και με καλή πίστη», δήλωσε ο Lajčák, προσθέτοντας ότι τα μέλη της ΕΕ αναμένουν από τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν στη διαδικασία διαλόγου τα τελευταία 10 χρόνια./ibna