Βόρεια Μακεδονία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση, με μια αιφνιδιαστική κίνηση του Zaev

Βόρεια Μακεδονία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση, με μια αιφνιδιαστική κίνηση του Zaev

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση τα απόγευμα της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, ζήτησε από το Κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, λαμβάνοντας 62 ψήφους από τις 120.

Με αυτή τη διαδικασία, ο Zaev κατά κάποιο τρόπο περιόρισε τις αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, ειδικά μετά τις διαφωνίες στο DUI και τις ανακοινώσεις ορισμένων μικρότερων κομμάτων ότι θα πολιτευτούν ανεξάρτητα στο Κοινοβούλιο. Ήταν επίσης ένα χτύπημα στην αντιπολίτευση, η οποία δεν περίμενε μια τέτοια κίνηση, καθώς οικοδομούσε συνεχώς την πολιτική της με έωλους ισχυρισμούς ότι η πλειοψηφία φέρεται να καταρρέει κι ότι πρόκειται να σχηματίσει ένα νέο συνασπισμό για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του Κοινοβουλίου, δεν υπήρξε συζήτηση κατά τη διαδικασία, αλλά μόνο μια τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην οποία εξήγησε τους λόγους αυτής της κίνησης. Στην ομιλία του, ο Zaev επανέλαβε ορισμένους από τους λόγους που είχε δηλώσει προηγουμένως γιατί αποφάσισε μια τέτοια κίνηση μετά από μήνες συνεχών εκκλήσεων της αντιπολίτευσης να παραιτηθούν από την κυβέρνηση και ανακοινώσεις ότι σχηματίστηκε νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Σήμερα αποφάσισα να εμφανισθώ ενώπιόν σας και να αναφερθώ στο άρθρο 93 παράγραφος 1 του Συντάγματος που ορίζει ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης ενώπιον της Συνέλευσης, καθώς και να αναφερθώ στο άρθρο 217 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Διαδικασίας της Συνέλευσης που αναφέρει ότι μια πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που εγείρεται προφορικά από τον πρωθυπουργό σε σύνοδο της συνέλευσης, η συνέλευση ψηφίζει για εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση στην ίδια σύνοδο χωρίς συζήτηση. Χρησιμοποιώ αυτό το άρθρο του Συντάγματος και το άρθρο του Κανονισμού για να ζητήσω από τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Zaev.

«Ήρθε η ώρα να το αντιμετωπίσουμε και να το ξεκαθαρίσουμε, να δούμε σε δράση τη λεγόμενη πλειοψηφία της αντιπολίτευσης που υποτίθεται ότι θα ανατρέψει αυτήν την κυβέρνηση» είπε ο Zaev. «Αυτή είναι η στιγμή που θα δείξουμε στους πολίτες πόση αλήθεια υπάρχει στα λόγια της αντιπολίτευσης. Αυτή είναι η στιγμή για να δούμε τι είναι απ’ όλα. Μια σταθερή κυβέρνηση με σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή μια ασταθής αντιπολίτευση, πρέπει να είναι ένα από τα δύο, αν όχι και τα δύο μαζί».

Ο Zaev τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες με εμπόδια και αποκλεισμούς από την ηγεσία του VMRO-DPMNE, οι πολίτες εκτίθενται καθημερινά σε «ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση σχετικά με κάποια νέα ανύπαρκτη πλειοψηφία, κάποια νέα αστάθεια και τι όχι». Μόνο λόγω των εσωκομματικών σκοπών στο VMRO-DPMNE, τα ψέματα τοποθετούνται επίμονα προκειμένου να δημιουργηθεί μια αντίληψη για την ανασφάλεια μεταξύ των πολιτών, για την αβεβαιότητα στην οικονομία. Ωστόσο, όπως πάντα, η αλήθεια είναι το ισχυρότερο όπλο ενάντια στα ψέματα, τις ψευδείς ειδήσεις και τα αληθινές. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εγώ, η κυβέρνηση και ο συνασπισμός δεν θα επιτρέψουμε αβεβαιότητα, ανασφάλεια, αποτυχίες, αποκλεισμούς και εμπόδια», δήλωσε ο Zaev.

Είπε επίσης ότι η ψηφοφορία θα πετύχει παρά το γεγονός ότι το κόμμα του το SDSM δεν εκβιάζει με τίποτα τους εταίρους του συνασπισμού.

«Για να φανεί ότι δεν έχουμε τίποτα εναντίον των μικρότερων κομμάτων που αποφάσισαν να πολιτευτούν ανεξάρτητα στη Συνέλευση. Για να φανεί ότι δεν έχουμε την πλειοψηφία με τις επιταγές που εκδόθηκαν από τον Nikola Gruevski. Η επιταγή είναι η υποστήριξη των πολιτών στις εκλογές», δήλωσε ο Zaev.

Τελικά οι βουλευτές από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) και τη Δημοκρατική Ένωση  οι οποίοι είχαν προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα πολιτεύονταν ως ανεξάρτητοι στο Κοινοβούλιο κι εκτός του συνασπισμού του SDSM, ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι παραμένουν στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το άρθρο 92 του Συντάγματος, μετά από ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το ίδιο ερώτημα δεν μπορεί να τεθεί για διάστημα 90 ημερών.

Από το VMRO-DPMNE, που εξεπλάγησαν από την πρόταση του Πρωθυπουργού, κατάφεραν μόνο να πουν ότι ο Zaev φοβόταν τόσο πολύ που δεν επέτρεψε συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ αποχώρησαν από την αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση, οι βουλευτές ψήφισαν τους εκκρεμείς νόμους με πλειοψηφία 62 βουλευτών./ibna