Σερβία: Από τη Bundestag ξεκίνησε την επίσκεψη του στη Γερμανία ο Selakovic

Σερβία: Από τη Bundestag ξεκίνησε την επίσκεψη του στη Γερμανία ο Selakovic

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Nikola Selakovic ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψή του στο Βερολίνο, απευθυνόμενος στην Επιτροπή της ΕΕ της Bundestag, όπου είπε ότι η Σερβία, της οποίας η προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ, παραμένει δεσμευμένη για διάλογο με την Πρίστινα, υπό την αιγίδα της Ένωσης, αλλά επισήμανε ότι ένα σημαντικό πρόβλημα με αυτήν τη διαδικασία, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης.

Ο Selakovic επεσήμανε ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας, όχι μόνο για τη Σερβία, αλλά και για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή.

«Είμαι πεπεισμένος ότι, επομένως, και αυτό το ζήτημα είναι σημαντικό και για τη Γερμανία, διότι έχουμε δει ότι κάθε αστάθεια στα Βαλκάνια είχε τελικά αντίκτυπο στη γερμανική κοινωνία. Είναι ζήτημα εξεύρεσης μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων» δήλωσε ο Selakovic.

Τόνισε ότι η Σερβία υποστηρίζει τη διαδικασία που ηγείται η ΕΕ, αλλά γνωρίζει τον ρόλο των κρατών μελών, κυρίως της Γερμανίας, σε αυτήν τη διαδικασία.

«Γι’ αυτό χρειαζόμαστε την κατανόηση και την υποστήριξή σας. Η Σερβία παραμένει προσηλωμένη στον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα μέσω της ΕΕ» τόνισε.

Ο Selakovic σημείωσε ότι το πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και ότι η Σερβία επιμένει ότι αυτό που συμφωνείται στο διάλογο με την Πρίστινα – πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά και χωρίς εξαίρεση, υπενθυμίζοντας ότι το Βελιγράδι έχει κάνει πολλά μέχρι τώρα, ενώ η Πρίστινα αρνείται να εφαρμόσει το μέρος που αφορά την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

«Αυτή είναι η υποχρέωση της Πρίστινα, την εφαρμογή στην οποία θα επιμείνει η πλευρά μας, κυρίως επειδή θέλουμε μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια» υπογράμμισε ο Selakovic.

Τόνισε ότι η Σερβία προσπαθεί να διατηρήσει τη δική της, Ορθόδοξη πολιτιστική κληρονομιά στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και τα Μετόχια, η οποία, επισήμανε ότι, είναι εξαιρετικά μετρήσιμη για ολόκληρο τον Χριστιανισμό.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανησυχούμε για τις πολυάριθμες δραστηριότητες που διεξάγουν οι αρχές στην Πρίστινα και τα Τίρανα με συγχρονισμένο και ανοιχτό τρόπο σχετικά με την υλοποίηση της ιδέας της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη Σερβία αλλά και για στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής» προειδοποίησε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών. Η Σερβία αναμένει συνεπώς ισχυρή και ξεκάθαρη δράση από τους εταίρους της για την καταστολή τέτοιων φιλοδοξιών» πρόσθεσε ο Selakovic.

Τόνισε ότι η Σερβία υποστηρίζει τη διαδικασία που ηγείται η ΕΕ, αλλά γνωρίζει τον ρόλο των κρατών μελών, κυρίως της Γερμανίας, σε αυτήν τη διαδικασία.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θέση μας είναι σαφής, θέλουμε πλήρη ένταξη στην Ένωση και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να ολοκληρώσουμε και να επιταχύνουμε τη διαδικασία ένταξης» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η Σερβία βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά λόγω της μετασχηματιστικής δύναμης της ενταξιακής διαδικασίας ένταξης, επειδή θέλει να επιτρέψει μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες.

Ο Selakovic παρουσίασε τις οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η Σερβία είναι η πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα επιβεβαιωθεί επισήμως στα τέλη Μαρτίου, όταν δημοσιευτεί η πρώτη τριμηνιαία ανασκόπηση για το τρέχον έτος.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, προσθέτει, επιτεύχθηκε χάρη στο γρήγορο άνοιγμα της οικονομίας μας μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, καθώς και τα μέτρα μεταρρύθμισης που έλαβε η κυβέρνηση της Σερβίας από το 2014.

Σύμφωνα με τον Selakovic, η Σερβία αποτελεί σύνδεσμο και σημαντικό μέρος του διαδρόμου μεταξύ Δυτικής Ευρώπης και Κωνσταντινούπολης, και από αυτή την άποψη υπενθύμισε ότι το πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τη Σόφια προς τα σύνορα με τη Σερβία έχει ολοκληρωθεί και ότι το μέρος που λείπει από τη βουλγαρική πλευρά θα πρέπει να κατασκευαστεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά το κράτος δικαίου, ο Selakovic τόνισε ότι η Σερβία έχει κάνει πολλά τα προηγούμενα χρόνια, επικαλούμενη την έγκριση των προτεινόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στο κοινοβούλιο για περαιτέρω διαδικασία, η οποία αποτελεί μέρος της διαδικασίας συνταγματικών αλλαγών δεσμεύοντας τη χώρα στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ο Selakovic επεσήμανε ότι στη Σερβία, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης διασφαλίζεται από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία που είναι πλήρως σύμφωνη με τα πρότυπα της ΕΕ και ότι η χώρα μας υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και συμφωνεί πλήρως με την εκτίμηση ότι είναι το θεμέλιο της οποιαδήποτε δημοκρατικής κοινωνίας.

Σε αυτόν τον τομέα, υπογραμμίζει, τα αποτελέσματα δεν λείπουν, υπενθυμίζοντας ότι το 2019 εγκρίθηκε μια νέα στρατηγική για τα μέσα ενημέρωσης και το σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της στρατηγικής για τα μέσα ενημέρωσης εγκρίθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

«Δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας για την ασφάλεια και την προστασία των δημοσιογράφων, καθώς και ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση της εφαρμογής του σχεδίου δράσης για τη στρατηγική για τα μέσα ενημέρωσης. Όλα τα αιτήματα για την τεκκίνηση δικαστικής διαδικασίας εναντίον των μέσων ενημέρωσης ή των δημοσιογράφων έχουν αποσυρθεί από τη διαδικασία. Αποσύρθηκαν όλες οι ποινικές κατηγορίες εναντίον εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης. Ο Εισαγγελέας της Δημοκρατίας έχει εκδώσει εντολή για εισαγγελείς, οι οποίοι διατάζουν επείγουσα δράση σε υποθέσεις που αφορούν δημοσιογράφους. Η οδηγία διατάσσει επίσης κυρώσεις σε περίπτωση απειλής, βίας ή θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης σε επείγουσα διαδικασία» συμπλήρωσε ο Selakovic./ibna